Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133425 puta)

Van mreže nou kamp

• *
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #520 poslato: 05. Februar 2012. u 08:55 »
bgd ima dobre i realne sanse da izmeri 45-50 cm snega u utorak uvece.

Van mreže bt-snow

• *
« Odgovor #521 poslato: 05. Februar 2012. u 09:06 »
martin bitola ima 15 sm momentalno gledam jak sneg za utre i vtornik momentalno e 5 stepeni kolku bi padnalo po moja procenka negde 40sm kako go gledas ti za bitola pozz

Van mreže Aleksandar

• *
« Odgovor #522 poslato: 05. Februar 2012. u 09:26 »
10cm novog snega, i sad pada, -8

EDIT: premsetite u prvu dekadu februara

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #523 poslato: 05. Februar 2012. u 09:43 »
NMM:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže martin

• *
« Odgovor #524 poslato: 05. Februar 2012. u 09:46 »
martin bitola ima 15 sm momentalno gledam jak sneg za utre i vtornik momentalno e 5 stepeni kolku bi padnalo po moja procenka negde 40sm kako go gledas ti za bitola pozz
Pa vo Bitola ke ima dosta obilen sneg utre i vtornik pretplande,treba da padne vo Bitola dosta dobar sneg 30-50cm,a znaeme kakva e mikroklimata vo Bitola i podracjeto na koe se naoga toj grad pa ne bi me cudelo da imas i nad pola metar sneg:)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #525 poslato: 05. Februar 2012. u 09:58 »
Za Beograd... WRF-NMM 33mm, ECMWF 22mm, GFS 12mm, ETA 25mm... Prosjek 23mm što znači da se od predstojećeg ciklona može očekivati slična količina padavina kao od prethodnog.
Čak i ako uzmemo u obzir veliko sleganje snijega, mislim da su velike šanse da visina snijega u Beogradu preskoči pola metra.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže forest

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #526 poslato: 05. Februar 2012. u 10:59 »
Kod mene GFS iz izlaza u izlaz menja od 23mm na 28mm pa smanji pa poveca i sve tako u krug. Sada vidim da se pojavljuju i neke padavine krajem sledece nedelje?!
Ali otom potom, prvo da vidimo kako ce da prodju ove :D

Van mreže laky

« Odgovor #527 poslato: 05. Februar 2012. u 11:05 »
Meni se cini da ce biti dosta nerviranja kada padavine krenu od ovog ciklona, i u to sam skoro siguran ako se gleda WRF (ali ni EC nije daleko) jer ce padavine sa juga stizati dosta usko i siriti se negde kod Kragujevca. To ce verovatno biti konvektivan oblak iznad Grcke, Makedonije i slati padavine severnije.
Naravno u Vojvodini ce od ovog ciklona biti manje padavina, jos uvek ne znam koliko da ocekujem jer se modeli razlikuju ali za sada mislim da ce sigurno pasti 15mm.
Juznije naravno vise padavina ali kao sto sam napisao vec u prvoj recenici u nekim predelima juznije moze pasti mnogo manje mm nego sto se ocekuje, po mom misljenju.
Za sada sto se tice nas Vojvodjana EC je najsusniji a nije daleko ni WRF, dok ostali modeli davaju jos jedno zatrpavanje kao i u ostalim predelima...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #528 poslato: 05. Februar 2012. u 11:08 »
Primjećuje se trend smanjivanja padavina kod globalnih modela. Jedino što GFS postepeno smanjuje od 20mm do 10mm u Beogradu, a EC od 30mm do 20mm. Prilično se razlikuju na kratkom vremenskom intervalu, za razliku od prethodnog ciklona kad u oba davala oko 20mm (i pogodili praktično u mm).

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #529 poslato: 05. Februar 2012. u 11:40 »
Gledao sam i ostale karte i tacno je svuda granica jacih padavina izmedju Beograda i Panceva..
Ali bi i dosta jacih padavina dobilo i Pancevo,no videcemo sta bude bude ;)
yr.no za Pancevo crta 20mm
GFS oko 15mm isto tako i WRF-NMM 15mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #530 poslato: 05. Februar 2012. u 12:12 »
Stvarno ovaj WRF-NMM mi ide na zivce ponovo kod mene rupa , a svuda okolo sneg. Nadam se da ce to da promeni u sledecem izlazu. Ja imam najmanje snega od okolnih gradova 25cm i to uz mucenje.

