Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012 - III dekada  (Pročitano 118133 puta)

Van mreže Srbin

• Starost: 33
Odg: Januar 2012 - III dekada
« Odgovor #340 poslato: 24. Januar 2012. u 23:44 »
Koooooonachnoo pravi krupan umeren do jak sneg :D Uplashio sam se da sve padavine odoshe nekako severnije..

Samo da o5 ne oslabi....

U Bg potop... JOOOj koliko padavina u Bg ode na kishu susnezicu  vlazan sneg  :nelupaj: mene boli glava,ne znam kako je vama tek... Ali modeli najavljuju dobre padavine za Bg i sutra(sem ec-a) pa ce valjda biti snega....

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #341 poslato: 24. Januar 2012. u 23:44 »
 Ivke - onaj jaci talas  oko 7h je napravio manji snezni pokrivac,a sad neki mix pada te sneg te susnezica,neverovatno da je  gore na brdu kisa kod tebe  :o

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #342 poslato: 24. Januar 2012. u 23:49 »
U Beogradu temperatura +2.7°C. Uskoro ćemo biti najtopliji u Srbiji, a sredinom dana smo bili najhladniji.
Kiša i dalje pljušti, sada već pada i u višim dijelovima grada (sudeći po pogledu ka jugu).

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #343 poslato: 24. Januar 2012. u 23:52 »
U Vrscu 1 stepen,sneg okrenuo na kisu,pa susnezicu,bezveze,ako ne padne temperatura na neki minus ovo je samo gubljenje nasih zivaca cekajuci sneg...Grrrrr...

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #344 poslato: 25. Januar 2012. u 00:10 »
Stale padavine, temp na vidikovcu 1.3C, cini mi se da je ovo onaj skok sto je crtao WRF!

U Beogradu kiša ne prestaje a temperatura se pred ponoć "popela" na +2.7C na Vračaru.
Od čitave Vojvodine koja ima temp. oko +3, izdvaja se Ban. Karlovac koji je severoistočno od BGa (a takvo je, uglavnom, i strujanje večeras u Beogradu) i koji već satima ima temperaturu 0C ali od toga mi ovde nismo imali "nikakvu dobit" -u kontekstu vazduha (bilo toploč bilo hladnog) koji struji ka BGu sa SSI i tog dela Vojvodine. Doduše kada je nakon 17.30h temp. u Beogradu bitno počela da opada, uz severni-severoistočni vetar, Ban. Karlovac je imao +2.5 ali BG se brzo "spustio" na nešto ispod +1C (vetar nije menja smer, ostao je SSI) i iako je pre toga palo veoma puno kiše sneg je počeo bez problema da se zadržava na temp. malo iznad nule (o tome je već i Milosh pisao).
Mislim da je jutrošnji WRF-00z najbolje predvideo situaciju za BG iako naravno nije sve tačno "pogodio". Ali ako pogledamo taj WRF od 00UTC:

vidimo da je model davao dosta kiše već u prepodnevnim satima (kako je i bilo), potom popodnevni i večernji sneg (koga je doduše bilo na kratko u ranim večernjim satima) i spuštanje temp. na oko +0.5C (koliko je i bilo u pojedinim delovima grada, npr. Vračar je imao +0.7C, Košutnjak -0.2C), potom je nakon 22h ponovo davao kišu i porast temp. na +2C oko ponoći (sada je +2.7C) a zatim je davao samo sneg i nakon 03h temp. od 0C ili malo ispod.
Generalno, sasvim solidna prognoza (videćemo da li će se ostvariti i ovaj sneg i 0C u drugom delu noći i sutra, trenutno to deluje sasvim realno) i bolja od današnjeg WRFa od 12z koji je već od 15h davao samo sneg a u terminu oko ponoći i vrlo intenzivan ali i ovaj model je davao porast temp.ali u kasnijem terminu tj. maks. oko 03h nakon ponoći.

GFS jeste za danas davao čistu kišu, ali je u večernjim i noćnim satima davao konstantan lagan pad temp. i nakon 22h je davao temp od 0C ili malo ispod nule tj. po njemu je trebala da bude prvo čista kiša pa kasno uveče i noću čist sneg tj. nije nagovestio mogućnost "prevrata" :) i ponovnu kišu nakon snega i bitan porast temp.

