Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133426 puta)

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #80 poslato: 29. Januar 2012. u 20:20 »
а реците ми accuweather са ког модела прави прогнозу? одакле само код њега следећи викенд одједном са дебелих муинуса у недељу на чак +7? где они то очитавају?
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #81 poslato: 29. Januar 2012. u 20:21 »
а реците ми accuweather са ког модела прави прогнозу? одакле само код њега следећи викенд одједном са дебелих муинуса у недељу на чак +7? где они то очитавају?
Можда су хтели минус 7 да ставе

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #82 poslato: 29. Januar 2012. u 20:24 »

Koristi ulazne podatke GFS-a.
Ne obracaj puno paznju na te "gotove" prognoze. Greske su tu uvek prisutne, a to je i normalno.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #83 poslato: 29. Januar 2012. u 20:26 »

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #84 poslato: 29. Januar 2012. u 20:30 »
Mene izluđuje yr no sajt ... kako se približavamo periodu sa potencijalnim padavinama, on ih tako smanjuje ... malo po malo! >:(
Kad bolje razmislim, tako radi i GFS ... samo što on ne smanjuje postepeno, nego odvali dobar deo a ostane neka sića od mm! :o
Trenutno i kod jednih i kod drugih u igri 20-ak mm, tamo od trećeg februara! Daleko je to ...  :neznam:

Van mreže Aleksa

« Odgovor #85 poslato: 29. Januar 2012. u 20:42 »
Yr.no smanjio padavine,a GFS povecao.Neka bude sredina:D

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #86 poslato: 29. Januar 2012. u 20:43 »
Vec smo pisali  juce,da na tako niskim temperaturama,i 10mm prave odlican sneg,tako da bez kuknjave sto se tice tih mm  ;) bitno da se Tc nedigne,a padavine i mm samo da se ostvari i pola od onoga sto crtaju  :D
profiamater je juce pisao o tome,da je 99god,na 8mm napadalo u bg 40cm,tako da opusteno,samo da dodju padavine na nisku Tc i bez brige...

Van mreže ciklon

« Odgovor #87 poslato: 29. Januar 2012. u 20:44 »
Ciklon a znaš li koji model ovi koriste http://www.timeanddate.com/scripts/savecustom.php?mode=path&fun=1&ref=/weather/serbia/belgrade ?!
Ne znam ali pretpostavljam GFS.

Mene izluđuje yr no sajt ... kako se približavamo periodu sa potencijalnim padavinama, on ih tako smanjuje ... malo po malo! >:(
Kad bolje razmislim, tako radi i GFS ... samo što on ne smanjuje postepeno, nego odvali dobar deo a ostane neka sića od mm! :o
Trenutno i kod jednih i kod drugih u igri 20-ak mm, tamo od trećeg februara! Daleko je to ...  :neznam:

Kod mene je povecao u zadnjem izlazu, isto i za SO, SU, itd...

Sto se tice nacina na koji smanjuju to si upravu, EC lagano a ovi odjednom al "u glavu".

Jeste da je jos daleko ali sve izvesnije...

Van mreže forest

• *
« Odgovor #88 poslato: 29. Januar 2012. u 21:07 »
profiamater je juce pisao o tome,da je 99god,na 8mm napadalo u bg 40cm,tako da opusteno,samo da dodju padavine na nisku Tc i bez brige...

Jel postoji neka računica koliko snega u cm daje 1 mm padavina. Ili to može da bude jako varijabilno?

Van mreže zec

« Odgovor #89 poslato: 29. Januar 2012. u 21:12 »
To zavisi od temperature,sto je niza veci je prostor izmedju molekula vode pa je snezni pokrivac visi.To zavisi i od vodonicnih veza u molekulu vode.

Van mreže zec

« Odgovor #90 poslato: 29. Januar 2012. u 21:15 »
ako bude 20mm na -10 bice oko 110cm snega!

Van mreže Darko_9

« Odgovor #91 poslato: 29. Januar 2012. u 21:17 »
ako bude 20mm na -10 bice oko 110cm snega!
:lmao:
Inace cudi me da je tako smanjio padavine gospodin EC/yr.no videćemo sutra ujtru sta ce reci!

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #92 poslato: 29. Januar 2012. u 21:26 »
 ^^
Ja iskreno ne volim takav sneg jel ce verovatno biti krupan ima da leprsha i da jedva pada i bukvalno ce da se poznaju pahulje na sneznom pokrivachu.... I chim otopli ima da se smanji sa 30 cm na 5.... :) Najbolji je onaj shto pada na 0c  +0,5 -0,5 do -1 jel se manje sleze kasnije i ne topi se tako brzo i kada se zaledi duze traje :)

Ovaj mi vishe dodje kao lazni snezni pokrivach.... :) Jedino ako bude sitan i gust pa da bude dobro popunjen,onda moze... :D

Hahaha al sam prolupao  :rofl:  :lmao:  danashnji dan utiche na mene izgleda :D

Secam se jednom kad sam bio manji jedno veche padao je sneg krupan i ujutru  je bio 40 cm ali su se bukvalno videle pahulje.. I chim je otoplilo na 5-10 stepeni odmah se otopilo tih 40 cm...