Kragujevac 32cm, Cuprija 29cm, Krusevac 36cm

i mene plaši ovaj pojačani severoistočni vetar u mom kraju. Kad je klasična košavska sizuacije onda kod mene nema brige ali u ovakvim situacijama Knjaževac ume da bude opasna rupa u padavinama. Najgore je što mećava i obilan sneg bude na samo 30ak kilometara od Knjaževca prema Sokobanji i Zaječaru. Nadam se da neće biti i sad tako.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #531 poslato: 05. Februar 2012. u 12:20 »
WRF crta za Novi Sad 27mm novih snežnih padavina, ali je GFS drastično smanjio padavine i crta samo 13mm. I jedna i druga količina snega mi garantuje pola metra snega na kraju. Ukoliko se ostvari WRF biće napadnut rekord iz 84. godine. 

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #532 poslato: 05. Februar 2012. u 12:26 »
Interesantno je da NMM (gledajuci one karte za padavine detaljnije) daje padavinsku rupu istim predelima kao i sinoc.

Ja mislim da ako se ostvari ovaj NMM dolina Zapadne Morave ce biti bukvalno zatrpana !

Karta vetra otkriva sutra umeren severni vetar,no vec u toku veceri i noci vetar okrece na severoistocni (najjaci upravo na istoku Srbije i u dolini Velike Morave)...zbog toga i NMM daje padavinsku rupu,drugog razloga nema.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #533 poslato: 05. Februar 2012. u 12:44 »
Za Skopje opet sarenolike prognoze za ponedljak i utorak:
-GFS 20-tak mm uz neku padavinsku rupu;
-EC (yr.no), 40mm
-ETA, 30mm
-obilne padavine po UKMO, ovaj vidi neki plus u utorak uz jaku kisu!?

Ali opet nesto ne verujem da chemo dobiti obilnog snega ali zato po trechi put ove godine 30-tak km juznije biche oko 40-50cm i vishe.

Videchemo...

Van mreže ivanb

• *
« Odgovor #534 poslato: 05. Februar 2012. u 13:52 »
Прогноза времена

НЕДЕЉА, 05.02.2012.
Током наредне седмице задржава се веома хладно време - ледени дани. У понедељак и уторак у већем делу од 15 до 25цм новог снега. У планинским пределима уз јак ветар појава вејавице и стварање снежних наноса. Од четвртка до краја седмице јак јутарњи мраз од -25°Ц до -15°Ц.

Ne secam se da je RHMZ nekad izdao upozorenje za nize temperature, a iz dosadasnjeg iskustva uvek postoji nekoliko mesta sa nizim temperatuama nego sto je u upozorenju najavljeno (naravno Pesterska visoravan je posebna prica i ne ulazi u konkurenciju).

Van mreže Deni

• *
« Odgovor #535 poslato: 05. Februar 2012. u 17:51 »
Evo sta kaze WRF-NMM za sutra, zatrpavanje!!

Mada mislim da je josh rano, dok nevidim vlastitim ochima ne verujem

Van mreže martin

• *
« Odgovor #536 poslato: 05. Februar 2012. u 18:33 »
Evo sta kaze WRF-NMM za sutra, zatrpavanje!!

Mada mislim da je josh rano, dok nevidim vlastitim ochima ne verujem

Ma bez gajle kolega ke imame sneg dosta obilen,moram da gi pofalam modelite deka mnogu dobro si predvidea za kaj nas za proslive cikloni taka da bi trebalo da imame 30-40cm do sreda sneg,eve za dva saata padnaa veke 6cm nov sneg i plus postoeckiot kaj mene veke ima 10-11cm sneg :)

УТРЕ ОБИЛЕН СНЕГ !!!
НИВО НА ОПАСНОСТ ПОРТОКАЛОВА ФАЗА!!!

УТРЕ МАКЕДОНИЈА ЌЕ ПОТПАДНЕ ПОД ЦИКЛОН КОЈ ЌЕ ДОНЕСЕ ВОДЕН ТАЛОГ НАД 40 L/M2. СЕ ОЧЕКУВААТ ВРНЕЖИ ОД СНЕГ, КОЈ ВО ТЕКОТ НА ДЕНОТ ПОСТЕПЕНО ЌЕ СЕ ИНТЕЗИВИРААТ. НА ПОЧЕТОКОТ ВО ЈУГОИСТОЧНИТЕ ПРЕДЕЛИ ЌЕ ИМА ВРНЕЖИ ОД ДОЖД.

ЌЕ СЕ ФОРМИРА НОВА СНЕЖНА ПОКРИВКА. НА НЕКОИ МЕСТА Е МОЖНО ДА НАВРНАТ НАД 40 цм. НОВ СНЕГ. СЕ ОЧЕКУВА И ЗАСИЛЕН ВЕТЕР ОД СЕВЕРОИСТОЧЕН ПРАВЕЦ, ПА НАЕКОИ МЕСТА ЌЕ ИМА И ВИСОКИ СНЕЖНИ НАНОСИ.

НА НЕКОИ МЕСТА УТРЕ КОН КРАЈОТ НА ДЕНОТ ВРЕМЕНСКАТА СОСТОЈБА ЌЕ БИДЕ ВО ФОРМА НА НЕВРЕМЕ СО ОБИЛЕН СНЕГ И СИЛЕН ВЕТЕР.

СЕ ОЧЕКУВААТ НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ КОИ ВО НАЈГОЛЕМИОТ ДЕЛ ОД ЗЕМЈАТА ЌЕ СЕ ЗАДРЖАТ ПОД 0 СТЕПЕНИ. МОЖНА Е ГОЛОМРАЗИЦА.

ВАЖНО !!!

НА ВОЗАЧИТЕ ИМ  УКАЖУВАМЕ ДА БИДАТ КРАЈНО ПРЕТПЛАЗЛИВИ ВО ТЕКОТ НА УТРЕШНИОТ ДЕН. ДОКОЛКУ СОГЛЕДААТ ДЕКА ВРНЕЖИТЕ СЕ ИНТЕЗИВИРААТ ДА НЕ ТРГНУВААТ НА ПАТ, СЕ РАЗБИРА ДОКОЛКУ Е ТОА МОЖНО. ЗНАЕМЕ КАКВА БЕШЕ СИТУАЦИЈА ВО СРБИЈА И ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА.

УТРЕ НА НЕКОИ МЕСТА ЌЕ ИМА РЕКОРДНО ВИСОКА СНЕЖНА ПОКРИВКА.

« Poslednja izmena: 05. Februar 2012. u 18:49 martin »

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #537 poslato: 05. Februar 2012. u 19:44 »
EC malo juzniji.Padavina nesto manje bar za Vojvodinu.U 120 satu nastaje klasicna Djenovska ciklona ali kasnije gubi na snazi i nema padavina.Hladno i suvo vreme od utorka u celoj Srbiji.Utorak 10-15 mm u centralnoj Srbiji a sutra nesto i u Vojvodini. 
« Poslednja izmena: 05. Februar 2012. u 19:56 dusan »

Van mreže rasomon74

• *
« Odgovor #538 poslato: 05. Februar 2012. u 20:09 »
EC malo juzniji.Padavina nesto manje bar za Vojvodinu.U 120 satu nastaje klasicna Djenovska ciklona ali kasnije gubi na snazi i nema padavina.Hladno i suvo vreme od utorka u celoj Srbiji.Utorak 10-15 mm u centralnoj Srbiji a sutra nesto i u Vojvodini. 

Dusane, jesi bas siguran da ce tako brzo da se popuni i iscrpi ova ciklona, sto sad treba da se formira?

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #539 poslato: 05. Februar 2012. u 20:12 »
GFS drži 13mm padavina u Beogradu (u prethodnih nekoliko izlaza), a EC je spustio sa 22mm (jučerašnjih 32mm) na 12mm večeras. GFS se po ko zna koji put ove zime pokazao kao bolji model za padavine, iako je prethodnih zima bila obrnuta situacija.
Sad makar znamo koliko možemo definitivno da očekujemo padavina 10-15mm, po mom mišljenju i to bi bilo dovoljno za pola metra snijega, ne bi valjalo da bude više. :)
Čekamo WRF-NMM, ali očekujem da će on spustiti padavine sa jutrošnjih 33mm na nekih 20-ak mm večeras.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm