Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februаr 2012.  (Pročitano 133388 puta)

Na mreži ciklon

• Starost: 40
Odg: Februаr 2012.
« Odgovor #700 poslato: 13. Februar 2012. u 14:37 »
Ono sto je sigurno je da ce u severnom delu Srbije biti jakog a na severu Vojvodine i olujnog severca...
Uopste nisam obratio paznju na vetar, nista gore od hladnog severca!

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #701 poslato: 13. Februar 2012. u 14:42 »
Ja nzm gde ovaj yr.no vidi ove padavina za Ivanjicu ali vec sigrno 4,5 termina crta otprilike istu kolichinu padavina oko 20 mm u chetvrtak....

poslednji je nacrtao ukupno ja mislim neshto preko 21 mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #702 poslato: 13. Februar 2012. u 14:53 »
Ja nzm gde ovaj yr.no vidi ove padavina za Ivanjicu ali vec sigrno 4,5 termina crta otprilike istu kolichinu padavina oko 20 mm u chetvrtak....

poslednji je nacrtao ukupno ja mislim neshto preko 21 mm
Kod mene je davao 8mm za danas i to je držao nekoliko dana, a značajnije padavine prestale noćas oko 02h!

Van mreže Srbin

« Odgovor #703 poslato: 13. Februar 2012. u 20:18 »
Yr.No i dalje drzi svoju prichu za Ivanjicu daje sada ukupno 22,6 mm za chetvrtak padavine pochinju u ranim jutarnjim satima tj  noc sreda na chetvratak.. Nzm samo kako moze da bude toliko siguran ovo je gotovo 5-ti izlaz gde daje oko 20 mm padavina,.. a radice se o nestabilnostima...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #704 poslato: 13. Februar 2012. u 20:39 »
WRF-NMM lagano nacrta susnježicu u Beogradu u noći između srijede i četvrtka. Vjerovatno vidi neki izražen porast temperature po visini. Poslije ovakvih temperatura mi stvarno djeluje nerealno plus već u noći između srijede i četvrtka.
Ipak, gotovo je izvjesno da za vikend dolazi kraj ovog ledenog doba. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #705 poslato: 13. Februar 2012. u 20:47 »
Miloše kako ja vidim taj plus dolazi u sredu uveče , EC vidi sneg a ne susnežicu , na 0 stepeni a kod mene na +1 stepen sneg!

Van mreže Aleksandar

• *
« Odgovor #706 poslato: 13. Februar 2012. u 20:54 »
kod mene po yr.no se crta za cetvrtak samo 3.6mm, a i dosta je vise, a od sledeceg utorka, opet crta sneg i to 10mm, daleko je al svasta moze da bude

Van mreže forest

• *
« Odgovor #707 poslato: 14. Februar 2012. u 07:35 »
Kod mene GFS crta plus tek u nedelju.... do tada minus!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #708 poslato: 14. Februar 2012. u 10:51 »
Sutra bi moglo biti vrlo hladno jutro ako ostane vedro..ovoga puta posebno jug Srbije:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #709 poslato: 14. Februar 2012. u 11:32 »
Razlog tako hladnog jutra na jugu a toplog u Vojvodini je jugozapadni vetar koji ce vec sutra ujutru poceti da duva u Vojvodini dok na jugu nece uopste biti vetra.

Jak ciklon se sa severa Evrope vec krece ka jugu i jos danas ce biti "stabilno" vreme u celoj Srbiji. Cim ciklon bude iznad Poljske u Vojvodini ce jacati jugozapadni vetar koji ce donositi vlazan i topliji vazduh a to je sutra ujutru.

Tokom dana umeren jugozapadni vetar ce uglavnom duvati u severnom delu Srbije dok i ako bude duvao juznije bice vrlo slab. Temperatura ce biti u porastu pa su velike sanse da sutra u predelima gde vetar bude jaci predje u plus. Krajem dana ciklon ce stici do severoistoka Madjarske a hladan front ce prelaziti preko Srbije donoseci sneg a ponegde i pljuskove snega. Nema puno hladnog vazduha kod ovog fronta ali jugozapadni vetar ce doneti dosta vlage zbog cega ce biti tako nestabilno. Padavine nece dugo trajati ali ce ponegde biti intenzivne. Svi predeli treba da ocekuju novu kolicinu snega i povecanje sneznog pokrivaca.
Po prolasku fronta ponovo u severnom delu Srbije ce duvatu jak severac a na severu Vojvodine i sa olujnim udarima dok ce juznije biti umeren povremeno jak...

