Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133385 puta)

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #640 poslato: 09. Februar 2012. u 22:46 »
Ma ne zameri Darku,on to u jednom postu napise tako,a onda u drugom na drugoj temi napise kako se nada da nece dugo potrajati hladnoca,ahahah...  ???  :P
Inace,ja se nadam da ce u svim onim mestima gde zive nasi zimoljupci do maja biti nekih -30C do -35C... to bih zaista voleo vise nego ista,kad bi to tako moglo nekako da se nacilja.  :twisted:
Al' bez chudjenja,nije forum Srbija,90% ljudi koji rade,imaju neki zivot,treba im auto,izlaze,bave se hobijima jedva cekaju da ova agonija prodje,sto ce verovatno od 20.februara najkasnije polako i biti,mart je svakim danom svakako sve blize,pa ce biti i dana sa +20C!  :sun

Стефо је лепо рекао, о укусима не треба расправљати...А треба увек развијати свест о другоме као човеку који носи у себи сопствена схватања, интересовања, осећања...Док таква изношења нису директно упућена другоме, конкретној личности, то је све коректно. Међутим када се почне са личним прозивкама и нападима уз острашћеност, то је оно што овај форум квари. Жалосно је што имамо већ 15 мртвих људи, што смо пред енергетским колапсом итд...Свакако да би попуштање минуса допринело стабилизацији нашег друштва. Но, да ли је зима примерена континенталној клими агонија, бајка, ружноћа или лепота је пројекција нас самих и онога шта смо као људи у себи...Свакако бисмо могли извући велике поуке из ове зиме да је живот непрестано подизање свести о борбеној готовости за суочавање са разним изазовима које окружење у којем живимо и радимо носи...Имамо период у овој зими по коме ћемо је памтити и у старости, какав многи од нас на овом форуму и не памте. Свакако да је најлепше када се све у своје време дешава. Фебруару наше климе пристаје да мраз реже, да снег веје, као што мају пристаје да све буја, мирише и да имамо прве топле ноћи и вруће дане итд...Док се узајамно поштујемо, док се међусобно лично не нападамо због изношења својих ставова и доживљаја, овај форум јесте и биће спој људи које су ујединила заједничка интересовања. А сада, назад на тему, видимо да је тенденција да Сретење унесе одређене промене у овај ледени низ, али за сада не превелике, још се не назире овој зими крај, само што ће за који дан она бити мање љута и оштра, али сложићете се да када имамо темп. који степен испод или изнад нуле то је и даље зима...
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #641 poslato: 10. Februar 2012. u 00:02 »
Modeli za moj kraj daju izmedju 12-15mm padavina od subote do ponedeljka.
GFS 18z bez vece promene jedino sto je malo povecao padavine za sever zemlje u ponedeljak ali nista znacajno. Centralni delovi ce opet dobro proci a istocni u ponedeljak imaju najvece sanse za dobar sneg bas kao i proslog ponedeljka i utorka.
RHMZ je najavio povecanje sneznog pokrivaca od 15 do 40 cm u celoj zemlji. Ja ocekujem taj minimum od 15cm sto je sasvim pristojna kolicina snega u ovoj situaciji.

Sto se tice srede sada je sve manje sanse za neki sneg jer su modeli prilicno izmenili pricu sto je mozda i bilo ocekivano, mada je tu u igri jos dosta vremena.
 Temperature u narednih nedelju dana verovatno i dalje u minusu.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #642 poslato: 10. Februar 2012. u 08:47 »
Jutros modeli jo izdasniji.EC oko 20mm do utorka.WRF za subotu i nedelju po meteogramu daje Novom Sadu i preko 20mm,slicno i za Beograd ali i Zrenjanin.Severnije dosta manje.ETa takodje oko 20mm.GFs tek neznatno bolji oko 14-15mm do ponedeljka.Sreda polako razvodjnjena kod svih modela i desava se ono sto sam pisao pre dan dva a to je da za tom situacijiom ipak ide zonalno strujanje tj. otopljenje.Tem. oko 20 idu sigurno u plus.I vreme je! 

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #643 poslato: 10. Februar 2012. u 10:10 »
Pozdrav svima!
Sta mislite o ovom sajtu

http://weatherspark.com/
interesantno, puno toga na jednom mestu!

