Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2012 - III dekada  (Pročitano 90343 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Maj 2012 - III dekada
« Odgovor #380 poslato: 29. Maj 2012. u 18:53 »
Buknulo dosta cumulusa u prethodnih pola sata, ali radar je prazan. Činjenica je da im nedostaje energije da presrastu u Cb-ove.
Danas prošlo bez akcije u Beogradu (mnogo bi bilo baš svaki dan :o), ali u naredna tri dana će ponovo biti zanimljivo.

Prognoza je dobra, pljuskovi i mala sansa 15% za grmljavinu.

Ne bih se složio da je današnja ESTOFEX-ova prognoza bila dobra. Za naš dio Srbije svakako jeste, ali Bosna, Južna Srbija, a naročito Crna Gora su danas imale jače oluje, i to područje je moralo da ide u "jedinicu". Pogotovo jer su i modeli davali šanse za jače razvoje.
Nevrijeme u Crnoj Gori je bilo takvih razmjera, da je gotovo cijelu zemlju prošlo...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #381 poslato: 29. Maj 2012. u 18:59 »
 Od Pozege pa skoro do Ivanjice,suvo i suv asfalt. Na 5 km od Ivanjice pochinju ulice da budu mokre na 3 km pochinje konstantna slaba do umerena kisha i bare su na sve strane,i dalje pada. . . 

Ima isparenja koja na brdima formiraju mini oblake: Na primer dolina brda se vidi onda je na sredini oblak a vrh brda se opet vidi :)

Mama mi kaze da je danas strashno padala kisha i da je trajala prilichno dugo. . . (sad ja moram da chitam izmedju redova,i da protumachim da je intezivno padala u pochetku a da je kasnije bila umerenog inteziteta,a da ona na to i nije obracala mnogo paznju)

KAo shto sam rekao i dalje pada slaba do umerena kisha. . .

Van mreže Darko_9

« Odgovor #382 poslato: 29. Maj 2012. u 19:05 »
Šteta što su temperature oko 20 stepeni , da su oko 30 bile bi jače nestabilnosti!

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #383 poslato: 29. Maj 2012. u 20:03 »
Ovako je bilo u Valjevu oko 19:00 h.

Ipak, oblak iz Srema i Mačve je izdržao do mene, ali u znatno slabijem obliku. Dok je stigao do mene, izgubio je na refleksiji.

Pogled na zapad i severozapad.

Zatim je počela sasvim slaba kiša, koja nije ni poprskala kako treba. Nije bilo grmljavine. Sve u svemu, zemlja ima dosta zaliha vode od prošlonedeljnih padavina, a i jutros je pala poprilična kiša. Slikao sam telefonom, pa slike nisu baš ispale kako treba. ::)

Van mreže laky

« Odgovor #384 poslato: 29. Maj 2012. u 20:20 »
Ne bih se složio da je današnja ESTOFEX-ova prognoza bila dobra. Za naš dio Srbije svakako jeste, ali Bosna, Južna Srbija, a naročito Crna Gora su danas imale jače oluje, i to područje je moralo da ide u "jedinicu". Pogotovo jer su i modeli davali šanse za jače razvoje.
Nevrijeme u Crnoj Gori je bilo takvih razmjera, da je gotovo cijelu zemlju prošlo...

Ne znam za Crnu Goru ali u Bosni nisu bili jaki oblaci, odrazi su bili "umereni" jer su oblaci puni kise ali nije bilo uslova za grad i jak vetar. Eto mogli su u debelu zutu liniju da stave Bosnu ali level 1 ne bi ni ja stavio.

Za danas je gotovo, 2.5mm se nakupilo.

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
« Odgovor #385 poslato: 29. Maj 2012. u 20:24 »
Tmax danas, u Modriči, 18 C..

Bilo je jake kise jutros oko 07:00h, zatim jak pljusak uz grmljevinu oko 13:30h i ponovo jak pljusak uz grmljevinu i olujan vjetar oko 15:30h.  ;D

Huh, sto volim ovakvo vrijeme. ^___^   :D

„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #386 poslato: 29. Maj 2012. u 20:31 »
Ne znam za Crnu Goru ali u Bosni nisu bili jaki oblaci, odrazi su bili "umereni" jer su oblaci puni kise ali nije bilo uslova za grad i jak vetar. Eto mogli su u debelu zutu liniju da stave Bosnu ali level 1 ne bi ni ja stavio.

