Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133391 puta)

Van mreže dragankralj

• *
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #660 poslato: 10. Februar 2012. u 22:11 »
28mm za Novi Sad do ponedeljka... Sumnjivo mi je ovo. Ja cu biti prezadovoljan da padne malo vise od 15cm da predje vise tih pola metra...
EC i GFS davaju manje padavina od UKMO, NGP, GEM a sada i WRF modela, sta ce biti videcemo ali vreme je za radar i satelit...
Ajde reci mi molim te gde gledas taj radar i satelit daj mi link!!Hocu i ja da vidim!

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #661 poslato: 10. Februar 2012. u 22:17 »

Van mreže laky

« Odgovor #662 poslato: 10. Februar 2012. u 22:46 »
Evo kakav ce uticaj imati kosava. Na 925mb ce prosusiti vazduh na 85% vlage pa bi to znacilo da ce u nizim slojevima biti jos malo suvlje. Ovo bi moglo malo uticati na padavine tj. da ih bude manje.

Ovo je jako mali uticaj jer cesce se desava da kosava isusi vazduh mnogo vise, pa iako je jako puno vlage u visim slojevima padavine ne uspevaju da dodju do tla zbog suvog vazduha...

Laky ipak je NS dosta "daleko" od nas pa ovo sto crta WRF moramo uzeti s rezervom jer znalo je mnogo puta da u NS bude zatrpavanje a ovde simbolicno a ponekad i bez snega.
Sad nema sanse da prodje bez snega jer modeli daju tu oko 15mm padavina ali ipak ovo sto crta WRF je malo nerealno.

Srecom pa se to nece ovaj put desiti. Zato sam i napisao neka padne 15cm i ja cu biti prezadovoljan jer ce visina snega preci pola metra.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #663 poslato: 10. Februar 2012. u 22:52 »
yr.no vec crta znacajno otopljenje od sledeceg petka,iako na svim tv prognozama kazu da ce samo u sredu mozda preci stepen,2 u +,da bi posle toga opet Tc bila malo ispod nule...
interesuje me da li ce biti naglog otopljenja(+10,15c,ili ce biti blaze otopljenje?
ako se obistini to naglo otopljenje odosmo u poplave sa sve ovim novim snegom   :neznam:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #664 poslato: 10. Februar 2012. u 23:18 »
WRF-NMM vidi visoku relativnu vlažnost (preko 85%) u svim slojevima atmosfere sutra za vrijeme najjačih padavina. Rijetke su situacije kada padne obilan sneg sa košavom, ali ovoga puta uopšte nije isključeno. Sumnjam u ovih 15-ak mm što crta WRF-NMM, ali 10mm, što da ne...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #665 poslato: 11. Februar 2012. u 00:01 »
Gledajući GFS model i neke parametre po različitim nivoima, deluje mi da bi sutra u Beogradu mogao da pada fin sneg (uglavnom rano ujutru i u prvom delu dana, dok bi popodne padavine bile dosta slabe) iako će biti IJI vetra u prizemnim slojevima.
Sutra je na visini strujanje JJZ (na 700hPa) odnosno JZ (na 500hPa) a vlaga na nivoima je dosta povoljna za subotu u prvom delu dana i svakako za period od nedelje sredinom dana pa sve do ponedeljka uveče (pa bi i u tom periodu mogao da pada "dobar" sneg)...

Nov GFS ne daje bitne promene što se tiče vikenda, za subotu koja upravo počinje daje sasvim dobru vlagu po nivoima a i na ponekada "problematičnom nivou" 925hPa za BG daje preko 90% već od 03UTC kada bi i počele "glavne" padavine. Što se strujanja na visini tiče, nema bitnih promena u odnosu na moj podnevni post.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #666 poslato: 11. Februar 2012. u 08:34 »
I dalje mi deluje da, što se tiče Beograda, "najbolje" padavine mogu da budu u noći izmedju nedelje i ponedeljka iako EC daje slabljenje i maltene prestanak padavina u drugom delu te noći.

