Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133439 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #280 poslato: 01. Februar 2012. u 22:27 »
Evo naleteo sam na ovaj sajt gde ima opcija da se gledaju temperatura, padavine i vetar za naredna tri dana u Evropi.
http://www.meteox.co.uk/forecastloop.aspx?type=1&continent=europa

Jos ne znam po kom modelu daju podatke ali vidi se ono sto otprilike vidi i WRF. Doduse padavine prestaju u subotu tokom jutra u vecem delu zemlje a ne u petak vece, osim severa gde traju i u subotu tokom dana.
Kao sto Boce rece padavine kod njega vec tokom noci pa onda jedna pauza do petka ujutru. Takodje vidi i probijanje plusa na jugu i jugozapadu kao i onu 'rupu' o kojoj polemisemo iako ne znamo tacan uzrok.

Sto vise gledam to manje znam....

Na mreži Kiraj

• *
« Odgovor #281 poslato: 01. Februar 2012. u 22:31 »
Nije samo za tri dana ,ima još.

Van mreže laky

« Odgovor #282 poslato: 01. Februar 2012. u 22:33 »
GFS pomera padavine severnije a 27mm po EC-u!!!  :zima :zima :veje :veje
U svakom slucaju ocekujem sigurnih 30cm snega i dosta sneznih nanosa (smetova) zbog umerenog a moguce i jakog vetra koji ce duvati tokom padavine.

Vidim i dalje se pise o toj padavinskoj rupu... Mozda je glupo ovo sto cu napisati ali primetio sam da kada su ovakve situacije (jugozapadno stujanje i ciklon uglavnom iznad Italije mozda i malo juznije) padavine i vlaga se smanjuju cim stignu do jugozapada Srbije i jacaju izmedju Kragujevca i Beograda. Da li mozda planine uticu na to pa se oblaci "istresu" na jednom mestu i ponovo nakupe vlage do Beograda ili nesto dugo ne znam? I 2010. ja mislim ovo se desavalo jako cesto kod ovih kisa u maju i junu...

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #283 poslato: 01. Februar 2012. u 22:56 »
 ^^
Nzm jedino da se isushi negde na Crnogorskim planinama pa tako suv udje na Jugozapad Srbije i kasnije jacah ka severu.... Ako udje vlazan vazduh na Jugozapad obichno daje padavine Sjenici dobre i juznije od mene ali se najvise istrese upravo u Ivanjichkom kraju i kasnije svega 20 km od mene mnogo manje padavina a deshava se da u Pozegi i ne pada...

E sad... Ja sam bio jedne zime svedok,kada su najavljene jache padavine sa jugozapada.... pochinju po podne.. i ja bio u Chachku i vidim vec po podne pochele u cahchku pada lepo jako vec kada sam kretao ka Ivanjici 7,8 cm i ja sada zamishljam joooj kako li je u Ivanjici dobro sada... MEDJUTIM kada sam ishao ka IV. sve manje snega i u samoj Ivanjici ni cm ja mislim nije bio..
.. i kasnije chujem u Bg-u pao jako dobar sneg u Vojvodini isto aa kod mene nishta....

Mislim da si pogodio shta bi mogao biti razlog.. Stvarno si lepo razmislio,nznm da li bi neko od iskusnijih chlanova mogao da kaze da li je to moguci razlog,ove padavinske rupetine :D ?

da dodam dobro se secam da su se padavine jako brzo kretale ka severu,brze od najvaljenih ono  trebalo je da pochne po podne na jugozapadu pa tek kasnije uveche i u toku noci na severu,medjutim jugozapad je brzo proshlo po podne zahvatilo centralne vec i kasno posle podne i uveche bg i vojvodinu i pao je bash solidan sneg secam se,sa tv-a..... 3,4 godine mozda i vishe :)
« Poslednja izmena: 01. Februar 2012. u 23:10 Srbin »

Van mreže mirawa

• *
« Odgovor #284 poslato: 01. Februar 2012. u 23:11 »
Caooo ljudiii.. :)
Ja sam jako srecan posto pisete da se crtaju jako dobre padavine Vojvodini.. :D

Molim vas ako mozete da mi napisete kako ce otprilike proc Kikinda..Posto vidim da yr no crta oko 40 mm od petka do utorka
Koliko bi to otprilike bilo cm snega na temp oko -10 :)

Hvala vam unaperdd.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #285 poslato: 01. Februar 2012. u 23:31 »
Caooo ljudiii.. :)
Ja sam jako srecan posto pisete da se crtaju jako dobre padavine Vojvodini.. :D

Molim vas ako mozete da mi napisete kako ce otprilike proc Kikinda..Posto vidim da yr no crta oko 40 mm od petka do utorka
Koliko bi to otprilike bilo cm snega na temp oko -10 :)

Hvala vam unaperdd.

Mnogoooooo.Verovatno nikada nisi toliko ni video.Videcemo sta kazu aktuelne o cm za mm.Ne bi vetar mogao da pravi problem u petak i subotu kod nas komsija.

Van mreže zec

« Odgovor #286 poslato: 01. Februar 2012. u 23:37 »
A gde se sve prostire ta rupa?

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #287 poslato: 01. Februar 2012. u 23:45 »
A gde se sve prostire ta rupa?

