Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133486 puta)

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #380 poslato: 02. Februar 2012. u 19:06 »
Večerašnji WRF-NMM će mnogo toga reći, on je jednostavno model za narednih 24-48h, globalni su odlično predvidjeli ovaj ciklon mnogo vremena unaprijed za razliku od onog prethodnog koji se niotkuda na kartama pojavio tek nekih 5 dana pred dolazak.

Јесте брате, али имам нешто утисак да се он од почетка леденог таласа много просипа са температурама, баш ништа није погодио, зар не? Тако оно његова нула по висини у суботу ми нешто не делује да ће бити...стално је предвиђао више темп.него што јесу, па ево и сада...а онај мали снежак јутрошњи гфс је видео, док јутрошњи врф не, јел тако?
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #381 poslato: 02. Februar 2012. u 19:25 »
Ako su globalni modeli ovako sigurni od samog pocetka, ciklon se formirao i vec na Sredozemlju i Jadranu izazvao haos, poceo da daje snezne padavine na vreme u juznom delu nase zemlje, znaci sve ono sto smo prognozirali se ostvaruje za sada, sta nam novo mogu reci modeli, nista! Ostaje jos WRF ali ne verujem da moze promeniti pricu od jutros.

Na prognozi RTS-a upravo rekli da ce pasti izmedju 15-30 cm snega u celoj zemlji!

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #382 poslato: 02. Februar 2012. u 19:28 »
Ko bi rekao, prema onome što vidim u ovih pola sata analize crtarija svih modela, rećiću samo da bih bio poprilično iznenađen ako do nedelje u mom kraju ne bude 5.... DM :o snežnog pokrivača. Još nisam doživeo sneg veći od 40cm ovde, a ovo narednih dana je po svemu sudeći period ko stvoren za obaranje rekorda.

Digitalac je večeras na punjenju. :veje

Posle sleganja prognoza RHMZ-a se možda i ostvari.

Čujemo se sutra u aktuelnim. :)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #383 poslato: 02. Februar 2012. u 19:31 »
Ec je malo pojacao padavine za sutra a centar ciklona je na odlicnom mestu u subotu i bolje postavljen nego kod mnogih modela.Ec i GFS su sada na istim duzinama u momentu pocetka padavina.Samo WRF da potvrdi i t je to a karta Vojvodine bi zaista mogla izgledati tako(50cm) Vetar ce postojati ali ne previse jak.Nanosa ce biti ali sleganje nece biti dramaticno pa cm nece izostati.

Van mreže zec

« Odgovor #384 poslato: 02. Februar 2012. u 19:34 »
Ovde ce biti preko pola metra,trenutno 30cm! :D:D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #385 poslato: 02. Februar 2012. u 19:47 »
Gospodin D. Đ. iz RHMZS je upravo na STB rekao da u naredna 3 dana možemo očekivati samo 15 cm u Bg!!! Ko je ovde lud?

Možda je mislio na naredna tri sata?  :-\ Za 15cm snijega je dovoljno 7-8mm padavina u ovakvim uslovima, a toliko ne vidi nijedan model. Za pola sata izlazi dugo čekani WRF-NMM koji će razriještiti sve nedoumice.
Taj model loše pogađa temperature u periodima stabilnog vremena sa temperaturnom inverzijom, to mu je najslabija tačka, za sve ostalo je pobjednik.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #386 poslato: 02. Februar 2012. u 19:53 »
Taj iz HMZSa nece da stvara paniku jer su ljudi vec uplaseni i utuceni zbog ovih temperatura,zamisli da sad jos najave pola metra i vise snega!!! A sta ce biti sa Beogradom sa tim snegom i na tim temperaturama,bez dejstva soli,mozemo samo da gledamo. Ja se nadam da bar nestanaka struje nece biti,inace....  :sos:
Ali dobro bi bilo ko nije da napuni frizider za naredne dane!  ;)

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #387 poslato: 02. Februar 2012. u 19:56 »
Miloše veruj mi prenosim upravo ono što sam čuo u vestima u 7,rekao je da se od ponoći očekuju povremene padavine i da će u naredna 3 dana pasti 15 cm snega.Ovo je rekao samo za Bg!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #388 poslato: 02. Februar 2012. u 20:02 »
Miloše veruj mi prenosim upravo ono što sam čuo u vestima u 7,rekao je da se od ponoći očekuju povremene padavine i da će u naredna 3 dana pasti 15 cm snega.Ovo je rekao samo za Bg!

Ne pada sneg zato sto neki strucnjak tako kaze vec zato sto ga prirodne sile uslovljavaju.Prirodne sile mi gledamo na kartama a njegov posao je i da vodi racuna o "visim interesima" drzave.Bice tu maaaalooo vise od 15cm

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #389 poslato: 02. Februar 2012. u 20:07 »
Evo ga prvi izlay za jednu stanicu u Zrenjaninu

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #390 poslato: 02. Februar 2012. u 20:08 »
Kao sto rece dule EC jos pojacava padavine, pitam se dokle?
34mm za dva dana, pa onda jos 17mm od ponedeljka!