I dalje ne bih ništa bitno promenio u odnosu na post od pre dva dana (osim što se padavine "produžavaju" u ponedeljak): danas još padavina u prvom delu dana, potom verovatno pauza, sutra u prvom delu dana uglavnom slab sneg a bitan, jači sneg očekujem sutra u drugom delu dana, tokom noći ka ponedeljku pa i u ponedeljak u prvom delu dana. Veoma lako se može desiti da visina snega u BGu u ponedeljak uveče počne sa cifrom 5 :) tj. deluje realno 50+ cm...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #667 poslato: 11. Februar 2012. u 08:40 »
Ne bih ja ni "6" isključio u ponedjeljak uveče, s obzirom na zadnji izlaz GFS-a. :o

A i EC i WRF-NMM povećavaju padavine za noć između nedjelje i ponedjeljka i ponedjeljak. Košava neće praviti probleme u tim terminima i moglo bi vrlo lako da se ostvari tih 20-ak mm konstantnih padavina u roku od 24h.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Nicisy

• *
« Odgovor #668 poslato: 11. Februar 2012. u 09:14 »
Na postojecih 31 cm snega, ovih novih 36 mm, bice to haos :neznam:  :-[

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #669 poslato: 11. Februar 2012. u 09:52 »
Dosadašnje najveće visine snega u Beogradu (zvanični/verifikovani podaci za BG-Vračar, stanica 13274), "top ten":

3.2.1962.   80cm
16.1.1935. 61cm
29.1.1976. 51cm
5.2.1954.   50cm
9.12.1945. 50cm
12.2.1984. 47cm
10.1.1985. 46cm
16.2.1942. 46cm
1.2.1963.   45cm
31.1.1929. 45cm

U ponedeljak uveče i utorak ujutru, očekujem da u Beogradu bude izmeren sneg "za medelju" -za zlatnu ne, ali mislim da je bronza maltene "osigurana"  :D a ako se sneg "baš potrudi" biće to "srebrna" medalja koja "sija zlatnim sjajem"  ;) kako to ponekada sportski reporteri kažu.
Nadam se da ovim "optimizmom" u vezi očekivane/moguće visine snega u Beogradu, Milosh i ja nećemo nešto "izmalerisati"... možda je bolje da više ne ostavljam komentare u vezi visine snega  :-X

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #670 poslato: 11. Februar 2012. u 10:05 »
I ja se pridruzujem u zelji (navijam) za osvajanje srebrne medalje. :second:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #671 poslato: 11. Februar 2012. u 10:23 »
Jutros modeli povecali kolicinu padavina, narocito za ponedeljak. Sada EC i GFS daju preko 20mm padavina za moj kraj.
Neverovatni su ovi meteogrami za BG i NS!

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #672 poslato: 11. Februar 2012. u 10:33 »
Ajde, kad ste svi okačili svoje da ja okačim i skoro pa moj meteogram.. 8) (Novi Sad)

Dakle po ovome...nećemo malerisati. ;)

Za posle srede, nećemo trošiti previše reči, moguć kraj opake februarske zime, ali zime ko zime, ne bih baš bio siguran.

Ima tu ensembala koji drže zimu skoro do kraja feb. Videćemo, moguća i inverzija. Otom potom.

EDIT nicisy me pretekao.  :)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #673 poslato: 11. Februar 2012. u 12:37 »
Ako se ovo ostvari za Novi Sad što crta WRF situacija će biti kritična, a rekord će biti oboren. Zabeležena je najniža temperatura, sad će biti zabeležen i najveći sneg ikada.