Petak,subota i nedelja

GFS 18z za Zrenjanin  :o :-X

Van mreže djuki77

• *
« Odgovor #288 poslato: 01. Februar 2012. u 23:53 »

Po ovome u Bosni ce pasti izmedju 40 i 100 cm snega, onako od oka..
A u Vojvodini izmedju 30 i 50 cm. Beograd oko 40 cm....

Petak,subota i nedelja

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #289 poslato: 02. Februar 2012. u 00:11 »
Beograd ce dobiti vise snega nego vojvodina, u to budi siguran... Uvek je tako.. :)

Van mreže Srbin

« Odgovor #290 poslato: 02. Februar 2012. u 00:13 »
Evo bash kod meteograma dokaza koliko malo pomeranje ciklnona moze da znachi smanjenje ili povecanje padavina pogotovu juznije od Bg-a

Juche je gfs za Ivanjicu davao 32 mm danas onaj po podnevni izlaz oko 12h je davao 47 mm

A ovaj sada ladno 52,2mm medjutim sa jednom  velikom varkom a to je smajnenje padavina za period koji sledi i uvodjnje nekih novih i sumljivih padavina oko 6,7 februara....

Ja iskreno sam pesimista i mislim da ce ostati ove rupe i kod mene ne ochekujem ni 15-tak do max 20 mm padavina sve ukupno, ali ako budu izrazene rupetine ni toliko,nadam se da greshim :D

Van mreže mrki200

• *
  • Starost: 42
« Odgovor #291 poslato: 02. Februar 2012. u 00:17 »
postojil mogucnost da kodnas u tuzli bude nesto vise snijega

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #292 poslato: 02. Februar 2012. u 00:20 »
postojil mogucnost da kodnas u tuzli bude nesto vise snijega

Dobices sigurno 30 cm :D Bar po YR.no
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže Raja

• **
  • Starost: 30
    • Pancevo
« Odgovor #293 poslato: 02. Februar 2012. u 00:23 »
Kod mene GFS crta oko 25mm padavina od petka do nedelje..
Videcemo kako ce se razvijati dalje situacija..

Van mreže zec

« Odgovor #294 poslato: 02. Februar 2012. u 00:33 »
Da,slazem se mislim da ce u beogradu biti vise snega,a i ovde.Pre 7 dana kada je ovde predvidjeno 30 mm,palo je preko 65mm,tako da ja mislim da ce biti opet tako.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #295 poslato: 02. Februar 2012. u 01:41 »
Beograd ce dobiti vise snega nego vojvodina, u to budi siguran... Uvek je tako.. :)

Nemoj to dva puta da kazes. :D

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #296 poslato: 02. Februar 2012. u 01:47 »
Mislim da je WRF uracunao punjenje vlagom vazduha po visini dolaskom ciklona.Tem. po visini skacu ali Vojvodina ima siguran sneg.Visinsko strujanje je vise nego dobro.Ne postoji bolji a mozda ni drugi nacin da se vazduh na ovim tem. hrani vlagom.Sigurno je sada da Vojvodjanska mesta pisu nove rekorde.Ovo se mozda nikada nije desilo ali ce u buducnosti biti ucestalije.Globalna otopljenja i oplije yime mogu samo od ovakvih upada napraviti "lake effect" sneg. 

Lake effect je ipak druga prica. Vojvodina se nalazi 500 km od najblizeg vodenog basena, dok je lake effect uvek uz samu obalu, pa do nekih 100 km u kopno. Ciklon ima svoj sistem kojim uspesno transportuje topao (sada i vlazan) vazduh iz Mediterana i podize ga iznad hladnog vazduha koji se polako povlaci, ali istovremeno deluje i kao prepreka. To je glavni uzrok padavina koje cemo mi imati sad, kao i eventualna okluzija u kasnijem stadijumu razvoja. To su inace oblasti ciklona sa najboljom produkcijom snega. Hladni front ima mnogo uzi pojas padavina, ali su one cesto nesto intenzivnije.

Van mreže PIvan

• *
« Odgovor #297 poslato: 02. Februar 2012. u 08:03 »
Kakvo zatrpavanje,modeli mi daju od 60mm do nevjerovatnih 97 mm padavina od veceras do nedelje,ako ovo bude i upola Istočni dio Republike Srpske bi bio zatrpan i bukvalno.Molim iskusne članove da mi malo pojasne situaciju oko ovog mog kraja za ove dane.......

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #298 poslato: 02. Februar 2012. u 08:10 »
EC ovako po ovim kartama odokativno oko 25mm u petak i subotu za moj kraj.....ali ljudi moji kakvo se zatrpavanje crta zapadnije,na istoku Bosne :o

EDIT:Evo,yr.no daje 24mm u petak i subotu.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

« Odgovor #299 poslato: 02. Februar 2012. u 08:29 »
Po yr.no U Ivanjici  do utorka 54,5 mm snega po gfs meteogramu 54,1... I naravno wrf-nmm modelel kojem ja najvishe verujem ipak crta tu rupetinu do dushe pre toga daje neke padavine ali.. videcemo

U Ivanjici poslednja 24 sata bageri i kamioni iznose sneg iz samog grada... Ovih dana su do sela i vishih predela Ivanjice helikopteerima i spasavali zavejane mnogi su odsecheni i dalje.... Uzurbano se svi  spremaju za novi sneg...

Ako  nishta barem je zanimljivo pratiti onome ko voli sneg naravno.. E sada ja sam i dalje blagi pesimista pre svega zbog nmm-a :)