Nije mi jasna prognoza RHMZ-a, koji model oni prate i sta racunaju?
Steta nema vise Princa on bi imao sta da kaze na ovo.  :)

Van mreže beket

• **
« Odgovor #391 poslato: 02. Februar 2012. u 20:10 »
:sos:
Ali dobro bi bilo ko nije da napuni frizider za naredne dane!  ;)

aha, baš o tome razmišljam ;)
naravno da ne treba širiti paniku, ali svi znamo kako funkcionišu stvari kod nas...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #392 poslato: 02. Februar 2012. u 20:11 »
Znam da sam rekao da neću da komentarišem ništa dok ne vidim WRF-NMM, ali novi izlaz EC-a je značajno povećao količinu padavina za Beograd, sad tu ima preko 50mm. Naježio sam se. :-[

Ivke, vjerujem ja tebi u potpunosti da si to čuo, samo sam ironično prokomentarisao tu izjavu dotičnog. Bolje bi bilo da malo pripreme narod na ovo što se sprema.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #393 poslato: 02. Februar 2012. u 20:14 »

Evo kako će to biti za Vrbovski sutra i prekosutra!

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #394 poslato: 02. Februar 2012. u 20:15 »
Kao sto rece dule EC jos pojacava padavine, pitam se dokle?
34mm za dva dana, pa onda jos 17mm od ponedeljka!

Nije mi jasna prognoza RHMZ-a, koji model oni prate i sta racunaju?
Steta nema vise Princa on bi imao sta da kaze na ovo.  :)

из67
Ne znam zašto sam ubijeđen da mora biti manje padavina nego što crtaju modeli, naročito u ovom sledećem talasu u ponedjeljak i utorak. Mislim da će i naredni izlaz EC-a makar malo smanjiti padavine. Ne očekujem preko 30mm padavina u Beogradu u narednih nekoliko dana. Ali na ovim temperaturama, i 20-30mm bi stvorili istorijski snijeg.
Neću da se radujem dok ne vidim kasno večeras da je počeo da pada očekivanim intenzitetom.

извините, мало удаљење, а стварно шта је са принцом?
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #395 poslato: 02. Februar 2012. u 20:15 »
Beograd sada po izlazu YR.NO ima istu kolicinu za vikend kao i Vojvodina oko 30 mm.Ponedeljak Beogradu donosi malo vise zbog polozaja ciklone ali ako se vikend dogodi kao na kartama onda u ponedeljak i najveci ljubitelji snega nece biti tuzni ako bude 5 mm manje nego na drugom mestu.Cak sta vise

Van mreže man

• **
  • U nadi je spas!
« Odgovor #396 poslato: 02. Februar 2012. u 20:18 »
LJUDI YR.NO JE IZBACIO SAD ZA ODZAKE 30 MM(14+16) ZA PETAK I SUBOTU,A ZA PON I UTORAK JOS 21 MM(9+12).PADAVINE SE POVECAVAJU.CEKA NAS ZATRPAVANJE.SAD ISPADA DA CE BITI 50 CM SAMO U PETAK I SUBOTU. DA LI JE MOGUCE?BICE SPEKTAKL!!!  :jupi:
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže laky

« Odgovor #397 poslato: 02. Februar 2012. u 20:21 »
EC prati GFS pa i on jos povecao padavine pa se u petak i subotu ocekuje 32mm, GFS takodje preko 30mm!!!

Vec narednih sati jaca jugozapadno strujanje na visini koje proizvodi ciklon iznad Sredozemnog mora.

Ciklon ce uvlaciti jako hladan vazduh preko centralne i zapadne Evrope i topao vazduh sa severa Afrike. Zbog velike razlike u temperaturi ciklon ce se odrzavati naredna dva dana a zatim oslabiti. Jugozapadno stujanje ce naredna tri dana donostiti puno vlage Balkanu zbog cega ce biti obilnijih sneznih padavina. Najvise padavina se ocekuje u Vojvodini i okolini Beograda dok ce najmanje padavina biti na jugoistoku i jugu Srbije.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #398 poslato: 02. Februar 2012. u 20:23 »
Rekao bih da je vikend vec izestan a ponedeljak i utorak mogu i nestati ali i dobiti malo drugaciju putanju.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #399 poslato: 02. Februar 2012. u 20:25 »
извините, мало удаљење, а стварно шта је са принцом?

Sa ptprince-om se često gledam na fakultetu. Odlučio je da neko vrijeme odmori od foruma, ali prati povremeno šta se piše ovdje. Kako mi je rekao, ne planira da se uskoro ponovo aktivira. Izvinjavam se i ja ostalim članovima na off-u.

Čekajući WRF-NMM... Ažuriram poruku sa meteogramom kad proradi sajt RHMZ-a.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm