Bitne padavine su sada već toliko blizu tj. ulaze u 24-30h i više ne vredi mnogo gledati globalne modele ali mislim da ne treba sasvim verovati ni npr. WRFu RHMZa (koji jeste bio dobar prilikom prethodnih situacija ali je u poslednjih nekoliko dana imao i neke čudne parametre što se tiče BGa) bilo da on daje "zatrpavanje" ili "rupe" u padavinama (ovo mislim za BG) a što se tiče T850hPa od 0C za BG u subotu, mislim da od toga nema ništa.
Lično očekujem značajan, da ne kažem dosta obilan, sneg od sutra rano ujutru pa do nedeljnog jutra i mislim da neće bitnih "pauza" u padavinama (koje WRF, za BG, daje za noć izmedju petka i subote a GFS za subotu sredinom dana). Na visini se uspostavlja povoljno (što se tiče "priliva" vlage i povoljnih uslova za padavine) strujanje o kojem sam već pisao pa neću ponovo da "smaram". Ako u BGu padne sneg kakav očekujem u petak i subotu, onda ne bih imao ništa protiv
da se tokom nedelje (npr. popodne) sneg na kratko "odmori"
ili bitno oslabi i da potom u ponedeljak i utorak opet imamo značajne padavine. Tada će na visini biti bitno drugačije strujanje, ali trebalo bi da budu povoljni uslovi za nove padavine koje bi omogućile da u utorak uveče i u sredu ujutru bude izmerena visina snega koja zaista nije česta (što se tiče Beograda i okoline).
Tokom dana i uveče treba povremeno pratiti satelitske snimke (umesto numeričkih modela) i gledati šta se dešava u zapadnom Sredozemlju, "nastajanje" ciklona južno od Sardinije, njegovo lagano "premeštanje" u jugoistočni deo Tirenskog mora i potom u subotu "odlazak" do južnog Jadrana...
Naravno, želim ali i očekujem lep sneg i u Vojvodini -ako je iko "zaslužio" da konačno dobije dobar sneg onda je to područje Vojvodine.
Evo grafika GFSa, što se tiče vetra i vlage na 700 i 500hPa za BG.