Van mreže Srbin

« Odgovor #710 poslato: 14. Februar 2012. u 20:25 »
EC na yr.no suvereno vec ko zna koji izlaz po redu drzi neshto preko 20mm padavina za Ivanjicu za noc sreda chetvrtak i chetvrtak iz razloga samo njemu znanih,dok sva okolna mesta po njemu dosta manje padavina,npr Sjenica svega 8 mm ukupno Ivanjica 21 mm al tako je vec jedno 5,6 izlaza...

Nznm na osnovu chega ne verujem da neki model moze da raspoznaje mikroklimu ili neshto slichno,ali ako pogodi skidam kapu,ako ne onda ostaje  chisto onako da mi predvidi moguce padavine da prepozna ciklon neki dan pre i to je to... videcemo na osnovu chega drzi te padavine vec par dana.....

Van mreže laky

« Odgovor #711 poslato: 16. Februar 2012. u 12:49 »
Pauza od 24h pa onda ponovo sneg. Ciklon koji danas donosi jak vetar i sneg ponegde naglo slabi i premesta se ka istoku. Stujanja na visini skrece na severozapadno i donose topliji i vlazan vazduh sa Atlantika...

Vec sutra tokom dana vlazan vazduh sa severozapada zahvatice Vojvodinu a do uvece i ostale prede. U pitanju je topli front vezan za slabo izrazenu dolinu ciklona ali mislim da veci uticaj ima strujanje...

Kada topliji i vlazan vazduh potiskuje hladniji vlaga se kondenzuje i u tom slucaju nastaju padavine. Da li ce ovaj put biti dovoljno hladnog vazduha za sneg ili ce se u jednom trenutku preci u susnezicu, videcemo. Vece sanse za sunsnezicu su na zapadno delu Srbije dok istocni deo nece imati problema. Nece biti puno padavina do 5mm ja ocekujem u vecem delu Srbije...
Vetar ce sutra biti slab, a uvece u Vojvodini i na istoku Srbije ponovo u jacanju severozapadni. Temperatura ce sutra biti slicna danasnjoj a mozda i za stepen, dva niza jer nece biti vetra tokom dana ali cim vetar uvece pocne da duva slace toliji vazduh iz centralne Evrope pa moguc je i porast temperature...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #712 poslato: 16. Februar 2012. u 13:07 »
^^ Interesantno je da će nam taj topli front donijeti i snijeg, ali i konačni kraj ovog ledenog perioda. Već od subote temperatura u cijeloj zemlji u stabilnom plusu, osim na planinama. Ipak, ne bi trebalo da narednih dana temperature idu u neki debeli plus, što je dobro jer neće biti naglog topljenja snijega i poplava. Zamislite šta bi se samo desilo kad bi sada udarila neka južina i +15°C. :o

U Beogradu sutra uveče očekujem 3-5cm novog snijega i to je vjerovatno to od ovoga februara.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #713 poslato: 16. Februar 2012. u 13:19 »
Veruj mi Miloše osećam da nećemo tako lako ući u proleće nego ćemo postepeno , tako i EC potvrdjuje za sada osim na jugozapadu Srbije gde mogu biti jedva dvocifrene u ostalim predelima jednocifrene temperature početkom treće dekade februara! Jeste ranijih godina bila brutalna smena toplih i hladnih perioda ali imam osećaj da ove godine tako neće biti nego će postepeno zima popuštati! Narednih dana ništa novo temperature par stepeni iznad nule uz po koji pljusčić snega...

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #714 poslato: 16. Februar 2012. u 13:35 »
Interesantno je da će nam taj topli front donijeti i snijeg, ali i konačni kraj ovog ledenog perioda. Već od subote temperatura u cijeloj zemlji u stabilnom plusu, osim na planinama.

U nedelju će uz priliv toplog vazduha na visini, temperatura i na nekim planinama biti u plusu -npr. očekujem da na Zlatiboru bude oko +4C uz jugozapadni vetar i ta temperatura može da bude viša u odnosu na neka mesta u dolinama, sa slabim strujanjem, gde je moguća sumaglica tokom dana.

Na mreži ciklon

« Odgovor #715 poslato: 16. Februar 2012. u 14:35 »
Do kraja februara je ostalo jos dve nedelje, tek smo dosli do polovine pa se ne bi moglo reci sa sigurnoscu da u ovom mesecu nece vise biti snega ili zime uopste.
Ledeni dani su opet moguci od ponedeljka a ako ih i ne bude bice to temperatura u blagom plusu, tek iznad nule.

