Па,како ти људи сада живе у тим Ђопићима? Па тамо мора да је 150 цм снега. Вероватно једу то што у кући имају и не мрдају. Али, како када се неко разболи? Није баш лако тим људима...Е,брате овим дивним сликама си ме вратио у те дане у твом крају...
150 cm je neshto normalno za ovaj kraj na tim visinama, kao shto je rekao gencic,samo shto su poslednje 2,3 zime bile blage... Sada ga tamo ima sigurno i vishe od 1,5 m a gotovo da su trenutno sva sela u Ivanjichkom kraju odsechena pa i Devici...
A evo bash o tome,deda mi kaze nekada se znalo ako hocesh da prezivish zimu u ovom kraju bez problema morash da imash tavan(u prevodu zimnicu,hranu) i drva... u selima u planinskom podruchiju ovde gotovo svaka kuca ima shtalu.. i nekada se znalo mladji chlanovi porodice kada krene sneg svaka 2,3 sata prochiste put do shtale sena i drva i onda nikada ne mogu da budu zavejani imaju zimnicu,u kuci se zalozi a napolju veje i tako se u ovom kraju vekvima mnogo jacha zima prozivljavala bez ikakvih problema,najbitnije je bilo imati put do stoke sena i drva,sneg moze da bude koliki hocesh nema problema..
E sada je problem shto su u selima ostali uglavnom stariji ljudi,koji nemaju snage vise da chiste toliki sneg tako chesto,deca su sishla u gradove i onda normalno da se spasahvaju stariji ljudi i da se proglashava vanredno stanje... Kuce koje imaju decu takava problem nemaju...
Sad sam cuo da u Srbinovom kraju, tacnije jako blizu, u selu Bjelusa (izvor Malog Rzava), koje je inace Ariljska opstina, ali se nalazi na visini od prosecno oko 1000 mnm ima sigurno metar i po snega. Ali, to je nesto sto oni gore dozivljavaju kao zimsko stanje. Nenormalno je kad snega nema.
Secam se kada sam prvi put doshao na ovaj forum,da si mi rekao da ti je poreklo iz ovih krajeva
Pa si verovatno tako dobio tu informaciju....
Pa da lepo si to rekao,zato sam ja proshle zime bio nervozan,jel je ne normalna situacija bila 2,3 zime za redom... bilo mi je ne verovatno,da ni na brdima nije bilo snega...
ta informacija je sigrno tachna,stim shto se iduci ka Ivanjici nekih 20-tak malo jache km visina na brdima na toj nadmorskoj visini dodatno povecava i ide preko 2m tako sam chuo,ali dok ne proverim ne volim da pricham.... a kasnije se iduci ka jugu o5 smanjuje ali ne mnogo,ali to je chest sluchaj, u to sam se uverio lichno milion puta u pitanju je valjda mikroklima Ivanjice,uopshte u odnosu na jugozapad koji je poznat po dobrim zimama.... Sjenichki kraj je ovde poznat po velikim hladnocama,a Ivanjichki po velikim snegovima,naravno slichno je i u Ariljskim selima na toj nmv...
Dodao bih naravno,da je je sneg od 1m ipak egzotika na 470mnv i da se ne dogadaj chesto... ali daleko je od nekih Ivanjichkih rekorda...
Pozdrav za kolege