Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133427 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #60 poslato: 28. Januar 2012. u 22:58 »
Za sad ti je najbolje da se ne nadas nicemu, manje ce glava da te boli. Sacekajmo jos koji dan kada sve bude jasnije.

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #61 poslato: 28. Januar 2012. u 23:01 »
U pravu si,kad god sam ocekivao dobio sam da izvinete go..o..;)
« Poslednja izmena: 28. Januar 2012. u 23:18 dikile »

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #62 poslato: 28. Januar 2012. u 23:45 »
GFS-18z daje T850 hPa oko +1C za subotu za šire područje oko Beograda. Malo luduju modeli, sidje im T850 od -16C na deo Balkana u petak ujutru i potom ne znaju šta da rade  ;) sa tim hladnim vazduhom i daju različite scenarije kako da ga "potisnu" odatle. Očekujem još dosta promena u modelima, prateći ih više od 10 godina sećam se da se često dešavalo da kada nagoveštavaju "dolazak" veoma hladnog vazduha sa severoistoka u naše krajeve (tipa T850hPa od -14 do -20C) bude dosta promena iz dana u dan (što se tiče prognoze za 5-7 dana unapred).
Pravi primer drastične promene u dva susedna "izlaza" je današnji ECMWF:
00z je za BG za narednu subotu davao Tmax -12C uz 10mm snega, a 12z za subotu daje suvo uz 15 stepeni višu temperaturu (+3C).

Petak GFS12z:

Subota popodne/uveče GFS 12z:

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #63 poslato: 28. Januar 2012. u 23:52 »
Ove zime su modeli blaga KATASTROFA! secate se da su pre ovog dobrog snega juznije najavljivali gotovo prolece pa je pao sneg,sada su najavljivali minuse pa o5 menjaju i nikako da neshto pogode u neki dogledni period 6,7 dana ranije uvek se dvoume dan,dva pred pochetak  padavina.... Imam utisak da su proshle zime bili mnogo sigurniji i precizniji,ne znam shta se dogadja ove sezone.... i

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #64 poslato: 29. Januar 2012. u 00:04 »
Ove zime su modeli blaga KATASTROFA! secate se da su pre ovog dobrog snega juznije najavljivali gotovo prolece pa je pao sneg,sada su najavljivali minuse pa o5 menjaju i nikako da neshto pogode u neki dogledni period 6,7 dana ranije uvek se dvoume dan,dva pred pochetak  padavina.... Imam utisak da su proshle zime bili mnogo sigurniji i precizniji,ne znam shta se dogadja ove sezone.... i

Čini ti se.Profiamater je danas pominjao situaciju pre dve godine..Modeli za tri dana crtaju 50 mm na -5  taj dan osvane sa suncem i plusom.Još uvek su oni mnogo daleko od prirode i ne razumeju šta se tu baš dešava.Da ne spominjem mikro klime o kojima modeli ne vode računa,pa nacrtaju silne padavine pri jakoj košavi za košavsko područje.Hladnoće bi trebalo biti.Ec je otišao severnije sa padavinama pa topao vzduh vuče za sobom.Nisu to tako ucrtane putanje da se sutra ne bi pomerile bolje nego jutros.   

Van mreže IvanKO

• *
  • Starost: 42
« Odgovor #65 poslato: 29. Januar 2012. u 00:10 »
Daleko je mnogo da se gleda cak sledeca subota,ja bih radje da se skoncetrisem na cetvrtak
Sva se tela na toploti sire...Osim cvaraka

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
« Odgovor #66 poslato: 29. Januar 2012. u 14:59 »
Modrica u 14:00h
T=-2,3 st.C Potpuno oblacno.
Jutros padao slab snijeg.Ima ga manje od 1cm. :D
Čudno mi je sto radar nije pokazivao nikakve padavine.
„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #67 poslato: 29. Januar 2012. u 15:05 »
Stefoo ovaj komentar ti ide u Januar aktuelne vremenske prilike a ne ovde u posebnom odeljku za Februar ;) da znas drugi put...:D

