Smjer kretanja oblačnosti varira u zavisnosti od visine oblačnosti koje donose padavine. Oblačnost je najniža na krajnjem jugozapadu zemlje i to je smjer kretanja otprilike od juga ka sjeveru. Sa visinom se pojačava uticaj Koriolisove sile u odnosu na silu trenja u planetarnom graničnom sloju, pa se viši padavinski oblaci na sjeveru zemlje kreću u pravcu jugozapad-sjeveroistok. Ko razume, shvatiće.
Ово може да разуме неко ко студира ову занимљиву област...лаички...на сателитском снимку се јасно уочава да јака облачност са севера ЦГ, југоистока Р.Српске и југозапада Србије иде југ-север, али да облачност са запада Србије иде југозапад-североисток, што даје много повода за радост снегољупцима Београда! Ваљда сам лаички убо то што је Милош стручно објаснио
Miloshe, ovo si vrlo lepo i stručno, da ne kažem "profesorski", objasnio
ali mislim da je objašnjenje tj. pojašnjenje koje je naveo "sneg" veoma "pristupačno" i možda lakše prihvatljivo mnogima na ovom forumu.
Miloše, znam da nećeš zameriti pa u šali moram da dodam i treće objašnjenje zašto pada sneg u BG ove noći:
kao što sam danas u jednoj poruci napisao, kada ti kažeš (naravno ne uvek, nemoj da zameriš -ti znaš da ja tvoje komentare veoma cenim) da su padavine (snežne) slabe ili "to je to, toliko od snega do sutra" onda kao po nepisanom pravilu počne sneg
a osim toga dosta si hvalio RHMZ-ov WRF pa si ga "urekao"
Ranije danas sam napisao da mi deluje nerealno da, po WRFNMMu, od 17h pa sve do sutra u 10h bude bez padavina u BG ali nije bitno šta je meni realno ili ne -u večerašnjoj situaciji je interesantno da su globalni modeli bili dosta bolji za ove padavine tokom noći u BGu nego model dosta više rezolucije, tačnije i ECMWF i GFS su davali padavine za večeras i ovu noć i tu "priču" su držali već danima.
Pozdav tebi Miloše, pozdrav i "снег"-u koji mi deluje kao veliki ljubitelj snega (i ja sam "snegoljubac") i kao čovek koji je nekako, slično kao i ja, bio malo skeptičan u vezi poslednjih "izlaza" WRF-NMM (uz napomenu da je taj model zaista za danas bio odličan-veoma precizan za padavine u BGu do 17h). U Beogradu sneg i dalje pada na -10.5C, za sada BG i dalje "sa dobre strane" granice padavina...
Na jugoistoku Srbije Vranje se sa -5C "spustilo" na -7 a jedino se Dimitrovgrad "drži" na -1.5 do -1.8C.