Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Februar 2012 - II dekada  (Pročitano 132275 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Februar 2012 - II dekada
« Odgovor #120 poslato: 11. Februar 2012. u 13:44 »
U Knjaževcu sneg pada u talasima
T=-10.8°C
vetar je malo oslabio u odnosu na rane prepodnevne sate
u tok uprepodneva nije došlo do bitnijeg povećanja snežnog pokrivača

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #121 poslato: 11. Februar 2012. u 13:46 »
Po synop u Beogradu do 6h palo 0,8mm, a od 6-12h samo 0,4mm.
Ne znam kako mere, ali mislim da ovi podaci ne odgovaraju realnom stanju, da padne preko 10cm snega od samo 1,2mm.  :neznam:
Kod mene od ponoci palo 7,5mm, trenutno -8,4C.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #122 poslato: 11. Februar 2012. u 13:50 »
Kod mene i dalje pada sneg slabog do umerenog intenziteta nošen vetrom koji stvara smetove,šta reće za današnji apokaliptični dan...izgleda da će 2012-a svakako po nečemu biti specifična!Podgorica meri pola metra a Bg se baš muči,šteta...

Van mreže laky

« Odgovor #123 poslato: 11. Februar 2012. u 13:53 »
Palo 5-6cm novog snega. Ocekivao sam malo vise od ovog prvog talasa.

@laky moras meriti sneg tamo gde je bila ociscena povrsina. Tako ces jedino dobiti tacnu kolicinu novog snega.

Meni je bitna visina pokrivaca, a koliko je palo novog snega to mi je manje bitno...
Trenutna visina snega tacno 40cm, vetra skoro da i nema, sneg ne pada a oblacnost je tanka pa ima i sunca...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #124 poslato: 11. Februar 2012. u 13:54 »
Šta kažete na +2 u Vranju?

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #125 poslato: 11. Februar 2012. u 13:55 »
Prolece jos koja pahulja, bilo je i suncanih intervala, 1-2cm je palo...

Van mreže file

• *
  • Starost: 53
« Odgovor #126 poslato: 11. Februar 2012. u 13:56 »
Pocelo otopljavanje...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #127 poslato: 11. Februar 2012. u 13:58 »
Nikako ne smete porediti Beograd i Podgoricu po kolicini snega. To su dve totalno razlicite klime i to sto se Beograd muci je sasvim ocekivano i normalno. Pa dovoljno je videti da je maksimalna visina snega u Bg 80 cm. Svaki oblacni sistem prelaskom preko planinskih sistema, kojima je Bg dobro okruzen izvuce najveci deo padavina, tako da ono sto ostane daje toliku kolicinu snega.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #128 poslato: 11. Februar 2012. u 13:59 »
Evo visina u 13 h. Nedostaju podaci za nekoliko mjesta.

Žabljak 194cm
Plav 150cm
Kolašin 148cm
Šavnik 145cm
Cetinje 103cm
Rožaje 102cm
Bijelo Polje 94cm
Berane 93cm
Nikšić 93cm
Pljevlja 74cm
Podgorica 58cm
Ulcinj 4cm

Koji je rekord za Podgoricu po visini snega? Jel oboren?

Citat
Pocelo otopljavanje...

Po EC u Vranje neće više biti minusa u narednom periodu....Krajem sledeće nedelju dolazi to otopljenje i do ostalih delova Srbije!

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
« Odgovor #129 poslato: 11. Februar 2012. u 14:15 »
Modriča;
T= -5 st.C.
Snijeg je prestao padati.Sunce probija kroz oblake. :doh:
Palo je novih 7cm.
„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #130 poslato: 11. Februar 2012. u 14:18 »
Oboren je taj rekord koji je bio 52 cm.. ali naravno nema podataka prije rata.... ovo je rekord i za Plav i za Savnik

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #131 poslato: 11. Februar 2012. u 14:19 »
Sto rece Boce,ovo sve pada u talasima...cas jedva da pada, cas zatrpava.

Ovde naravno ponovo oslabio sneg,a sada se sunce probija kroz oblake.

Kosava ponovo pojacava.

-9°C.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #132 poslato: 11. Februar 2012. u 14:29 »
Gde moze da se poredi klima Podgorice i Bg-a ... U Bg-u sneg pada svake godine dok u Pg to nije sluchaj,ali  zbog kolichine padavina koju prima u zimskim mesecima ako se poklopi ovako redak upad sibirskog hladnog vazduha pa se desi da pada sneg i u splitu a u Podgorici pada suv sneg :) AKo se poklopi sa dobrim ciklonom onda kao shto ce se verovatno vecehras i desiti,mpze da prebaciti rekord iz bg-a :D Ali zato sledece dve godine moze da se desi da prodje bez dana sa sneznim pokrivachem :)

A shto se tiche Vranja i + 2 po meni jugoistok Srbije nikad nije ni bio poznat po nekim zimama,ja mislim da je tamo aktuelno josh uvek onih 15-20 cm od Bozica(kada se poklopio hladan vazduh sa dolaskom padavina) i kada je napravio probleme u vishim predelima JI Srbije(mnogi tamoshnji gradjani su i tvrdili da takav sneg nikad nisu videli) a i delovi Makedonije su prolazili fenomenalno.... Od ovih novih padavina mislim da su dobili vrlo malo sudeci po visini sneznog pokrivacha tamo....

Ontopic:Sneg je kod mene josh ranije oslabio na umeren....

