Nije me bilo mozda dan dva,imao sam nekih obaveza pa sada prochitah ono raspravku o visini snega. . .
Znachi, blagi i duzi off:
Evo da se nadovezem samo: To da li je neko mesto selo ili grad,misslim da nema nikakve veze po gotovu na temp. od -10
N.M.V. Naravno igra ulogu ali o5 ne u svakom sluchaju prichao sam vec da je planina Jelica tj jedna njena strana nekoliko puta ove zime,pre nego shto su pocheli snegovi u ostalim predelima Srbije(decembru do sredine januara), imala manje snega od mene na dosta vecoj n.m.v. . .
E sada ono glavno,da li neko mesto ima mikro-klimu u odnosu na okolinu teshko da se moze utvrditi bez meto stanice,ali o5 mora postojati razlog te mikro-klime da li se nalazi sa npr navetrene strane planine o chemu je ptprnice prichao ili se nalazi u kotlini sa chestim maglama pa moze imati manje padavina od okoline i imati neku vrstu zupske klime poput Pozege i slichnih kotlina. . .
Ja mislim da Ivanjica takvu vrstu mikroklime sa dosta vishe padavna od okoline po gotovu zimi ima zbog svog polozaja izmedju strmih strana planina i chestih i visokih brda sa svih strana oko Ivanjice kao i zbog polozaja na jugozapadu pogotovu shto verovatno zahvata ista vazdushna masa kao i Sjenicu ali Sjenicu zbog njenog ne zanimljivog tj ravnicharskog(visoravan) ornografskog polozaja, padavine delimichno prolaze i istresaju se upravo ovde i ka severu dalje slabe. . . Takodje kada padavine dolaze sa severozapada ili severoistoka imaju obichaj da se upravo zbog nailaska na strme padine planina upravo istresu u Ivanjichkom kraju... Eto ko hoce moze da slichno prochita i u
u temi: Klima Srbije gde sam pitao struchnajka,tj Ptprince-a koji trenutno nije na forumu ali koga zanima moze da prochita specifichnosti Ivanjichke mikroklime i razloge iste u toj temi. . .
Ptprince je takodje lepo rekao mikroklimu moze da ima skoro svako mesto,ali bitna rech je specifichnost iste koja nije tako chesta. . . Dakle moraju da postoje dobri razlozi da li neko mesto prima vishe padavine od okoline ili je hladnije i zbog chega. . .
Evo josh jednog primera a to je mestashce Kaona koje lezi na nekih 800 ili malo jache mnv. . . Prima jako dosta padavina i snega zimi jel se nalazi sa navetrene i jugozapadu otvorene strane Jelice,dok druga strana Jelice okrenuta ka Chachku na istoj n.m.v prima puno,PUNO manje padavina kao i sam Chachak! NOVI Pazar i ako je izmedju Planina,ali nema tako izazena brda kao u okolini Ivanjice bio sam u Pazaru al o5 u Planinama je prima dosta dosta manje padavina zbog toga shto se nekako nalazi sa zavetrene strane svih njemu planina u okruzenju,nema bash puno mesta sa vishkom padavina. . .
Moraju da postoje razlozi za specifichnu mikro-klimu... i vishe snega od okoline,kao shto moraju da postoje i slike
E sada,da li cu neko nekom chlanu foruma verovati na rech ili ne,ja ne znam, ali ja slikam i intezitet padavina i potrudim se da sve uspem a neko nece nishta,lili ne stigne ne ulazim u to,ali moje je pravo da nekim chlanovima foruma verujem na rech a nekim da ne verujem na rech dok ne vidim slike gde se jasno moze uochiti visina sneznog pokrivacha ne u cm tachna ali otprilike. . .
Ja ne mogu naterati da slika ako to ne zeli,ali niko ni mene ne moze naterati da verujem nekom na rech dok ne vidim slike. . .
EDIT: Ovo o specifichnoj mikro-klimi sam prichao jel neka mesta imaju, tj tvrde da imaju dosta vishe snega od okoline. . . pa sam ja naveo razloge zbog chega Ivanjica obichno ima vishe snega od okoline ali ja uvek i postavim slike,tako da nemam razloga da se pravdam. . . a i hteo sam da kazem da moraju postajati neki razlozi za spec mikro-klimu koja nije bash tako chesta. . . i slike,slike