Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133443 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #160 poslato: 30. Januar 2012. u 20:15 »
Beograd je nekako na zlatnoj sredini pa bi oba scenarija donijela oko 25mm padavina (makar prema direktim izlazima), ali još jednom kažem da mi se mnogo više sviđa ovaj EC-ov. Sprema nam se dobar snijeg, to je sve izvjesnije. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže martin

• *
« Odgovor #161 poslato: 30. Januar 2012. u 20:19 »
EC za moj kraj daje cak 63mm padavine i to na temperatura ispod 0C,malo mi deluje neverovatno,bice trpanje vazno,a mogucu su i nove rekorde :)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #162 poslato: 30. Januar 2012. u 20:23 »
Malo usaglasavanje sa GFS i malo severnije bar 50-100 km donosi i Zrenjaninu bar toliko.Yr.no nije bas najprecizniji jer za 4 lopakcije u gradu koje su u razmaku od kilometar dva ima razlika od 6,7 mm sto na ovoj tem. nije malo.Ipak potrebno je bar malo severnije.Videcemo presek oko pola deset.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #163 poslato: 30. Januar 2012. u 20:23 »
Moj komentar na oba izlaza za naredne dane, pomozi boze narodu u planinskim predelima oko Valjeva..... :pop: navijao sam za sneg ali kad je poceo da odnosi zivote ljudi, nisam preterano srecan sta se najavljuje... :(

Van mreže Aleksa

« Odgovor #164 poslato: 30. Januar 2012. u 20:24 »
Miloshe,sta ja mogu da ocekujem?

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #165 poslato: 30. Januar 2012. u 20:24 »
EC za Vojvodinu los. Znatno losije nego sto je bio prethodnih nekoliko dana kada je davao mnogo vise padavina, ustvari katastrofa je.
Taj ciklon je nesto juznije pa bi centralna i juzna Srbije bila zatrpana(ako ne bude glupe kosave) a sever opet simbolicno ako i ne ukine padavine do cetvrtka.
Kao sto rece Gabesz, trend nije dobar.
U GFS se uopste ne uzdam jer verovatno ce on promeniti pricu tamo negde do srede.
Jedino sto odrzava nadu je madjarska prognoza, oni najavljuju dobar sneg za njihovu zemlju a u tom slucaju padavine Vojvodinu ne mogu da prelete.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #166 poslato: 30. Januar 2012. u 20:25 »
Neverovatno,GFS glavni i dalje tupi svoju pricu...iako je na ENSIMA jasno da je vecina,pa i kontrolni, na EC-ovoj strani.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #167 poslato: 30. Januar 2012. u 20:32 »
Yr.no nije bas najprecizniji jer za 4 lopakcije u gradu koje su u razmaku od kilometar dva ima razlika od 6,7 mm sto na ovoj tem. nije malo.

Dušane, odličan komentar tj. veoma dobro zapažanje. Pre par dana sam napisao da sajt koji se ovde dosta prati tj. yr.no nema baš dobru interpolaciju ulaznih podataka ECMWFa. Taj sajt je svakako dobar za praćenje šta generalno EC daje ali zbog isuviše jednostavne interpolacije sa EC mreze (od 1 stepen) neke brojke (povremeno) nisu baš najbolje.

Van mreže ciklon

« Odgovor #168 poslato: 30. Januar 2012. u 20:42 »
Dušane, odličan komentar tj. veoma dobro zapažanje. Pre par dana sam napisao da sajt koji se ovde dosta prati tj. yr.no nema baš dobru interpolaciju ulaznih podataka ECMWFa. Taj sajt je svakako dobar za praćenje šta generalno EC daje ali zbog isuviše jednostavne interpolacije sa EC mreze (od 1 stepen) neke brojke (povremeno) nisu baš najbolje.
Naravno da pravi greske i za istu lokaciju daje razlicitu prognozu u kolicini padavina ali to u vecerasnjem slucaju nema veze.
Padavine su vise nego prepolovljene za citavu Vojvodinu, to sto on gresi u par mm je ne bitna stvar.

Ako kosava izostane centralnoj Srbiji se moze ponoviti februar '84. godina.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #169 poslato: 30. Januar 2012. u 20:52 »
Ja ipak verujem da ce konacan bilans biti negde izmedju tj. sa vise padavina za Vojvodinu od onoga sto daje EC.Ciklon nije brz kao prethodni,putuje mnogo duze i  sitna pomeranja  dovoljna su za bolji polozaj za sneg.Ne verujem da je ovo sigurna putanja ali i dubina.

