Kakav početak sezone, prezadovoljan sam!
Tek je 23. april, a već smo imali tri dana vrijedna reportaže. Doduše, ovaj današnji je u potpunosti bacio u sijenku dva prethodna 19. i 20. april. Kao da je sve što se dešavalo u ta dva dana bilo samo uvod u današnju oluju.
Ne bih bio ni malo iznenađen da je oblaka nalik današnjima bilo u maju ili u ljetnjim mjesecima, ali u aprilu se zaista rijetko viđaju. Pogotovo ako se uzme u obzir da se Tmax ovih dana uglavnom kretala oko 20°C. Dvije superćelije danas. Jedna u Bosni, druga u Srbiji. Ova druga je odlučila da ode pravo na Beograd, doduše u malo oslabljenom izdanju. Nije bilo lako od oko 200 izabrati 30-ak slika za ovu reportažu.
Da ne dužim više sa pričom, pošto znam da vas sve mnogo više zanimaju slike, evo kako je sve izgledalo iz mog ugla:
Oko 14.30h stižem na Kalemegdan, pravo sa fakulteta. Vidio sam da postoje šanse za zanimljivosti na nebu danas, pa sam ponio fotoaparat za svaki slučaj, ali ipak nisam očekivao ništa ozbiljnije. Kad sam stigao, iznad nas jedan malo tamniji cumulus, a iza njega znatno svjetlije:
Kolega iz "stormchase tima" je imao internet na mobilnom, pa smo povremeno učitavali radare, a Pavlović nas je obavještavao o smjeru i jačanju oblaka. Superćelija iz Bosne je slabila, ali je jačala nova oblačnost u Podrinju. Oko 15h počinje da se ozbiljnije crni ka zapadu:
Nazirale su se sve ljepše formacije:
Nakovanj već stigao do nas:
Sve tamnije ka zapadu:
Njih dvoje nisu puno obraćali pažnju na oblake koji su sve više prijetili. Možda bi i meni bilo bolje da sam...
al' ajde...
Mammatusi sa druge strane:
Sve jasnije kišne zavjese:
Oblak je sve više poprimao oblik superćelije, što je i radar potvrđivao oko 16h:
Sve izraženiji wall-cloud:
Desni dio je najopasnije izgledao:
Sve ljepše kišne zavjese ka zapadu:
Prva uhvaćena munja, jedva da se i vidi:
Oko 16.30h je oblak počeo da slabi, barem njegova refleksija na radaru. Ovako uživo su se jasno vidjela dva jača dijela, južni i sjeverni, dok se između njih naziralo čak i nebo kroz kišne zavjese:
Lijevi (južni) krak:
Desni (sjeverni) krak:
Ka nama se kretao otprilike ovaj jugozapadni dio:
Sve mračnije:
Oko 16.45h sve jača i učestalija grmljavina, pljusak je već bio blizu:
Nakon mnogo bezuspješnih pokušaja da uhvatim munju, konačno je uletjela jedna, ali vrijedna!
Kropovano, specijalno za fejsbuk (ma smo nek se lajkuje
):
Još jedna, ali jedva primjetna:
Oblak je pred Beogradom postepeno gubio odlike superćelijskog, ali je ipak nebo bilo spektakularno pred početak. Kao što je Pavlović već pomenuo, bilo je jakih rotacija u ovom niskom dijelu oblaka:
Pljusak sve bliže, polako je pojačavala kiša, pa smo morali da se sklonimo na sigurno:
Pljusak je krenuo dosta lagano, malo po malo pojačavao. Negdje oko 17h je krenulo baš ozbiljno da pljušti uz poneko zrnce sugradice:
Očekivano, krenula je bujica niz stepenice:
Već nakon desetak minuta, krenulo je da se providnjava:
Nakratko se bilo i sunce probilo, dok je još trajao pljusak:
Oko 17.20h prestaje kiša, ali već se novi pljuskovi naziru ka zapadu. Bilo je jasno da nije gotovo sa kišom za danas, ali nije više bilo ničega toliko posebnog za slikanje na nebu:
Na Vračaru je, zajedno sa još jednim kratkotrajnim pljuskom u večernjim satima, palo solidnih 10mm, dok je AMS na Karaburni zabilježila 15mm.
Toliko od mene. Hvala na pažnji i laku noć.