Van mreže forest

• *
« Odgovor #716 poslato: 16. Februar 2012. u 19:17 »
Da, izgleda ce temperature biti u blagom plusu sto je odlicno. Ukoliko se sneg bude polagano topio nece biti nikakvih poplava. Zemlja je bila nakon jesenje suse toliko suva da su mnogi vodotoci presusili i do dan danas se nisu obnovili jer nije bilo vlage, a posle je stegao mraz.

Inace sa svih strana slusam price o kataklizmickim poplavama koje nam prete i ubedjujem sa ljudima. Prvo je ovaj sneg izazvao histeriju kao da nikada u Srbiji nije pao sneg... a sada ide nova zanimacija za besposlen i prepametan narod - POTOP!
Do velikih vodostaja moze doci samo u slucaju naglog topljenja snega... tipa da odjednom bude 10-15'C i u slucaju da nakon topljenja snega mart i april budu izuzetno kisni. Sam po sebi ovaj sneg ukoliko se bude lagano topio nece napraviti poplave vec ce taman lepo oporaviti vodostaje koji su trenutno na rekama daleko ispod proseka za ovo doba godine.

Van mreže laky

« Odgovor #717 poslato: 16. Februar 2012. u 23:30 »
Veruj mi Miloše osećam da nećemo tako lako ući u proleće nego ćemo postepeno , tako i EC potvrdjuje za sada osim na jugozapadu Srbije gde mogu biti jedva dvocifrene u ostalim predelima jednocifrene temperature početkom treće dekade februara! Jeste ranijih godina bila brutalna smena toplih i hladnih perioda ali imam osećaj da ove godine tako neće biti nego će postepeno zima popuštati! Narednih dana ništa novo temperature par stepeni iznad nule uz po koji pljusčić snega...

Darko toliko je "klimava" sitacija iznad Evrope, lako moze doci do naglog otopljenja. Za sada takve prognoze nema u narednih par dana dana ali dovoljno je samo jedan ciklon sa Atlantika da nas zakaci i eto ti dobro otopljenje. Sto je jos gore jako puno vode je zarobljeno u ovom snegu a sutra se ocekuje jos padavina (ali nece biti obilne) i ponovo krajem nedelje. Ako jos kisa bude padala krajem nedelje a sanse nisu male, ovaj sneg ima da se pretvori u ledenu plocu...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #718 poslato: 17. Februar 2012. u 11:34 »
Ništa zanimljivo što se tiče vremena nije na vidiku.

Dakle,u ponedeljak popodne imamo slabiji hladan front koji će verovatno doneti nešto malo padavina zapadnim delovima Vojdine,zapadu i jugozapadu Srbije (tako izgleda trenutno).

Nakon toga (bar na 2-3 dana) se uspostavlja situacija koju smo imali u novembru...dakle severnije od nas prolaze cikloni,a na nas zasedne jak anticiklon uz verovatnu  inverziju.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #719 poslato: 18. Februar 2012. u 10:43 »
Stigao je topao vikend (u odnosu na prethodni period, ovo je dosta toplo vreme).
GFS je vec danima imao dosta lošu prognozu za Tmax, konkretno za Beograd je već nekoliko dana u svim izlazima davao Tmax i za danas i za sutra izmedju 0 i +1C (izgleda je prekrivenost ovog područja visokim snegom, a to je jedan od ulaznih parametara, imala preveliki uticaj kod "računanja" dnevnih temperatura; slično je bilo i za prethodnu sredu kada je "zalepio" Tmax ispod nule a bilo je +4C). ECMWF je bio dosta bolji za dnevne temperature i odavno je davao bitan plus za subotu i još toplije za nedelju.

Danas se sneg u BGu intenzivno topi, ovakvi dani uz relativno visoku Tdew (npr. 0C što daje rel.vlagu 70% na temp. +5C) čak i kada je pretežno oblačno (a tako je bilo u BG do sada, uskoro bi trebalo da dodje do delimičnog razvedravanja) su "veoma povoljni" za brzo topljenje snega -sneg bi dosta bolje "izdržao" vedro vreme sa +6C i malu rel. vlagu od npr. 42% (Tdew -6C)... Sutra tokom dana Tdew oko -1C uz T2m verovatno još više nego danas (i uz sunčane periode) pa će se nastaviti intenzivno topljenje snega... (doduše GFS opet daje Tmax od samo 0.5C ili +1C, ali o tome sam već pisao).