Da, u pravu si za Bosnu, ali Crna Gora je morala ići u level 1, ako ne i 2. Vrlo vjerovatno je to i superćelija prošla primorjem, jer je čak i sjenički radar uhvatio jak odraz oko 16h:

Dovoljno govori i podatak o 59mm padavina u Tivtu!

U Beogradu i osmi dan za redom sa mjerljivim padavinama, danas 0.3mm u jutarnjim satima. Tmax 19.0°C

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #387 poslato: 29. Maj 2012. u 20:43 »
Ne bih se složio da je današnja ESTOFEX-ova prognoza bila dobra. Za naš dio Srbije svakako jeste, ali Bosna, Južna Srbija, a naročito Crna Gora su danas imale jače oluje, i to područje je moralo da ide u "jedinicu".

... Crna Gora je morala ići u level 1, ako ne i 2. Vrlo vjerovatno je to i superćelija prošla primorjem, jer je čak i sjenički radar uhvatio jak odraz oko 16h:
Dovoljno govori i podatak o 59mm padavina u Tivtu!

Slažem se sa Miloševom konstatacijom.
Ja veoma retko gledam prognoze "Estofex-a" i iskreno, da nije ovog foruma, verovatno te prognoze ne bih ni video. Ono što bih napomenuo, bez ikakve namere da uvredim bilo kog člana Estofex-a, je činjenica da tzv. Estofex realno nije nikakva "referentna institucija" čije prognoze bi se smatrale dosta pouzdanim i koje bi trebale da budu glavni pokazatelj mogućnosti konvektivnog razvoja i verovatnoća za npr. jake oluje, obilne padavine i grad (što ne znači da oni ponekad ne umeju da daju bolju prognozu/upozorenje nego neki nacionalni meteo-zavodi).
U pitanju je neprofitna organizacija koja okuplja (uglavnom) mlade entuzijaste i ljubitelje meteorologije  :super: (ima tu i par starijih i iskusnijih članova ali, ako sam dobro obavešten, oni kao po pravilu ne učestvuju u "izdavanju" prognoze) i kvalitet prognoze dosta zavisi i od toga koji član je to radio jer prognozu kod njih (prema mojim saznanjima) ne radi tim ljudi već, u 90% situacija, samo jedna osoba. Današnju prognozu (u kojoj na Balkanu nigde nije označena čak ni "debela žuta" linija a kamoli "jedinica") je radio mladi Oliver Schlenczek (doduše on nije mnogo mlad ako ga uporedimo sa nekim našim mladim i "istaknutim" članovima -ovo mislim u najpozitivnijem mogućem smislu, za koje verujem da bi generalno, dakle ne mislim samo na današnji dan, uradili bolju prognozu). Od ljudi koji nisu čak ni navedeni kao članovi tima Estofex-a (upravo sam po prvi put pogledao taj sajt), možda bi trebalo spomenuti Georg Pistotnika -tokom nekoliko godina (doduše ne baš skoro) imao sam priliku da pratim njegove prognoze (čoveka ne poznajem) na nekim takmičenjima i zaista je bio odličan, pa ako ponekad izadje i njegova prognoza na Estofex-u to bi možda bilo interesantno videti (rečeno mi je da i on povremeno radi ili asistira u prognozi ali njegovo ime nisam video na Estofex-u ili sam to prevideo).
Izvinjavam se za off.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #388 poslato: 29. Maj 2012. u 21:15 »
Ja da se unapred izvinim na Off-u Ovo sam sluchajno saznao sada. . .