Van mreže srba

• **
  • Starost: 57
« Odgovor #133 poslato: 11. Februar 2012. u 14:30 »
Umereno oblačno.Delimično se razvedrilo.T=-8.2C

Van mreže Darko_9

« Odgovor #134 poslato: 11. Februar 2012. u 14:33 »
Srbine šta misliš hoće li Sjenica preći tih čuvenih 100 cm večeras? Ujtru je bilo 98 cm a pada umeren ceo dan jedva čekam podatke večeras!

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #135 poslato: 11. Februar 2012. u 14:37 »
Tako je Srbine.  Ovo su ekstremno rijetke situacije, ali kad se poklope, to je dogadjaj za pamcenje. Ne znam koliko je vas gledalo snijeg sa grmljavinom, zbilja nesto fantasticno. Kao da neko trese vrecu snijega  :D
U kotoru se istopio snijeg i iz visih djelova grada, 5.5 stepeni, pokoja kap kise..  Veceras se ocekuju nove padavine... kisa 90% kod mene, ali zato Pg novi rekord  :first:

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #136 poslato: 11. Februar 2012. u 14:40 »
Srbine šta misliš hoće li Sjenica preći tih čuvenih 100 cm večeras? Ujtru je bilo 98 cm a pada umeren ceo dan jedva čekam podatke večeras!

Jok nece :D

Ne znam koliko je vas gledalo snijeg sa grmljavinom

Ja jesam :D deshavalo se ono i skorijih godina da sevne 2,3 put al to se i sada deshavalo u Istochnoj Bosni.... Ali pravu intezivnu grmljavinu sa snegom, doziveo sam samo jednom kao mali i to u mojoj Ivanjici to je bilo neverovatno,i stalno sam pitao kako se ne istopi sneg kada je munja vrela :) Nisam mogao da verjem da pada.... a i jednom sa doziveo jaku grmljavinu u martu i kishu ali je na svim okolnim brdima pao sneg :) Al o5 to je neshto shto ne moze da se poredi sa tim grmljavinskim procesima nadomak jadranskog mora :)

EDIT : Postoji li neka live webcam u Pg ? DA mozemo da pratimo uzivo ispisivanje istorije vecehras :D ?

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #137 poslato: 11. Februar 2012. u 14:47 »
Po synop u Beogradu do 6h palo 0,8mm, a od 6-12h samo 0,4mm.
Ne znam kako mere, ali mislim da ovi podaci ne odgovaraju realnom stanju, da padne preko 10cm snega od samo 1,2mm.  :neznam:
Kod mene od ponoci palo 7,5mm, trenutno -8,4C.

Citat: Profiamater juče u 18.57
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rade, tvoja pouzdana stanica  :super: će nam biti od velike koristi sutra kada je u pitanju količina padavina (suvog snega) pri umerenom i pojačanom IJI vetru -u takvim situacijama (imali smo nekoliko primera prošle zime, a mislim i bar jedan slučaj ove zime) zvanična merenja RHMZa sa stanice 13274 nisu baš uvek pouzdana (tj. povremeno je "izmerena" količina padavina bitno manja od realne).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rade, kao što sam i očekivao izmerena količina padavina na Vračaru bitno odstupa od realne, ali ta situacija se ponavlja vec dosta puta kada pada sneg uz jaku košavu (i ti pogrešni podaci ostaju takvi kakvi su, odlaze u arhivu, kvare statistiku...). Ti si pravi primer kako čovek velikim trudom (naravno i znanjem) može da omogući dobro merenje količine padavina i u veoma teškim (da ne kažem, maltene ekstremnim -što se BGa tiče) uslovima. Hvala ti na zalaganju kojim omogućavaš svima nama, koji podatke redovno pratimo, da imamo pouzdanu AMS u BGu.
P.S. Verujem da će tokom narednih (očekivanih) obilnih padavina (od sutra popodne pa do ponedeljka uveče), izmerena količina padavina na Vračaru biti veoma dobra jer neće biti košave.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #138 poslato: 11. Februar 2012. u 14:53 »
^^ O tome je više puta bilo riječi na forumu do sada. Jednostavno, u situacijama sa jakom košavom, količina padavina izmjerena u Karađorđevom parku se ne poklapa sa realnošću. Zato je tu Radetova stanica koja daje realnu sliku i u ovakvim situacijama.
U Beogradu snijeg oslabio oko 12h, prestao oko 13h, od tada samo povremeno provijavanje.
Novog snijega je palo u prosjeku 10-15cm, a nanosa ima čak do 1m! :o Očekujem da večeras u 19h bude izmjereno oko 40cm, a tek od sutra stiže ono pravo.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže forest

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #139 poslato: 11. Februar 2012. u 14:54 »
Srbine sto se tice jugoisticne Srbije zavisi sta smatras pod tim pojmom. Mozda u Vranju zime nisu jake ali na Kukavici, Radanu ili Vlasini i te kako jesu. Inace JI Srbija, konkrento Vranje je jedina oblast u Srbiji u kojoj je zabelezen trend snizavanja temperatura, dok u ostatku Srbije srednje godisnje temperature iz decenije u deceniju rastu.

Krajnji jugoistok Srbije vrlo cesto dozivi to da ih potkace padavaine iz Makedonije, odnosno cikloni koji odu dosta juzno u odnosu na nas tako da znam barem nekoliko situacija kada u celoj Srbiji nije bilo ni grama snega, a cim predjete Grdelicku klisuru snaga koliko hoces.