Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133417 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #580 poslato: 08. Februar 2012. u 00:42 »
Mene ovo plasi. Temperatura u cetvrtak ujutru, ukoliko bude vedro, a vetra sigurno nece biti mozda i padnu rekordi. Ja se nadam da ce ostati oblacno minusi su mi vec preko glave.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #581 poslato: 08. Februar 2012. u 00:45 »
Upravo sam kacio sliku, ali vidim da me je Dikile preduhitrio.

Niko ne obraca paznju na cevrtak ujutru. Ajde, usevi su osigurani pod debelim snegom, ali bi moglo biti dosta problema u ostalim sferama zivota. Sreca pa bi to bilo ograniceno na cetvrtak (glavno) i petak, kada bi vec doslo do naoblacenja.

Sta ce biti sa paljenjem, videcemo.

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #582 poslato: 08. Februar 2012. u 00:53 »
Lepo se vidi na toj karti da moj Vrsac moze da opali kao i uvek -27 februara 2005 smo par dana sa -24 i -23 bili uz Sjenicu najhladniji :)

Van mreže ivanb

• *
« Odgovor #583 poslato: 08. Februar 2012. u 01:10 »
Au, kakvo hladno jezgro na jugozapadu. Ugroženi su rekordi. Najjači mraz koji pamtim je negde oko Savindana 2006. godine -24C, mada ljudi koji žive u nižim delovima grada pored reke tvrde da su izmerili -26C. Nadam se da će se malo kasnije razvedriti, pa da onda nećemo biti zahvaćeni pink bojom. Inače pre neki dan na -19C nisam mogao da startujem motor, pa sad i ne razmišljam o tome.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #584 poslato: 08. Februar 2012. u 02:33 »
GFS trenutno misli da se nece razvedriti, pa ce temperature ostati ovakve... U suprotnom idemo ispod -20C.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #585 poslato: 08. Februar 2012. u 09:20 »
Sneg u vecem delu zemlje od petka.
GFS i EC vide taj ciklon na slicnom mestu s tim da ga GFS postavlja malo juznije i nesto je jaci ali se ne slazu bas najbolje kada je u pitanju kolicina padavina, GFS dosta bogatiji sa padavinama bar za severne delove dok za juzne u oba slucaja ima dosta snega.
WRF je poceo vec da crta taj sneg u centralnim predelima za petak vece, videcemo sta ce veceras reci.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #586 poslato: 08. Februar 2012. u 09:29 »
Ciklon, ne bi se ja brinuo oko padavina severno. Poznato je pravilo da cikloni često prate putanju prethodnih ciklona, a ovaj cklon me neodoljivo podseća na ovaj prošli koji nam je doneo 30+ snežnog pokrivača za 42h. Ucrtaće to i EC u sledećem izlazu.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #587 poslato: 08. Februar 2012. u 09:34 »
Pa mislim da severni delovi Vojvodine bas se i ne trebaju toliko da se plase vece kolicine, barem sto se Subotice tice...
Snega ce biti i tu od subote , ali daleko od neke velike kolicine..

Van mreže laky

« Odgovor #588 poslato: 08. Februar 2012. u 09:41 »
Ja za sada ne vidim neki veliki sneg od ovog ciklona. Sto kaze freeze slican je ciklon kao onaj 4. ali ovaj je dosta slabiji i anticiklon je iznad centralne Evrope. Ciklon nema "snage" da povuce toliko vlage i posalje ih prema severu a anticiklon ne dopusta severniju putanju. Da je ciklon jaci mozda bi i uspeo da se krece prema severoistoku ali ovako ne ocekujem nista narocito... Treba jos sacekati, nije laka prognoza sa ovim ciklonom...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #589 poslato: 08. Februar 2012. u 09:43 »
Ja za sada ne vidim neki veliki sneg od ovog ciklona. Sto kaze freeze slican je ciklon kao onaj 4. ali ovaj je dosta slabiji i anticiklon je iznad centralne Evrope. Ciklon nema "snage" da povuce toliko vlage i posalje ih prema severu a anticiklon ne dopusta severniju putanju. Da je ciklon jaci mozda bi i uspeo da se krece prema severoistoku ali ovako ne ocekujem nista narocito... Treba jos sacekati, nije laka prognoza sa ovim ciklonom...
Tacno su ti razlozi sta si naveo, ne verujem da ce tu biti promena kod modela vec...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #590 poslato: 08. Februar 2012. u 09:46 »
Ovo nije prognoza, nego više nekakvo zapažanje ... ja ne pamtim da je u skorije vreme u Vojvodini pao dobar sneg na već postojeći! Neka me neko ispravi ako nisam u pravu ... ja se toga ne sećam! Do 10cm se dešavalo, ali nekakve obilnije padavine ... :?:  :neznam:

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #591 poslato: 08. Februar 2012. u 10:47 »
GFS trenutno misli da se nece razvedriti, pa ce temperature ostati ovakve... U suprotnom idemo ispod -20C.

za cetvrtak ujutru?

