Stale padavine, temp na vidikovcu 1.3C, cini mi se da je ovo onaj skok sto je crtao WRF!
U Beogradu kiša ne prestaje a temperatura se pred ponoć "popela" na +2.7C na Vračaru.
Od čitave Vojvodine koja ima temp. oko +3, izdvaja se Ban. Karlovac koji je severoistočno od BGa (a takvo je, uglavnom, i strujanje večeras u Beogradu) i koji već satima ima temperaturu 0C ali od toga mi ovde nismo imali "nikakvu dobit" -u kontekstu vazduha (bilo toploč bilo hladnog) koji struji ka BGu sa SSI i tog dela Vojvodine. Doduše kada je nakon 17.30h temp. u Beogradu bitno počela da opada, uz severni-severoistočni vetar, Ban. Karlovac je imao +2.5 ali BG se brzo "spustio" na nešto ispod +1C (vetar nije menja smer, ostao je SSI) i iako je pre toga palo veoma puno kiše sneg je počeo bez problema da se zadržava na temp. malo iznad nule (o tome je već i Milosh pisao).
Mislim da je jutrošnji WRF-00z najbolje predvideo situaciju za BG iako naravno nije sve tačno "pogodio". Ali ako pogledamo taj WRF od 00UTC:
vidimo da je model davao dosta kiše već u prepodnevnim satima (kako je i bilo), potom popodnevni i večernji sneg (koga je doduše bilo na kratko u ranim večernjim satima) i spuštanje temp. na oko +0.5C (koliko je i bilo u pojedinim delovima grada, npr. Vračar je imao +0.7C, Košutnjak -0.2C), potom je nakon 22h ponovo davao kišu i porast temp. na +2C oko ponoći (sada je +2.7C) a zatim je davao samo sneg i nakon 03h temp. od 0C ili malo ispod.
Generalno, sasvim solidna prognoza (videćemo da li će se ostvariti i ovaj sneg i 0C u drugom delu noći i sutra, trenutno to deluje sasvim realno) i bolja od današnjeg WRFa od 12z koji je već od 15h davao samo sneg a u terminu oko ponoći i vrlo intenzivan ali i ovaj model je davao porast temp.ali u kasnijem terminu tj. maks. oko 03h nakon ponoći.
GFS jeste za danas davao čistu kišu, ali je u večernjim i noćnim satima davao konstantan lagan pad temp. i nakon 22h je davao temp od 0C ili malo ispod nule tj. po njemu je trebala da bude prvo čista kiša pa kasno uveče i noću čist sneg tj. nije nagovestio mogućnost "prevrata"
i ponovnu kišu nakon snega i bitan porast temp.
Što se tiče ukupne količine padavina ona je u Beogradu nadmašila sve modele (na Karaburmi
35.6mm danas), kad se samo setim da je jučerašnji EC za danas davao samo 3-4mm...
Sve u svemu "lud dan" za nama, dan koji toliko odudara od one klasične prognoze tipa "očekuje se kiša koja će uveče preći u sneg"... bilo je svega, pa i velikih razlika u tipu vremena i temperaturi na relativno bliskim lokacijama sa istom nadmorskom visinom i mislim da nema čoveka koji radi bilo zvaničnu bilo "nezvaničnu" prognozu vremena a koji je mogao da da potpuno tačnu prognozu za danas za pojedine krajeve Srbije.
Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije a svim ljubiteljima snega (medju kojima sam i ja) želim da sutra vidimo normalan sneg (ja ga stvarno očekujem u BGu, bez obzira na ovoliku količinu padavina koja je "potrošena" na kišu) koji će se zadržati tokom nastupajućeg hladnog perioda za vikend i početkom naredne sedmice.
Dok sam pisao ovaj komentar nema nikakve promene u BGu: i dalje pada kiša i temp. maltene "fiksirana" na +2.7C na Vračaru.