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
« Odgovor #68 poslato: 29. Januar 2012. u 15:10 »
Stefoo ovaj komentar ti ide u Januar aktuelne vremenske prilike a ne ovde u posebnom odeljku za Februar ;) da znas drugi put...:D
Ok. Izvajnivam se.  ;D Hvala.  ;)
„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #69 poslato: 29. Januar 2012. u 16:25 »
Mene cudi, ja sam 99% posto siguran da ce dnevne temperature  biti vece za 4-5 C od 2 februara...Jednostavno tesko da se to moze zamisliti ovo sto je na yr sajtu, to svi znaju koji samo malo poznaju nasu klimu. Eto zivi bili i videli dali ce padati sneg od 2 februara na t-max od -10.

nema šta da se zamišlja kada se tako nešto već dogodilo prethodnih godina
ne znam kako je bilo u vojvodini, ali smo mi ovde imali vezanih par dana na maksimalnom temperaturom koja nije prelazila -7°C , a u negotinu je bilo još gore.. sve je to ispraćeno na ovom forumu

e,sad.. možda se ova situacija koju sad imamo promeni naravno, ali nije nemoguće da se desi i ovo što se crta

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #70 poslato: 29. Januar 2012. u 17:21 »
12Z GFS-ciklon u petak znatno slabiji i južniji.

Rezultat...dosta hladnije na visini i snežne radosti u celoj zemlji :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #71 poslato: 29. Januar 2012. u 18:10 »
Lep ciklon crta GEM za samo 4 dana,tj. već u četvrtak:

Nategunuto je sve ovo...videćemo koliko će anticiklon iz Sibira dozvoliti ovom ciklonu da uđe u kopno.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

« Odgovor #72 poslato: 29. Januar 2012. u 18:15 »
Kod mene novi izlaz GFS-a (12Z) nista nije promenio sto se tice cetvrtka-petka, temeperatura ista a padavine konstantno oko 20mm.
Videcemo veceras sta kaze EC o kolicini padavina.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #73 poslato: 29. Januar 2012. u 18:18 »
GFS povecao padavine kod mene.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #74 poslato: 29. Januar 2012. u 18:28 »
Kod mene novi gfs daje 28,8 mm ali to ce se josh menjati imam utisak da svaki izlaz moze da donese 20 mm ili odnese 20 mm i da poveca ili smanji drastichno temp.

Van mreže laky

« Odgovor #75 poslato: 29. Januar 2012. u 18:35 »
Cimi mi se da je prethodni izlaz GFS-a vise obecavao nego 12z. Ciklon je sada juznije postavljen, slabiji je i brze se premesta ka istoku. I u ovom izlazu ima dosta padavina ali ipak nadam se da ce se vratiti ciklon iz prethodnog izlaza.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #76 poslato: 29. Januar 2012. u 18:39 »
Ljudi i 25mm na ovoj temperaturi je prava idila.

Van mreže Lazo

• **
« Odgovor #77 poslato: 29. Januar 2012. u 20:09 »
yr.no vratio sneg za petak i produzio ovu zimocu do daljnjeg. Bilo bi lepo da se ovo ostvari.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #78 poslato: 29. Januar 2012. u 20:15 »
Za razliku od juče, GFS je danas mnogo jači sa padavinama od EC-a. Hladnoća i debeli minusi uz padavine su izvjesni, ali ipak neće biti ispod -10°C kao što se juče crtalo, previše bi bilo. Petak i subota će biti po svemu sudeći biti pravi sniježni dani u većem dijelu zapadnog Balkana. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #79 poslato: 29. Januar 2012. u 20:18 »
yr.no vratio sneg za petak i produzio ovu zimocu do daljnjeg. Bilo bi lepo da se ovo ostvari.

Nije on ni ukidao padavine, a u cetvrtak verovatno nece biti padavina nego tek od petka al ne bitno dan vamo tamo.

Inace yr.no se sad bas gadja s tim padavinama, meni drzi konstantno 20-22mm ali ako pogledam ostale gradove vidim da menja kolicinu strasno.
Bice tu jos promene u kolicini snega koja ce pasti jer jos nije sigurno gde ce se formirati ciklon i kakav ce biti.
U svakom slucaju prava zima!