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #674 poslato: 11. Februar 2012. u 20:15 »
ECMWF 12z, za naredne dane ne menja mnogo u odnosu na model od 00z -sutra i u ponedeljak sneg, razlika je u tome što se više padavina daje za nedelju a manje za ponedeljak tj. nov EC padavine ranije "ukida" (sredinom dana u pon.).
Za BG za sutra ECMWF zadržava istočni vetar (4-6m/s) skoro ceo dan a uveče daje slab SI pa tokom noći SZ, a GFS 12z već oko 10-11h "okreće" vetar na uglavnom slab severni pa severozapadni.
Nešto malo snega se daje za noć sreda/četv. uz temp. koja bi tokom noći "došla" do 0C a u četvrtak tokom dana bi tu negde i "stala" (ne daje se "plus" za BG).
Naredni vikend delimično "izlazi" iz prognoze za 7 dana, pa neću detaljnije o tome u ovoj temi ali ni tu nema bitnih promena –daje se bitno otopljenje (još malo toplije u odnosu na EC 00z), uz temp. oko +7C za BG (ali ako vetar u prizemlju bude slab teško da će se otopljenje, koje je gotovo izvesno na visini, dovoljno osetiti u prizemlju gde je "debeo" snežni pokrivač)...

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #675 poslato: 11. Februar 2012. u 20:43 »
 EC drzi i dalje oko 15-16 mm za nedelju i ponedeljak.WRF takodje slican.Za dalje se EC nije menjao bar do vikenda.Petak bi doneo spustanje doline sa severa i pruzanje AC nad Atlantikom ka severu ali u sledecem terminu imamo ciklon oko Islanda koji spusta AC juznije a samim tim i ciklone odose severnije u zonalnom strujanju a nad nas dolazi topliji vazduh.Daleko od toga da je to sigurna stvar ali ovaj prodor u cetrvtak je jos u prvi mah licio na takvu situaciju za dalje iako ga modeli nisu odmah videli.Ako se i desi onda nastaju ozbiljni problemi na rekama jer ce tem. i u centralnoj Evropi ali i u Rumuniji otici u plus,sneg ce se topiti ali za led na rekama nije tako jednostavno.Vodostaj na rekama je na niskom nivou i led je na vecini tokova izuzev Dunava i Save gotovo do dna zaledjen.Ako ledolmci ne urade posao a bice jako tesko onda mogucnost poplava narocito na manjim rekama centralne i juzne Srbije ali i na Tamisu(koji je i dalje ne branjen na pravi nacin),Tisi,Begeju mogu ozbiljno ugroziti priobalna podrucja a neke reke na "uskim glima" i sira podrucja.Sitacija na tom polju nije lepa te bi neki blazi porast tem. prvo kod nas a zatim i u centralnoj Evopi bio mnogo bolja varijanta .
« Poslednja izmena: 11. Februar 2012. u 21:07 dusan »

Van mreže Darko_9

« Odgovor #676 poslato: 11. Februar 2012. u 20:50 »
Dušane šta misliš da li postoje šanse da se ukine ili ublaži to otopljenje posle Sretnja koje EC crta već par dana?

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #677 poslato: 11. Februar 2012. u 20:55 »
Meni se svidja novi wrf-nmm danas nije pogodio za JZ nacrtao je manje padavina nego shto je bilo,ali za drugi deo noci i sutra crta bash lepe padavine na JZ ... :) A okolina Bg-a verovatno najbolje prolazi :)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #678 poslato: 11. Februar 2012. u 21:18 »
Novi NMM oko 10mm za Suboticu, tolko i ocekujem nekih 8-12cm snega od prilike...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #679 poslato: 11. Februar 2012. u 21:28 »
Mislim da ste malo pozurili s tim otopljenjem za sledeci vikend.
Hladnoca koju smo imali vec duze vreme se blizi kraju i to je sigurno, od srede-cetvrtka "toplije" ali videcemo jos koliko je to.
GFS ne vidi tako topao scenario kao EC koji tmax gura do 4-5C stepeni iznad nule u Vojvodini a juznije jos par stepeni toplije.
Kod GFS-a postoji i varijanta spustanja doline koju je spomenuo Dusan a u tom slucaju bilo bi svasta moguce.
Taj period je citavih nedelju dana daleko...