Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2012.  (Pročitano 33238 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Maj 2012.
« Odgovor #80 poslato: 20. Maj 2012. u 10:26 »
EC crta gotovo svakodnevne padavine do kraja mjeseca, što i ne djeluje kao tako realan scenario. Kod GFS-a su se ipak izdvojila dva dana sa nešto više padavina i mogućim nestabilnostima, utorak i četvrtak.
U utorak jako južno strujanje, samim tim i smicanje. CAPE-a ima, ali nije toliko visok, sve će zavisiti od sunčanih intervala. U četvrtak znato viši CAPE, ima tu i padavina sasvim dovoljno, ali strujanje sjeverno. Za sada djeluje kao dan koji će biti u centru pažnje:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #81 poslato: 20. Maj 2012. u 22:29 »
Stize dobra kisa u utorak ali ovaj put je sigurno da ce u Vojvodini biti obilna kao i u Beogradu, na zapadu i istoku Srbije.

Van mreže laky

« Odgovor #82 poslato: 21. Maj 2012. u 22:45 »
Ciklon se vec formirao i polako se krece ka istoku. Pritisak nece biti jako nizak u centru ciklona 1000-1005mb ali ce strujanje na visini biti jako i donosice puno vlage sa Sredozemnog mora. Nestabilnost je slaba jer ce vec ujutru biti padavina, ali bice konvektivne oblacnosti pa je ponegde uglavnom u Vojvodini i na istoku Srbije moguca je grmljavina.

Obilne padavine ce ocekuju u Vojvodini, Beogradu i na istoku Srbije ali ja bi tu jos dodao zapad.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #83 poslato: 22. Maj 2012. u 08:49 »

Citat
DISCUSSION

... Level 1 area: from Bulgaria to the E-ern Alpine region and the Czech Republic...

An ill-defined cold front moves northeastward across these regions. CAPE is initially limited to a few hundred J/kg in the prefrontal air mass, but convergent low-level winds and synoptic-scale rising motions are thought sufficient to aid in convective initiation. Isolated to scattered thunderstorms may already be ongoing or form quite early close to the southwestern border of the level 1 area, in particular over Serbia and Western Hungary. Storm motion vectors almost parallel to the cold front from Southeast to Northwest and PPW amounts over 30 mm point at an enhanced risk of excessive rainfall, which may stretch all the way to the Eastern Alpine region and the Czech Republic where upslope flow establishes. Besides, an isolated spout-type tornado event is not ruled out along the wind shift line of the cold front, where capping is weak and low-level instability augmented.
As the day proceeds and the cold front moves further east, it encounters higher CAPE between 500 and 1000 J/kg over Bulgaria, Romania, Eastern Hungary and Slovakia. Consequently, also the risk of large hail grows. The best conditions for widespread storm formation seem to arise in the early to mid afternoon over Bulgaria and Southern Romania, where the diurnal timing is best and an accompanying short-wave trough facilitates convective initiation. However, vertical wind shear is as weak as in the rest of the level 1 area and probably precludes higher storm organization, so no level 2 was issued despite the expected high coverage of thunderstorms. They may last well into the evening before weakening overnight.
Further south towards Greece and Turkey, vertical wind shear increases beneath the subtropical jet, but convective initiation is very doubtful due to strong capping and a lack of dynamic support.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #84 poslato: 22. Maj 2012. u 13:41 »
Prilicno zanimljiva situacija pred nama. Situacija koju vise poznajemo za zimsku. Naime, imali bismo bloking i to bi anticiklon se nalazio tacno iznad severnog dela Atlantika, sto je njegovo uobicajeno zimsko mesto. Nase podrucje bi imalo stalno priticanje vazdusnih masa sa severoistoka, koji je u ovo doba godine, za razliku od zime, prilicno zagrejan, tako da ne bismo imali neko posebno zahladjenje u narednom periodu.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #85 poslato: 22. Maj 2012. u 14:05 »
Da ali cemo zato imati svakodnevne pljuskove sa grmljavinom uz obilnije padavine.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #86 poslato: 22. Maj 2012. u 15:19 »
Vala ova godina je izgleda rešila da bude totalno drugačija od prošle , poslednjih 2 meseca je baš česta ciklonska aktivnost! Da li će se ovo nestabilno vreme preneti i u jun videćemo svašta je moguće!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #87 poslato: 22. Maj 2012. u 21:45 »
Ako je vjerovati poslednjim izlazima GFS-a i EC-a neće biti stabilnoga dana do kraja mjeseca. Dakle, vrijeme koje će karakterisati naredni period će biti nestabilno, sa čestom kišom, prijatnom temperaturom (u okviru prosjeka za ovo doba godine) i jako malim temperaturnim oscilacijama.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #88 poslato: 22. Maj 2012. u 21:50 »
Interesantni modeli za sutra za moj kraj. Po GFS-u samo nesto malo kise popodne, a po EC-u potop od preko 25mm.

Bas tako Milose do kraja meseca se zadrzava nestabilno vreme sa cestim i obilnim padavinama, uglavnom u popodnevnim satima. Bice ovo maj za pamcenje po kolicini padavina.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #89 poslato: 22. Maj 2012. u 22:16 »
Maj je kod mene najkišniji mesec od kad imam stanicu, 2010 sa 171mm, 2011 sa 72mm i ove godine do sad sa 63mm :) Prosek veći od 100mm.