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #644 poslato: 10. Februar 2012. u 12:09 »
Gledajući GFS model i neke parametre po različitim nivoima, deluje mi da bi sutra u Beogradu mogao da pada fin sneg (uglavnom rano ujutru i u prvom delu dana, dok bi popodne padavine bile dosta slabe) iako će biti IJI vetra u prizemnim slojevima.
Sutra je na visini strujanje JJZ (na 700hPa) odnosno JZ (na 500hPa) a vlaga na nivoima je dosta povoljna za subotu u prvom delu dana i svakako za period od nedelje sredinom dana pa sve do ponedeljka uveče (pa bi i u tom periodu mogao da pada "dobar" sneg)...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #645 poslato: 10. Februar 2012. u 15:41 »
EC oko 20mm do utorka.WRF za subotu i nedelju po meteogramu daje Novom Sadu i preko 20mm,slicno i za Beograd ali i Zrenjanin.Severnije dosta manje.ETa takodje oko 20mm.GFs tek neznatno bolji oko 14-15mm do ponedeljka.
Generalno sve prognoze koje gledam, za Zrenjanin i okolinu daju 20-ak mm padavina do utorka. Lično očekujem maksimalno 15cm novog snega!

Van mreže ciklon

« Odgovor #646 poslato: 10. Februar 2012. u 16:02 »
Ja takodje ocekujem oko 15cm novog snega, najvise sutra ujutru i prepodne. GFS u novom izlazu povecao padavina za citavih 5mm, a padavina bi bilo do ponedeljka vece, uglavnom slabog inteziteta.
Velike sanse da sredinom sledece nedelje predjemo u blagi plus, GFS je to sad pomerio sa srede na cetvrtak.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #647 poslato: 10. Februar 2012. u 17:03 »
Padavine se za centralne predele odužiše čak do noći ponedaljak na utorak i utorka ujutru !

Prvi talas stiže u toku ove noći i sutra u prepodnevnim satima...pa onda sredinom dana i dalje padavine uglavnom na jugozapadu i  u centralnim predelima (gledajući ARW kartu,to će ponovo biti neka bombetina od oblaka iznad Crne Gore i Albanije) da bi te padavine u toku večeri otišle na jugoistok i istok.

Pa onda idemo dalje...u noći subota na nedelju ponovo talas padavina iz Crne Gore koji će se do jutanjih sati proširiti na celu zemlju.Već prepodne prestanak padavina,sem kranjeg jugoistoka i Vojvodine(tamo se prestanak očekuje popodne).

U toku noći nedelja na ponedeljak uz jugoistočno strujanje nov (i najjači) talas padavina koji bi se prošio na severu do Novog Sada.Severnije suvo.U toku večeri prestanak padavina na jugu,a snežne padavine u centralnom delu kao što rekoh skoro do jutarnjih sati u utorak.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #648 poslato: 10. Februar 2012. u 19:36 »
Ja sam pgoledao ovaj meteo-alarm na rhmz-u i narandzato upozorenje za sneg izdato za:

Jugozapad,Zapad,KOsovo i Meteohiju,Srem i Bachku ...  ostali predeli u zutom upozorenju za sneg....

Van mreže Raja

• **
  • Starost: 30
    • Pancevo
« Odgovor #649 poslato: 10. Februar 2012. u 20:28 »
WRF-NMM crta oko 40mm padavina za Pancevo!!
Mislim da je preterano..

Van mreže Darko_9

« Odgovor #650 poslato: 10. Februar 2012. u 20:29 »
 ^^ Slično je i za Beograd!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #651 poslato: 10. Februar 2012. u 20:32 »
Da, WRF-NMM konstantno povećava količinu padavina i za Beograd. Ovih 20-ak mm u nedjelju i djeluju realno s obzirom na slabljenje košave, ali ovih 15-ak mm sutra uz jaku košavu ne mogu da pojmim:

Moram vam priznati da me pomalo strah od ove košave, ako se ostvare takve količine padavina, haos u gradu će biti znatno veći nego kod prethodnog ciklona.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #652 poslato: 10. Februar 2012. u 20:40 »
Ako sam dobro video, RHMZ-WRF za subotu najviše padavina daje za šire područje Beograda (uz pojačan istočni vetar). Prošlog marta je bilo dobrog snega iako je duvala košava, ali nisu baš česte takve situacije... Za prethodni sneg (tj. prethodna dva puta) WRF je davao manje padavina od ECMWF-a, sada ih je bitno povećao (EC daje oko 4-4.5mm za subotu). Doduše ni GFS u poslednja dva izlaza ne daje malo padavina za BG ali ipak je količina nešto manja u odnosu na WRF a i vetar koji daje GFS je u većini termina bitno slabiji od WRFa (GFS pojačan vetar daje u periodu 9-12UTC, u ostalim terminima vetar je slabiji).