Što se tiče ukupne količine padavina ona je u Beogradu nadmašila sve modele (na Karaburmi 35.6mm danas), kad se samo setim da je jučerašnji EC za danas davao samo 3-4mm...
Sve u svemu "lud dan" za nama, dan koji toliko odudara od one klasične prognoze tipa "očekuje se kiša koja će uveče preći u sneg"... bilo je svega, pa i velikih razlika u tipu vremena i temperaturi na relativno bliskim lokacijama sa istom nadmorskom visinom i mislim da nema čoveka koji radi bilo zvaničnu bilo "nezvaničnu" prognozu vremena a koji je mogao da da potpuno tačnu prognozu za danas za pojedine krajeve Srbije.
Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije a svim ljubiteljima snega (medju kojima sam i ja) želim da sutra vidimo normalan sneg (ja ga stvarno očekujem u BGu, bez obzira na ovoliku količinu padavina koja je "potrošena" na kišu) koji će se zadržati tokom nastupajućeg hladnog perioda za vikend i početkom naredne sedmice.

Dok sam pisao ovaj komentar nema nikakve promene u BGu: i dalje pada kiša i temp. maltene "fiksirana" na +2.7C na Vračaru.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #345 poslato: 25. Januar 2012. u 00:14 »
Odlično si analizirao situaciju i poređenje sa ovim meteogramom, slažem se oko svake rečenice. I ja očekujem da temperatura nakon 1h krene ponovo da pada i da sutra bude sniježnog pokrivača. Više se nadam nego što očekujem, al' ajde, vidjeću sutra kad se probudim. :)

Što bi reko Bora Čorba u jednoj pjesmi "vreme bez promene, al' uglavnom loše". :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #346 poslato: 25. Januar 2012. u 00:17 »
Rekao sam danas u vise navrata da se situacija odvija slicno tom meteogramu... No opet... stvarno mi je dosta svega, skoro da me prosla volja i od sjutrasnjeg potencijalnog snijega... Imam osjecaj da sam u kotor, kisa pada citav dan...  :nelupaj:

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #347 poslato: 25. Januar 2012. u 00:21 »
@Milosh, @Fraka: hej ljudi, prijatelji, i ja sam se smorio (doduše ne samo zbog dosadne januarske kiše), pročitao sam i da je Genčić možda u još gorem stanju, pa bi bilo lepo ako neko od vas zna neki dobar vic (da napiše makar u Chat-u) pa da odemo na spavanje u malo vedrijem raspoloženju  :D Ja priznajem, da u ovom trenutku ne mogu da se setim ničeg duhovitog -vi ste mladji, pa verovatno znate neki. Ajmo, pucaaaaj  :D  ... a ja ostajem optimista i deluje mi sasvim realno da u drugom delu noći i/ili sutra imamo sneg.

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #348 poslato: 25. Januar 2012. u 00:27 »
O, да ли је смрт киши ту? О, да ли је снег на помолу? Полудећу од овог чекања ја, пућићу као тиква!!! Милоше, да ли је овај пад на +2.4 почетак оног што цело вече чекамо??? Врачар +2,4 :)
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #349 poslato: 25. Januar 2012. u 00:31 »
Susnezica u Melencima!  :jupi:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže zec

« Odgovor #350 poslato: 25. Januar 2012. u 00:31 »
To je sve zbog zemljišta koje je jos uvek toplo,ja mislim.Cim se rashladi ocekujem cist sneg!VAZDUH SE ZAGREVA PREKO ZEMLJIŠTA,A ZEMLJIŠTE DEJSTVOM SUNCEVIH ZRAKA,KOJIH JE BILO DOSTA JUCE.Treba uzeti u obzir i nekoliko toplih dana kojih je bilo kao i ovaj vazduh koji je stigao!EVO CIST UMEREN SNEG!NEMA VISE KISE NOCAS!IDEMO

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #351 poslato: 25. Januar 2012. u 00:34 »
Sad sam se prikljucio na forum i citam tri stranice poruka. Sta reci pametno?
Drago mi je sto nemam problema kao vi jer kod mene se skoro sve vec osusilo a isto je i na krajnjem severu posto sam malopre dosao iz Madjarske. Nema ni kise ni snega i bas me briga koja je temperatura napolju.
Mislim da ce vecina vas ipak doboti sneg do cetvrtka jer za veceras niko i nije prognozirao sneg koji ce se zadrzavati na tlu, padavine su bile dosta jake ali to nije spustilo temperaturu tamo gde treba.
Razocarenje jeste ali polako nije se jos sve istreslo iz ovog ciklona.

Cikon koji je postavljen na ovom mestu je uvek velika dilema, sneg tu nije siguran nikom. Jos kad postoje problemi sa temperaturom onda pogotovo nastaje ovakav haos.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #352 poslato: 25. Januar 2012. u 00:39 »
O, да ли је смрт киши ту? О, да ли је снег на помолу? Полудећу од овог чекања ја, пућићу као тиква!!! Милоше, да ли је овај пад на +2.4 почетак оног што цело вече чекамо??? Врачар +2,4 :)

Milosh je izgleda otišao na zaslužen odmor a i ja ću sada. Kao što smo milosh i ja komentarisali, trebalo bi da bude snega. On se tome kako sam kaže više nada nego što očekuje, ali ja to baš očekujem -u drugom delu noći šanse za sneg u BGu su realne a za sutra su još veće. Posle veliko preokreta i kiše i otopljenja nakon snega i maltene 0C, red je :) da se desi još jedan (logičan) preokret i da posle dosadne januarske kiše krene sneg. Onaj WRF koji sam postavio deluje dosta dobro, bolje od novijih modela... P.S. Nemoj da pukneš kao tikva :) bićeš već sutra bolje raspoložen, Prijatna noć!

Mislim da ce vecina vas ipak doboti sneg do cetvrtka jer za veceras niko i nije prognozirao sneg koji ce se zadrzavati na tlu
Cikon koji je postavljen na ovom mestu je uvek velika dilema, sneg tu nije siguran nikom. Jos kad postoje problemi sa temperaturom onda pogotovo nastaje ovakav haos.

Slažem se potpuno.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #353 poslato: 25. Januar 2012. u 00:39 »
Na vidikovcu pada sneg, ili susnezica ne vidim dobro iz stana. Ali sneg se ne topi cak ni sa ulica, izgleda da je tlo bas rashladjeno, samo ne znam kako je uspelo...

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #354 poslato: 25. Januar 2012. u 00:44 »
Ja ocekujem da do 5 ujutro padne oko 20 cm snjiega, koje ce jedan kvalitetan prolom oblaka istopiti do 6 pa ce ih malo ko vidjeti. Ukljucujuci mene. Laku noc  :-* :-*

Van mreže zec

« Odgovor #355 poslato: 25. Januar 2012. u 00:46 »
41mm!do kraja nedelje ovde preko 100mm za januar!Dobar pocetak godine!Jak sneg,nebo je svetlo,siguran znak da nocas padne 10-15cm.

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #356 poslato: 25. Januar 2012. u 00:49 »
Taman su krenule one prave bele pahuljice i preslo opet sve u kisu  :histerija:
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #357 poslato: 25. Januar 2012. u 00:52 »
Taman su krenule one prave bele pahuljice i preslo opet sve u kisu  :histerija:

Жико, а какве су то небеле пахуљице??? ха ха ха...почели смо да пролупавамо...Младеновац снег, Гроцка снег, Видиковац снег...град КИША, КИША, КИША...а напољу ништа више осим јануарске тропске кише, а напољу лишће шушти, док око града снег пршти...
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #358 poslato: 25. Januar 2012. u 00:53 »
Sad sam bas usao u kucu, napolju pada bas dobro umerena kisa, pravi potop, ali temperatura je odradila svoje ... Trenutna 2.6'C, duva neki vetar bas dobro, ... I eto analize, padavine su odradile svoje bar kod mene, do sad bi lepo napadao sneg, ali hvala temperaturi sto sam izgoreo u cekanju, uz to vise nema ni na jednom mestu gde je bilo veceras 2 cm ... Bas super :(
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže zec

« Odgovor #359 poslato: 25. Januar 2012. u 01:05 »
pada jak sneg,odo da ucim anatomiju.