Od tada ga ne volim :D

Van mreže laky

« Odgovor #93 poslato: 29. Januar 2012. u 21:28 »
Vec u sredu pocinje formiraje ciklona. EC 23mm na niskoj temperaturi u petak i subotu, tako da nemam sta da se bunim. Juznije ce sigurno biti promena jer postoji mogucnost da ciklon povuce topliji vazduh koji bi napravio problem. Treba sacekati jos nekoliko izlaza ali modeli ne menjaju scenario vec neko vreme i pravo je cudo da su toliko slozni oko ovog ciklona...
Izgleda nas ocekuje snezni vikend narocito kod nas u Vojvodini... Bio je i red!  :)

Van mreže mirawa

• *
« Odgovor #94 poslato: 29. Januar 2012. u 21:28 »
http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Kikinda/long.html

Bogami, ako se ovo ostvari za moj grad bilo bi tu dosta debelih minusa, a i dosta snega... :D

Samo daa se ostvariii..  :)  ;)  :D

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #95 poslato: 29. Januar 2012. u 21:30 »
Modeli dosta slozni oko ciklone od cetvrtka.Svi dostupni modeli je vide i njen nastanak je gotovo izvestan.Po sadasnjim izlazima ona preko srednjeg Jadrana ulazi na Balkan i u u toj situaciji najbolje sa snegom  prolazi Vojvodina.Cini mi se da je vecerasnji Ec na najboljem mestu a zbrajati cm od ciklone koja se jos nije ni zavrtila malo je neozbiljno.Nece toliko,bar za Vojvodinu uticati ni pomeranje ulaska malo juznije sto daje GFS ali od dubine ciklone i kolicine vlage koju pokupi na putu kroz Srdozemlje zavisice kolicina padavina.Sa druge strane sigurno je spustanje hladnoce sa istoka i tem. dosta u debelom minusu.U vreme prognoziranih padavina tem. vecinom u Vojvodini bice izmedju -5 i -10.Na tim temperaturama i mm padavina pravi pokrivac.Sigurno je da ljubitelje snega u Vojvodini ocekuje prvi sneg ove zime a koliki  o tome tek za dan dva.Po sadasnjem Ec i vikend donosi nove padavine na jos nizim temperaturama.Ako bi se prognoze ostvarile bio bi to sigurno najveci dogadjaj ne samo ove zime vec i mnogih unazad.Jutarnje tem. po prestanku snega u petak a sa pokrivacem na tlu mogle bi biti i ispod -20.

Van mreže zec

« Odgovor #96 poslato: 29. Januar 2012. u 21:34 »
Sto je smesno?Posto je voda dipol.nastaje vodonicna veza i tada se za O vezuju 4 vodonika koja grade restetkasti molekul vode i kada se voda zaledi prostor izmedju njih se siri i samim tim pahulja je nekako kao pero i prilikom pada na zemlju stvara se veci snezni pokrivac li da kolicina padavina bude mala!Primer je secerna vuna koja se pravi od male kolicine secera ali je pufnasta jer je prostor izmedju vlakana dmapunjen vazduhom.NARAVNO POKRIVAC BI SE UBRZO DOSTA SLEGAO.I da dodam idem u medicinsku i znam desavanja s vodom,jer kako kaze moja profesorka Milka MOLEKULI SU VAM ZVEYDE VODILJE,A ATOMI  LAMPICE KOJE VAS VODE KROZ TUNEL!ja malo odlutao.

Van mreže zeljko

• *
« Odgovor #97 poslato: 29. Januar 2012. u 21:41 »
I ETA daje solidne padavine na niskim temperaturama. Za Beograd predvidja 15 mm na -8 do -10 stepeni 2. februara.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #98 poslato: 29. Januar 2012. u 21:46 »
Prosek EC-ovih ENSA znatno bolji od glavnog izlaza (po kojem bi bilo rizično za eventualne padavine u početku,jer imamo dosta izraženo otopljenje po visini  i plus u prizemlju u petak) i spuštaju ciklon dosta južnije (tj. sličniji su GFS-u)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #99 poslato: 29. Januar 2012. u 23:18 »
18Z GFS crta dublji ciklon u sredu uveče iznad Italije, pa već do noći između srede i četvrtka snežne padavine zahvataju predele južno od Kragujevca.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*