Ne bih se složio da je današnja ESTOFEX-ova prognoza bila dobra. Za naš dio Srbije svakako jeste, ali Bosna, Južna Srbija, a naročito Crna Gora su danas imale jače oluje, i to područje je moralo da ide u "jedinicu".
... Crna Gora je morala ići u level 1, ako ne i 2. Vrlo vjerovatno je to i superćelija prošla primorjem, jer je čak i sjenički radar uhvatio jak odraz oko 16h:
Dovoljno govori i podatak o 59mm padavina u Tivtu!
Slažem se sa Miloševom konstatacijom.
Ja veoma retko gledam prognoze "Estofex-a" i iskreno, da nije ovog foruma, verovatno te prognoze ne bih ni video. Ono što bih napomenuo, bez ikakve namere da uvredim bilo kog člana Estofex-a, je činjenica da tzv. Estofex realno nije nikakva "referentna institucija" čije prognoze bi se smatrale dosta pouzdanim i koje bi trebale da budu glavni pokazatelj mogućnosti konvektivnog razvoja i verovatnoća za npr. jake oluje, obilne padavine i grad (što ne znači da oni ponekad ne umeju da daju bolju prognozu/upozorenje nego neki nacionalni meteo-zavodi).
U pitanju je neprofitna organizacija koja okuplja (uglavnom) mlade entuzijaste i ljubitelje meteorologije
(ima tu i par starijih i iskusnijih članova ali, ako sam dobro obavešten, oni kao po pravilu ne učestvuju u "izdavanju" prognoze) i kvalitet prognoze dosta zavisi i od toga koji član je to radio jer prognozu kod njih (prema mojim saznanjima) ne radi tim ljudi već, u 90% situacija, samo jedna osoba. Današnju prognozu (u kojoj na Balkanu nigde nije označena čak ni "debela žuta" linija a kamoli "jedinica") je radio mladi Oliver Schlenczek (doduše on nije mnogo mlad ako ga uporedimo sa nekim našim mladim i "istaknutim" članovima -ovo mislim u najpozitivnijem mogućem smislu, za koje verujem da bi generalno, dakle ne mislim samo na današnji dan, uradili bolju prognozu). Od ljudi koji nisu čak ni navedeni kao članovi tima Estofex-a (upravo sam po prvi put pogledao taj sajt), možda bi trebalo spomenuti Georg Pistotnika -tokom nekoliko godina (doduše ne baš skoro) imao sam priliku da pratim njegove prognoze (čoveka ne poznajem) na nekim takmičenjima i zaista je bio odličan, pa ako ponekad izadje i njegova prognoza na Estofex-u to bi možda bilo interesantno videti (rečeno mi je da i on povremeno radi ili asistira u prognozi ali njegovo ime nisam video na Estofex-u ili sam to prevideo).
Izvinjavam se za off.