Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012 - III dekada  (Pročitano 118188 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Odg: Januar 2012 - III dekada
« Odgovor #760 poslato: 27. Januar 2012. u 07:14 »
Vedro i hladno jutro. T=-4.3°C

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #761 poslato: 27. Januar 2012. u 07:26 »
Cela noć sa slabim snegom
novog sloja 1 cm, ukupno smo ostali na 18cm
Tmin=-5.4°C
pada slab sneg

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #762 poslato: 27. Januar 2012. u 07:45 »
Dobro jutro! :kafa:

U Čačku osvanulo hladno jutro sa temperaturom od -6.1°C. Padavina nema, snežni pokrivač od oko 20cm na pojedinim mestima. Putevi su čisti i prohodni.
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #763 poslato: 27. Januar 2012. u 09:07 »
U Beogradu u toku noći prestao snijeg, palo je još 0.1mm padavina, visina snijega je ostala nepromijenjena, 17cm.
T -1.3°C, Tmin -1.8°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #764 poslato: 27. Januar 2012. u 09:33 »
Na AMS Karaburma jutros Tmin=-1,3C
Trenutno je -0,2C, očekujem da uskoro odem u plus

Van mreže Raja

• **
  • Starost: 30
    • Pancevo
« Odgovor #765 poslato: 27. Januar 2012. u 09:40 »
Pretezno vedro jutro u Pancevu,trenutna temperatura je 0.3 °C
A minimalna temperatura je bila -1.1°

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #766 poslato: 27. Januar 2012. u 10:05 »
Ugrijalo sunce u Beogradu, temperatura polako prelazi u plus, trenutno je -0.3°C.
Snijeg se već topi, ali ne bi trebalo da bude nekog intenzivnijeg topljenja danas i sutra. Valjda će ostati makar 10-ak cm da ukrašava ledene dane od nedjelje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže forest

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #767 poslato: 27. Januar 2012. u 10:06 »
U Prokuplju i Kursumliji 18cm snega, u Blacu 55! Prosto neverovatno. Nadmorska visina Kursumlije i Blaca je skoro ista. Kursumlija je u planincini, a Blace u ravnici...

Van mreže ivanb

• *
« Odgovor #768 poslato: 27. Januar 2012. u 10:19 »
U Arilju vedro, temperatura -5C

Van mreže Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #769 poslato: 27. Januar 2012. u 10:23 »
Ugrejalo sunce u Pancevu..
trenutno je 2°C

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #770 poslato: 27. Januar 2012. u 10:31 »
I u Ivanjici potpuno vedro,kako je nebo plavo a ova velika belina okupana   :sun  Kako je tek sad lepo,uzivanje...

Ne znam kako neko moze da proglasi elementarnu nepogodu od ovakve lepote :) Ja mislim da se  u Ivanjiici tako neshto nikad nije proglasiolo,pa ni sada i ako je ovde sneg veci, nego svuda gde je proglasheno....

PRELEPO JE NAPOLJU..... :D  :sun

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #771 poslato: 27. Januar 2012. u 10:39 »
Oblačno,tmurno i hladno...

Sneg je padao čitave noći slabim intenzitetom,uspelo je napadati 2cm novog,ali ukupna visina je i dalje 44cm.

-3°C.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #772 poslato: 27. Januar 2012. u 10:43 »
Ugrijalo sunce u Beogradu, temperatura polako prelazi u plus, trenutno je -0.3°C.
Snijeg se već topi, ali ne bi trebalo da bude nekog intenzivnijeg topljenja danas i sutra. Valjda će ostati makar 10-ak cm da ukrašava ledene dane od nedjelje.

Miloshe, slažem se sa tobom da neće biti intenzivnog topljenja snega (ne mislim na drveće ili sneg po kolima i krovovima "okrenutim" ka jugu, već na sneg na zemlji, po parkovima...) ali svakako treba očekivati njegovo sleganje i blago zagrevanje "odozdo" jer zemlja još uvek nije baš dovoljno hladna (na dubini 10cm temp. je u plusu). Čak i u slučaju potpuno sunčanog vremena, sneg se (osim na posebno istaknutim površinama) neće topiti dokle god je zbir T2m i Tdew (tzv. tačke rose) negativan. S'obzirom da danas Tdew neće biti iznad -3C (tokom dana biće uglavnom od -3 do -4C, doduše prognoza Tdew je dosta nezgodna i na nekim takmičenjima je bila jedan od najtežih parametara), realno je očekivati da danas bude T2m+Tdew < 0C.
Primer: zimsko sunčano vreme uz nisku rel. vlaž., T2m +4.5C i Tdew -5.5C (u ovom slučaju RH 48%) -sneg "opstaje" mnogo bolje nego po oblačnom vremenu uz bitno nižu temp. ali veliku vlaž. vazd. npr. T2m +2C uz Tdew +1C (RH 93%).
Izvinjavam se ako sam nekoga "smorio" :) malo dužim komentarom, možda sam ovo nekada i spomenuo na forumu ali nisam siguran.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #773 poslato: 27. Januar 2012. u 10:48 »
Aaaa kakav dan,kod mene se sunce  :sun jos uvek nije probilo,al trebalo bi uskoro  :D Tc je jos uvek ispod 0 odnosno -0,9,netopi se sneg,zaustavio se na 31cm na brdima u okolini je oko 35cm upola od Avale hhehheh
jedna mala zanimljivost,sinoc je sa juznih strana krovova spadao sneg   :o tako da je jako smesno videti na jednoj strani 15cm- ostatak odneo vetar,a druga strana nema nista( a na zemlji 31cm)  :D
gledamo Noleta i uzivamo u pravom zimskom danu  ;)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #774 poslato: 27. Januar 2012. u 11:12 »
Miloshe, slažem se sa tobom da neće biti intenzivnog topljenja snega (ne mislim na drveće ili sneg po kolima i krovovima "okrenutim" ka jugu, već na sneg na zemlji, po parkovima...) ali svakako treba očekivati njegovo sleganje i blago zagrevanje "odozdo" jer zemlja još uvek nije baš dovoljno hladna (na dubini 10cm temp. je u plusu). Čak i u slučaju potpuno sunčanog vremena, sneg se (osim na posebno istaknutim površinama) neće topiti dokle god je zbir T2m i Tdew (tzv. tačke rose) negativan. S'obzirom da danas Tdew neće biti iznad -3C (tokom dana biće uglavnom od -3 do -4C, doduše prognoza Tdew je dosta nezgodna i na nekim takmičenjima je bila jedan od najtežih parametara), realno je očekivati da danas bude T2m+Tdew < 0C.
Primer: zimsko sunčano vreme uz nisku rel. vlaž., T2m +4.5C i Tdew -5.5C (u ovom slučaju RH 48%) -sneg "opstaje" mnogo bolje nego po oblačnom vremenu uz bitno nižu temp. ali veliku vlaž. vazd. npr. T2m +2C uz Tdew +1C (RH 93%).
Izvinjavam se ako sam nekoga "smorio" :) malo dužim komentarom, možda sam ovo nekada i spomenuo na forumu ali nisam siguran.

Fantasticno! Znao sam da postoji neki kriterijum, ali da je taj, nisam imao pojma.
Jedino mi je cudno tu sto, po toj logici imamo da se kada je vazduh suvlji, sneg se manje topi, ali vise isparava (sublimise), sto je logicno, jer vazduh hoce da dodje u ravnotezu sa vodom (zargonski receno, nije to pravilan termin).
Ali, valjda, ta dva procesa i nisu u direktnoj sprezi.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #775 poslato: 27. Januar 2012. u 11:20 »
Kod mene je trenutno +0,9C, dew point -1,3 vlaga 85%
Kako Profiamater rece  kada saberem ove dve temperature dobijam -0,4C, znači zaključak je da su trenutni parametri dobri što se tiče održanja snežnog pokrivača.

Temperatura se nekih 20 minuta "vrtela" oko prvog podeoka, dostigla u 11,07h, Tmax=+1,3C i krenula silaznom putanjom.
« Poslednja izmena: 27. Januar 2012. u 11:39 rade »

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #776 poslato: 27. Januar 2012. u 11:46 »
 ^^
Rade, kod tebe je Tdew bitno viša od merenja na Vračaru (kod tebe -1.3, na Vračaru -3.3C).
Na kakvom mestu je tvoja AMS (čije podatke redovno pratim i koja je veoma pouzdana, naročito tokom snežnih padavina na niskim temp. uz jak vetar kada neke druge stanice daju pogrešne podatke za količinu padavina), s'obzirom na neuobičajeno veliku razliku u odnosu na Vračar i na aerodrom gde je, kao što sam i najavio, od jutros pa do sada Tdew bila izmedju -3 i -4C?
U 10h Tdew Vračar -3.3C, aerodrom -3.8C, trenutno i Vračar i aerodrom Tdew blago ispod -3C.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #777 poslato: 27. Januar 2012. u 12:01 »
Čak i u slučaju potpuno sunčanog vremena, sneg se (osim na posebno istaknutim površinama) neće topiti dokle god je zbir T2m i Tdew (tzv. tačke rose) negativan.

Hvala puno na ovom objašnjenju. Znao sam od ranije da se snijeg topi sporije kad je manja relativna vlažnost vazduha, ali nisam znao koja je tačna računica. Više puta sam se uvjerio na Kopaoniku da se na zemlji snijeg brže topio uz maglu i +2°C, nego uz sunčano vrijeme i +8°C. Sad je jasnije i zašto je to tako.

Temperatura je u plusu, +0.6°C. Snijeg se dosta brzo topi sa krovova, drveća i automobila, ali na zemlji ne primjećujem ikakvo smanjenje sniježnog pokrivača, što potvrđuje ovo objašnjenje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Lazo

• **
« Odgovor #778 poslato: 27. Januar 2012. u 12:14 »
Potpuno vedro, temperatura +1.9°C.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #779 poslato: 27. Januar 2012. u 12:19 »
Hladan vazduh stiže na istok Negotin -6 , Zaječar -5 stepeni , sutra će se osetiti i u ostalim delovima Srbije!