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #170 poslato: 30. Januar 2012. u 20:55 »
slazem se sa ciklonom i gabeszom. ukmo jos gori od ec-a za vojvodinu.samo se nadam da to nije tendencija, tj. da se nece nastaviti pomeranje ciklona jos juznije, vec da ce, ako nista drugo, cikklon biti na poziciji gde ga ec veceras vidi.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #171 poslato: 30. Januar 2012. u 20:56 »
Naravno da pravi greske i za istu lokaciju daje razlicitu prognozu u kolicini padavina ali to u vecerasnjem slucaju nema veze.
Padavine su vise nego prepolovljene za citavu Vojvodinu, to sto on gresi u par mm je ne bitna stvar.

Da, slažem se -ja sam samo želeo da istaknem da se podatak za odredjenu lokaciju (za npr. količinu padavina) uzme sa odredjenom rezervom ali svakako da kada za čitavu regiju (u večerašnjem slučaju za Vojvodinu) vidimo manje padavine onda to nedvosmisleno pokazuje da je sam ECMWF generalno smanjio padavine.

Uzgred, ova hladnoća nikako "ne prija" WRFu koji koristi RHMZ. Taj model (koji se pokazao kao odličan kod prethodnih padavina) sada već danima daje veoma lošu prognozu za temp. za BG. Evo dva "najsvežija" primera: za prethodnu noć i jutro je "držao" -4C a bilo je -10C (pratio sam samo prognozu WRFa za BG, možda je za neke druge lokacije bio bolji), sada nov WRF-12z "drži" -6C tokom ove večeri/noći (prognoza za samo 6-12h unapred) a sada je -10C a za sutra daje Tmax 0C za BG. A kao "šlag na tortu", daje mogućnost slabe kiše za četvrtak ujutru (u terminu u kojem daje -9C). Verujem da će se WRF "oporaviti" do srede ujutru i da će tada ponovo biti dosta pouzdan u najavi šta nas očekuje u nastupajućem interesantnom periodu...

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #172 poslato: 30. Januar 2012. u 20:57 »
Jedno je sigurno,s obzirom da mi u Vojvodini nismo dobili sneg,sve sto padne dobro doslo,minusa ima,podloga spremna,ne treba biti pohlepan nego koliko padne ja cu sa srcem i radoscu prihvatiti... ;)

Van mreže zec

« Odgovor #173 poslato: 30. Januar 2012. u 20:58 »
a kakav je to sneg bio 84?

Van mreže Spirit

« Odgovor #174 poslato: 30. Januar 2012. u 20:58 »
Pozdrav svima, long time no see :D
Kakav je ovo jednodnevni izlet u plus u subotu na jugoistoku Srbije i koliko daleko (severno i zapadno) može da dobaci? Pitam pre svega za Čačak....

Van mreže ciklon

« Odgovor #175 poslato: 30. Januar 2012. u 20:59 »
a kakav je to sneg bio 84?

Velik'!

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #176 poslato: 30. Januar 2012. u 21:13 »
Ja sam se rodio 84-te u februaru i kazu da je bio jako veliki... ;)

Van mreže MaxeLL

• *
  • Starost: 37
  • Sneg Je Život, Sve Drugo Su Sitnice.. :)
« Odgovor #177 poslato: 30. Januar 2012. u 21:17 »
Moze li mi neko reci za naredni period (nedelju dana) koliko snega bi moglo pasti u Novom Sadu? Nisam to jos ove zime pitao, jer ga nisam ni ocekivao, ali je sada sve izvesnije da ce ga biti, pa me zanima koliko... :)

Hvala unapred onome ko mi odgovori... :D
Ja Volim Život, Kafane I Žene.. :D

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #178 poslato: 30. Januar 2012. u 21:21 »
+- 10 mm.. vise nego dovoljno za idilu na ovim temperaturama...

Van mreže man

• **
  • U nadi je spas!
« Odgovor #179 poslato: 30. Januar 2012. u 21:23 »
OPET NAS TREZNI EC.NADAM SE NEKOJ SREDINI IZMEDJU 2 MODELA.SAD VOJVODINA SPALA NA 5mm.VALJDA CE BITI BAR TOLIKO,AKO SE NE UKINE I TO.NEVEROVATNE PROMENE
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!