Pa koga zanima moze sutra pogledati emisiju o mozda i najmanje naseljenom predelu Srbije tj o Goliji i kako tragovi i predanja polako ischezavaju i nestaju. . .

sutra prilichno rano oko 10 H zove se: Trag Golija,sve golija

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+1/1110806/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B3%3A+%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0.html

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #389 poslato: 29. Maj 2012. u 22:56 »
Danas je bilo dosta oblacnosti i kumulusa prema zapadu, ali je to sve otislo juznije, tako da kisa nije padala...I dalje je prohladno vreme, vec danima duva severac koji rashladjuje....

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #390 poslato: 29. Maj 2012. u 23:25 »
Za danas je gotovo, 2.5mm se nakupilo.
Kada se kisa oko podne ispljustala u Vrbasu krenuo sam prema Somboru i na pola puta Vrbas-Kula put je bio suv, u Kuli bez kise takodje a u Crvenki opet sve mokro ali manje nego kod mene.
To je jedna cesta situacija koja se desava u toplijem delu godine, otud ta razlika izmedju mene i lakiya od skoro 5mm u toku danasnjeg dana.

Van mreže skopski

• **
  • Starost: 31
« Odgovor #391 poslato: 30. Maj 2012. u 00:17 »
Oko 17.00h prošao je pljusak sa grmljavinom. Ustvari više je grmilo i sevalo nego što je pala kiša. Pali su 2.5mm ali ako ništa drugo bilo je lepo gledati.  Bilo je dosta jakih grmljavina.
Treunto oblačno i svežo, temp. 12C. Tako je čist vazduh...

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #392 poslato: 30. Maj 2012. u 20:19 »
Posle potpuno vedrog i lepog jutra i prepodneva, današnje popodne je sačuvalo "tradiciju" što se tiče nestabilnosti i pojave makar slabih ali merljivih padavina u BGu.
Bilo je i povremene grmljavine u severnim i zapadnim delovima grada ali ništa spektakularno.
Danas na Vračaru Tmax prijatnih 25.1C uz 0.1mm padavina, na aerodromu Tmax 24.7C.
Popodne je najviše padavina (od lokacija koja imaju merenja) bilo u Vel. Gradištu -5mm, u Zrenjaninu i Kikindi 1mm.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #393 poslato: 30. Maj 2012. u 20:21 »
Za razliku od prethodnih dana, Beograd su danas uglavnom zaobilazili jači razvoji. Bilo je samo kratkotrajne slabe kiše, AMS je zabilježila 0.1mm, a kod mene je to bilo nemjerljivo.
T 20.4°C, Tmax 25.1°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #394 poslato: 30. Maj 2012. u 21:35 »
Vedro jutro ali nestabilno posle podne. Bilo je lepog razvoja ali oblaci su prosli i istocnije i zapadnije od Kule. Grmelo je neko vreme ali ni kapi kise.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #395 poslato: 30. Maj 2012. u 23:24 »
Reko bih,da su idealni vremenski uslovi :D idealne dnevne temperature,jedino sto su jutra i dalje sveza hehehe,,od pravog leta jos uvek ni traga ni glasa xD
samo da se ne ponovi prosla god i one suse i tropske Tc od jula pa do neznam ni ja kad :(

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #396 poslato: 31. Maj 2012. u 00:17 »
Umalo pljusak danas, čula se grmljavina i lep odraz na radaru išao pravo prema meni, polako se kretao tako da sam gotovo
pola sata osmatrao oblak, ali kilometar ili dva pre nego što je stigao sve se raspalo. Na "snimku" se lepo vide kišne zavese i
najednom sve nestaje. Palo je svega par kapi, apsolutno nemerljive padavine.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=hL_ufI1MlY4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=hL_ufI1MlY4</a>

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #397 poslato: 31. Maj 2012. u 07:41 »
Sunčano i prijatno jutro. Danas jedan lep letnji dan :)

Tmin=14.3°C
T=18.4°C

Van mreže MILANCE

• *
« Odgovor #398 poslato: 31. Maj 2012. u 11:48 »
Evo razvoji vec poceli..RC Krusevac je vec poslao strelce opstine Aleksandrovac,Brus,Blace,Kursumlija...

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #399 poslato: 31. Maj 2012. u 11:55 »
Leto nam se vratilo,potpuno vedro i vruće uz 25C...