Profiamater,
Tmax. od 1.0C je izmerena sinoć posle klimatološkog termina, i to je maksimalna temperatura za današnji dan.Podatak proveren sa lica mesta.
U Inđiji oblačno i suvo.T=-0.5C
Srbo, u SYNOP izveštajima iz brojnih evropskih zemalja (koje sticajem okolnosti pratim 11 godina) ako se Tmin i Tmax ne daju na svakih 6 sati (kao npr. u Bugarskoj) onda se podrazumeva da se u 18UTC podatak za Tmax odnosi na poslednjih 12 sati tj. na period 06-18UTC (a ako se u istom terminu daje i Tmin taj podatak se takodje odnosi na poslednjih 12 sati -primer Nemačka; slično je i za termin 06UTC) . Za ovo sam potpuno siguran i to može da se proveri i u instituciji kao što je DWD. Kod nas se na žalost daje Tmin samo u 06UTC a Tmax samo u 18UTC.
Sinoć je u 18UTC temp. u 13274 bila +0.5C i nakon toga je samo opadala, u 21UTC je bilo 0.0C, potom blago ispod nule (gledajući satne izveštaje na RHMZ-ovom sajtu) i ne znam kako je onda moglo "nakon klimatološkog termina" da bude "provereno +1.0C" i da ta brojka bude unešena kao Tmax za 26. januar (Milosh je nešto slično spomenuo: @Profiamater, vjerovatno je greškom unijeta jučerašnja Tmax, jer čak i da su unijeli Tmax za prethodna 24h (umjesto za 12h koliko je prema meteorološkim standardima), izosila bi oko +0.5°C, koliko je izmjereno sinoć u 19h).
Verujem da si poruku poslao u najboljoj nameri da mi pojasniš zašto je dato +1.0C za BG-Vračar danas i hvala ti na tome, ali verujem i da ćeš moje objašnjenje detaljno pročitati. Uzgred, kako to da je za BG-aerodrom dat Tmax -0.7C za danas a za Valjevo Tmax -1.1C? Tamo je sinoć bilo slično kao na Vračaru: aerodrom: u 19h +0.4, u 21h -0.1C, u ponoć -0.1C...; Valjevo sinoć u 19h 0.0, u 21h -0.2, u 01h -0.5C
Prijateljski pozdrav!