Slažem se da će biti svaki dan nestabilnosti, ali bar u Vojvodini nešto manje u petak i subotu.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #90 poslato: 22. Maj 2012. u 22:44 »
Sutrasnji dan mi nekako najzanimljiviji ove sezone sto se tice grmljavina, tako da cu poneti sutra photo aparat sa sobom na posao. Sve u svemu zavisice od toga koliko ce se energije moci sakupiti, ako je bude dovoljno i poklopi se sa smicanjem moglo bi biti interesantno.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #91 poslato: 23. Maj 2012. u 19:27 »
Ovaj razvoj situacije mi se uopste ne svidja. Zemlja vise ne upija vodu, jutros su tekli potoci, a reka je bas nabujala. Jos jedna ovako obilna kisa moze da izazove poplave.
Modeli ne odustaju od obilnih padavina i narednih dana.

A evo i meteograma za Paracin po GFS-u

A da podsetim vec je palo 140mm u ovom mesecu, a prosek je 77mm.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #92 poslato: 23. Maj 2012. u 21:12 »
Ec za razliku od GFS-a za sutra daje potop kod mene bas kao sto je crtao i za danas.

Van mreže laky

« Odgovor #93 poslato: 23. Maj 2012. u 21:16 »
EC u Vojvodini smanjio padavine, dok GFS bez promena.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #94 poslato: 23. Maj 2012. u 21:28 »
Samo kad bi sutra od jutra/prepodneva bilo vedro....strujanje je takvo da bolje teško može biti za moj kraj.

Očekivanja su velika.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #95 poslato: 23. Maj 2012. u 21:38 »
Kod mene se modeli ispromasivali pa ne znam sta da ocekujem za sutra a pogotovo za vikend nemam predstave sta ce biti.
Ocekivao sam kisu i danas pa je nije bilo, za sutra je daju oba modela kao sto rece laky, GFS vise EC manje ali kakve takve kise bi trebalo da bude.
U svakom slucaju i dalje nestabilno i u granicama proseka sto se temperatura tice.

Van mreže laky

« Odgovor #96 poslato: 23. Maj 2012. u 21:44 »
Prosle godine kada je bilo severoistocno strujanje nekoliko dana svaki oblak me je zaobisao, tako da se ne nadam previse za sutra pa bolje da me iznenadi neki pljusak ili oluja nego da se razocaram.  :)

^^
Puno grese modeli za Vojvodinu u poslednje vreme narocito EC, GFS nekada i pogodi priblizno padavine mada je i to daleko od onoga sto ustavi bude.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #97 poslato: 24. Maj 2012. u 00:53 »
Prosle godine kada je bilo severoistocno strujanje nekoliko dana svaki oblak me je zaobisao, tako da se ne nadam previse za sutra pa bolje da me iznenadi neki pljusak ili oluja nego da se razocaram.  :)

Dobro si uocio to za severoistocno strujanje, secam se par situacija ali ne znam zasto dolazi do toga da nas oblaci jednostavno zaobidju.

Van mreže laky

« Odgovor #98 poslato: 24. Maj 2012. u 12:22 »
ESTOFEX za danas:

A level 1 was issued from Hungary to the Adriatic Sea mainly for large hail and tornadoes.

Citat
Northern Balkans and surroundings, northern Italy

Rich low-level moisture will be present ahead of the surface cold front, while colder mid-level air advects southward rather quickly. Embedded short-wave troughs and increasing northerly mid-level winds will affect eastern central Europe and the northern Balkans at Thursday. Some QG lift will enhance the potential of thunderstorms in an unstable air mass characterized by steep mid-level lapse rates and rich boundary-layer moisture. While the instability decreases from west to east, vertical wind shear will increase slightly. Multicells are expected that may produce large hail locally. Severe wind gusts are not ruled out with the stronger storms. Increasing low-level vertical wind shear in the evening hours is suggested to increase the potential of supercells and tornadoes especially from the Slovakian region to the Adriatic. Further east, weak mid-level winds across Romania will lead to slow moving storms capable of producing locally excessive precipitation.

Dry air masses spreading into the region from the north will lead to decaying storms from Poland into the northern Balkans during the period. Storms across the central Balkans may go on until the morning hours./quote]

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #99 poslato: 24. Maj 2012. u 22:33 »
ECMWF od 12z je veoma "suv" za sutra za predele severnije od Kragujevca ali je i generalno izrazito "suv" i za vikend i pon. i ut. ako se samo pogleda output za padavine. Ipak, gledajući ostale parametre (iz EC modela) čudim se da je npr. za Beograd količina padavina u narednih 5 dana bukvalno zanemarljiva (za subotu mi se to i uklapa, gledajući sve EC parametre) jer sam EC model daje takvu situaciju iz koje bi makar u nedelju, poned. i utorak bilo sasvim realno očekivati padavine...
Nešto je čudno sa ovim izlazom od 12z... mnogi parametri su slični kao i u modelu od 00z ali količina padavina je sada zanemarljiva a 00z je za BG davao ukupno 50 mm u nedelju, ponedeljak  i utorak (za sutra je i 00z bio "škrt" sa padavinama).