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #592 poslato: 08. Februar 2012. u 11:36 »
Pa veceras... Evo razvedrilo, spasavaj se ko moze :)

Van mreže bt-snow

• *
« Odgovor #593 poslato: 08. Februar 2012. u 11:37 »
ljudi sta je ovo za kod mene za vikend do ponedeljak gledam 50mm a vec ima 45sm sneg mozi nekoj po preciznije da mi kaze sta ce biti za bitola fala puno pozz :D

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #594 poslato: 08. Februar 2012. u 12:03 »
Biće interesantno videti minimalne temperature tokom noći sreda/četvrtak tj. u četvrtak ujutru... Uz razvedravanje i slabo strujanje u prizemlju u većem delu zemlje i uz "debeo" snežni pokrivač možemo da očekujemo i izuzetno "debeo minus" u mnogim mestima Srbije...

Ne vidim nikakvu promenu, svoj jučerašnji komentar bih i danas napisao potpuno isto...
JI vetar, koji trenutno duva u nekim mestima, bi trebao da bitno oslabi uveče i da noć bude sa slabim strujanjem i izuzetno niskim, ponegde i ekstremno niskim temperaturama.
Naravno, kao što je spomenuo Genčić, lokacija BG-Vračar nije previše interesantna za ovakve situacije tačnije ta lokacija nije merodavna kada se (u situaciji kakva se očekuje) govori o minimalnoj temperaturi u gradu Beogradu jer 80% teritorije Beograda će imati bitno nižu temp. od one izmerene na stanici 13274 (i koja će "mali milion" puta biti spomenuta u medijima).

EDIT: RHMZ ne odustaje od svoje prakse davanja "sigurne" prognoze tj. one za koju neće moći da se kaže da je pogrešna: za Novi Sad, Beograd, Kragujevac i Niš (koliko vidim za ta mesta je data prognoza za 5 dana na sajtu) u najnovijoj prognozi za subotu, nedelju i ponedeljak je stavljena ikonica "moguć sneg" -vrlo jednostavno: i ako padne sneg, makar i značajan tj. onaj koji utiče na povećanje visine snežnog pokrivača, ali i ako uopšte ne bude novog snega, RHMZ ima "dobitnu kombinaciju"  ;) jer je za spomenuta mesta stavljena opcija koja "pokriva" obe situacije... a nikakva napomena/najava u vezi padavina nije data (stavljena je samo OK najava za minimalne temp. za sutra, sa kojom se slažem).
Naravno da je u ovom momentu teško reći tačno koliko će padavina biti i kakav bi njihov raspored bio ali mislim da je davanje prognoze u kojoj se za mnoga mesta stavlja ta čuvena ikonica "moguć sneg" ipak nedovoljno za "referentnu ustanovu za izradu prognoze vremena". Uzgred, ista takva ikonica je stajala i na svega 36h pre početka prethodnog velikog snega (kada je on bio sasvim izvestan).
Da me neko ne shvati pogrešno, nemam ništa protiv RHMZa i ovim komentarom ne želim da kažem da su naše dve privatne meteo-firme mnogo bolje u davanju prognoze ali želim da istaknem da na ovom forumu mogu da se vide mnogo detaljnije najave predstojeće situacije... a svakako da i svi mi koji ovde pišemo svoje vidjenje situacije ponekada i grešimo ali barem (uglavnom) ne stavljamo "sigurne" prognoze tipa "od subote do utorka u većem delu zemlje je moguć sneg" tj. "mož' da bidne al' ne mora" :) kao RHMZ. Lako je nakon što padne obilan sneg na -11C, posle dva dana praviti emisiju na RTSu i davati "stručno objašnjenje" kako je sve to bilo očekivano, a dva dana pre tog dogadjaja govoriti "moguć je sneg"... Izvinjavam se na malo dužem komentaru.
« Poslednja izmena: 08. Februar 2012. u 12:35 Profiamater »

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #595 poslato: 08. Februar 2012. u 13:15 »
Haha :):)
Ovde se izgleda predvidja mnogo snega:

Van mreže djuki77

• *
  • Starost: 47
« Odgovor #596 poslato: 08. Februar 2012. u 13:28 »
Haha :):)
Ovde se izgleda predvidja mnogo snega:

A Dje je slika...

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #597 poslato: 08. Februar 2012. u 13:38 »
To je slika :)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #598 poslato: 08. Februar 2012. u 13:46 »
Pa veceras... Evo razvedrilo, spasavaj se ko moze :)

Pa da, ali on (gfs) je to video i sinoc i jutros, pa ne znam kako si mislio da nije?

Van mreže zeljko

• *
« Odgovor #599 poslato: 08. Februar 2012. u 13:50 »
Nije lose...