Severnije od BGa WRF daje smanjenje padavina (N.Sad 9-10mm, Subotica jedva 1mm) ali i južnije daje manje padavina (Kragujevac i Kraljevo oko 4mm), na zapadu oko 10mm (Loznica) a na jugoistoku (Niš) 3-4mm. Sve ovo pišem samo za subotu... a subota je već veoma blizu i sada se treba "prebaciti" na satelitske snimke a tokom noći i sutra i na radarske slike (ako ih bude bilo)...

Van mreže laky

« Odgovor #653 poslato: 10. Februar 2012. u 20:42 »
28mm za Novi Sad do ponedeljka... Sumnjivo mi je ovo. Ja cu biti prezadovoljan da padne malo vise od 15cm da predje vise tih pola metra...
EC i GFS davaju manje padavina od UKMO, NGP, GEM a sada i WRF modela, sta ce biti videcemo ali vreme je za radar i satelit...

Van mreže ciklon

« Odgovor #654 poslato: 10. Februar 2012. u 20:56 »
28mm za Novi Sad do ponedeljka... Sumnjivo mi je ovo. Ja cu biti prezadovoljan da padne malo vise od 15cm da predje vise tih pola metra...
EC i GFS davaju manje padavina od UKMO, NGP, GEM a sada i WRF modela, sta ce biti videcemo ali vreme je za radar i satelit...

Laky ipak je NS dosta "daleko" od nas pa ovo sto crta WRF moramo uzeti s rezervom jer znalo je mnogo puta da u NS bude zatrpavanje a ovde simbolicno a ponekad i bez snega.
Sad nema sanse da prodje bez snega jer modeli daju tu oko 15mm padavina ali ipak ovo sto crta WRF je malo nerealno.
Tu oko 15cm snega do ponedeljka je nasa realnost.

U vremenskoj prognozi pre Dnevnika voditeljka je za BG najavila 10cm snega, ako sam dobro razumeo za period sledeca tri dana. Mislim da ce se propisno obrukati!

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #655 poslato: 10. Februar 2012. u 21:04 »
Jel ne radi sajt weather2umbrella.com, ja ne mogu da udjem da bih video modele sta daju za moj kraj ... Ima li druga mogucnost neka ...
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #656 poslato: 10. Februar 2012. u 21:08 »
U vremenskoj prognozi pre Dnevnika voditeljka je za BG najavila 10cm snega, ako sam dobro razumeo za period sledeca tri dana. Mislim da ce se propisno obrukati!

Čuh i ja sasvim slučajno, iako ne gledam TV, a najmanje prognoze na TV-u. Prvo je sasvim korektno pomenula 10-30cm novog snijega u Srbiji (tako i ja očekujem kad uzmemo cijelu Srbiju u obzir). A onda ničim izazvana pomenu oko 10cm u Beogradu, a svi modeli složno vide najviše padavina u regionu Srem-Mačva-Beograd-Južni Banat do nedjelje uveče, a u nedjelju uveče i u ponedjeljak Timočka i Negotinska krajina.
Moje je mišljenje da će samo sutra pasti 10cm novog (i pored košave), a u nedjelju i ponedjeljak bolje da ne pominjem koliko je moguće, ali ne bih ni cifru od 20cm isključio.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #657 poslato: 10. Februar 2012. u 21:13 »
Kako sam i cekao nista od ovog ciklona na severu Backe, bice padavina ali sve je to slabo, ako padne izmedu 5-10cm do utorka bicu zadovoljam, jednostavno i nemoze se vise ocekivati tu iz ove situacije.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #658 poslato: 10. Februar 2012. u 21:43 »
Evo i ja sam u prognozi dao procenu snega za sutra. Jugozapad Srbije, Srem i Ma;va lokalno i preko 15cm, ostali predeli od 1-10cm. A za nedelju i ponedeljak vise padavina u centralnim i istocnim predelima i do 20cm novog snega.

A sto se tice mog kraja zna se kosava i sneg ne idu zajedno mozda padne 1 do 3cm. Retke su situacije kada su u paru. Sneg kod mene tek u nedelju popodne i u noci nedelja na ponedeljak oko 15cm.

Na mreži Aleksa

« Odgovor #659 poslato: 10. Februar 2012. u 22:01 »
E nek padne sutra 15cm,i da se lepo zavrsi ova zima.Vidim da yr.no daje otopljenje sredinom sledece nedelje.