Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133466 puta)

Na mreži Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #300 poslato: 02. Februar 2012. u 08:46 »
WRF-NMM jutros realniji za Beograd. Malo je oslabio padavine za sutra, ali nema nikakve duže pauze sutra uveče. Ukupno tu ima podjednako padavina koliko su dali globalni modeli, 25-30mm. Kad su već toliko složni za narednih 48h, nemamo razloga da im ne vjerujemo. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže zeljko

• *
« Odgovor #301 poslato: 02. Februar 2012. u 08:51 »
Da ne iskomplikuje nesto topao vazduh na visini? Po WRF-NMM-u temperatura na 850 mb dostize 0 C, ETA tokom padavina daje maksimalnu temp. na 2 m od -6 C ali joj to ne smeta da u vertikalnom preseku temperature i rel. vlaznosti izvuce nultu izotermu, pa ispod nje opet -5-u. Ledena kisa? Sa druge strane, GFS ne vidi takvo otopljenje, po njemu minusi (bar u Beogradu) ostaju u svim slojevima.

Na mreži Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #302 poslato: 02. Februar 2012. u 08:54 »
Moguće da dođe do kratkotrajnog otopljenja po visini u noći između petka i subote, ali bih makar u Beogradu i Vojvodini isključio mogućnost za bilo kakve padavine osim snijega. Južnije bi moglo biti problema.

Prema WRF-NMM prognostičkom emagramu, čak i unajtoplijem terminu, u subotu sredinom dana bismo imali negativnu temperaturu u svim slojevima atmosfere:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #303 poslato: 02. Februar 2012. u 09:03 »
Po GFS-u mozda jedino krajnji jugoistok bi mogao da ima problema sa temperaturom na visini .

Nas NMM jutros malo bolji,ali ima prostora jos za promene.

Ovih 10°C koje je nacrtao NMM za Nis mi deluje preterano.

Kao sto je rekao Boce,tesko da ce taj plus dalje od Nisa...pa u krajnjem slucaju samo ti predeli juzno od njega bi mogli imati problema sto se tice vrste padavina.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #304 poslato: 02. Februar 2012. u 09:05 »
Vojvodina je bezbedna od proboja po visini a verujem i Beograd.WRF je ucrtao vise padavina od globalnim modela pa bi po meteorgamu za Novi Sad a karte su slicne ako ne i bolje za Zrenjanin bilo bi to i preko 35mm

Eta i jaca kaoi hrvatski aladin po dostupnim kartama

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #305 poslato: 02. Februar 2012. u 10:09 »
Bitne padavine su sada već toliko blizu tj. ulaze u 24-30h i više ne vredi mnogo gledati globalne modele ali mislim da ne treba sasvim verovati ni npr. WRFu RHMZa (koji jeste bio dobar prilikom prethodnih situacija ali je u poslednjih nekoliko dana imao i neke čudne parametre što se tiče BGa) bilo da on daje "zatrpavanje" ili "rupe" u padavinama (ovo mislim za BG) a što se tiče T850hPa od 0C za BG u subotu, mislim da od toga nema ništa.
Lično očekujem značajan, da ne kažem dosta obilan, sneg od sutra rano ujutru pa do nedeljnog jutra i mislim da neće bitnih "pauza" u padavinama (koje WRF, za BG, daje za noć izmedju petka i subote a GFS za subotu sredinom dana). Na visini se uspostavlja povoljno (što se tiče "priliva" vlage i povoljnih uslova za padavine) strujanje o kojem sam već pisao pa neću ponovo da "smaram". Ako u BGu padne sneg kakav očekujem u petak i subotu, onda ne bih imao ništa protiv  ;) da se tokom nedelje (npr. popodne) sneg na kratko "odmori"  ;) ili bitno oslabi i da potom u ponedeljak i utorak opet imamo značajne padavine. Tada će na visini biti bitno drugačije strujanje, ali trebalo bi da budu povoljni uslovi za nove padavine koje bi omogućile da u utorak uveče i u sredu ujutru bude izmerena visina snega koja zaista nije česta (što se tiče Beograda i okoline).
Tokom dana i uveče treba povremeno pratiti satelitske snimke (umesto numeričkih modela) i gledati šta se dešava u zapadnom Sredozemlju, "nastajanje" ciklona južno od Sardinije, njegovo lagano "premeštanje" u jugoistočni deo Tirenskog mora i potom u subotu "odlazak" do južnog Jadrana...
Naravno, želim ali i očekujem lep sneg i u Vojvodini -ako je iko "zaslužio" da konačno dobije dobar sneg onda je to područje Vojvodine.
Evo grafika GFSa, što se tiče vetra i vlage na 700 i 500hPa za BG.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #306 poslato: 02. Februar 2012. u 10:33 »
Kakav ce ovo kolaps biti u Beogradu, odlazak u centar ce biti gotovo nemoguc u subotu i nedelju...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #307 poslato: 02. Februar 2012. u 11:24 »
Moj kraj ce imati dve ture padavina. Prva krece veceras i sutra pre podne, potom prekid padavina zbog padavinske rupe. Trebalo bi da padne do 10mm padavina. Drugi talas padavina u subotu popodne, sa jos desetak milimetara. Za sad su se modeli slozila da cemo imati i treci talas padavina ponedeljak utorak kada bi kod mene moglo da bude jos 20mm. U svakom slicaju svi delovi Srbije bi trebalo da dobiju obilan sneg, neki pre a neki kasnije. Spremite lopate i zivce ko koristi javni prevoz.

Van mreže Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #308 poslato: 02. Februar 2012. u 11:26 »
GFS drzi istu pricu kao i juce..U petak i subotu bi trebalo da bude oko 26mm padavina kod mene..

WRF-NMM crta oko 30mm padavina ..

Dok yr.no crta za ta 2 dana oko 22mm kod mene,mada je sve to u principu slicno od 20 do 30mm,pa sa bude nek bude ;)

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #309 poslato: 02. Februar 2012. u 11:27 »
U ovakvim situacijama, kada sam na granici izuzetno hladnog vazduha zapadno i toplog vazduha koji ce sigurno prodreti juzno od Valjeva, kod mene je zatrpavanje snegom. Ne mora da znaci da ce sada biti takav slucaj ali ako se moje sumnje potvrde sutra i u subotu bice to nezapamcen dozivaljaj. Nesto slicno se desavalo kod mene 24.11.2001, 16.12.1999.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #310 poslato: 02. Februar 2012. u 11:34 »
Do utorka GFS i EC daju za moj kraj oko 40mm padavina. Koliko je to snega u cm ne znama al neka promase za pola pa je puno!
Sneg ocekujem da pocne tokom noci, lopata je spremna, drva takodje pa sto se mene tice svi uslovi su ispunjeni!

Dobro je da se ove padavine desavaju za vreme vikenda zbog saobracajnih kolapsa kojih ce svakako biti iako su u pitanju neradni dani ali putevi se mogu rascistiti do ponedeljka kada bi opet moglo da bude sneznih padavina a samim tim i vecih problema jer pocinje radna nedelja.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #311 poslato: 02. Februar 2012. u 11:37 »
Jel postoji mogucnost za prodor toplog vazduha kod mene?

Van mreže Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #312 poslato: 02. Februar 2012. u 11:43 »
 ^^ Nema sanse..
Pitanje je dal ce topli vazduh stici i do krajnjeg jugoistoka..

Van mreže djuki77

• *
« Odgovor #313 poslato: 02. Februar 2012. u 11:47 »
Sparavalo kaze da je moguce pola metra u Bg....

Ljudi kako se ubacuju slike u poruke.... :selam:

Van mreže djuki77

• *
« Odgovor #314 poslato: 02. Februar 2012. u 11:57 »
Evo i slika...

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #315 poslato: 02. Februar 2012. u 11:58 »
GFS povecao padavine do utorka na preko 50mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #316 poslato: 02. Februar 2012. u 12:08 »
Cim su poceli da izadju upozorenja na rhmz,sparavalo i ostali domaci meteorolozi,(retko kad to rade) ko zna sta moze da bude do ponedeljka utorka...Bice lopatanja  :D

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #317 poslato: 02. Februar 2012. u 12:16 »
Ocekivana visina snega do srede:

Sta ce biti kad krene da se topi ovoliki sneg.

Van mreže laky

« Odgovor #318 poslato: 02. Februar 2012. u 12:35 »
GFS jos povecao padavine za Vojvodinu! Pa ima da padne pola metra snega samo za vikend a nove snezne padavine se ocekuju pocetkom sledece nedelje!
Dikile tu je kombinacija 1mm-1cm snega a na ovako niskoj temperaturi visina snega ce biti jos veca...

:veje :veje :veje :zima :zima :zima

Van mreže mirawa

• *
« Odgovor #319 poslato: 02. Februar 2012. u 12:38 »
Evo mene opet.. :D
Novi GFS za Kikindu oko 50 mm snega od petka do utorka na temp od -6 do - 10 :D
Sto znaci punoo snegaa ;)

Molim vas da mi iskusniji napisu koliko bi to bilo cm...otprilike... :D
Forum je odlican,posecujem ga svaki dan i citam sve sto napisete..

poZzZ Svim forumasima i SPREMITE LOPATE! :)

P.S: Moguce je zatrpavanje snegom u celoj Srbiji... :D Ovo je sala.. XD