Nastavak reportaže...
Već nakon prolaska oluje sam znao da je ovaj dan donio mnogo više, nego što se očekivalo, ali nisam ni slutio da će biti još dosta akcije do kraja dana.
Sledeća tura prolazi u blizini već oko 19h:
Ova tura nije donijela ništa zanimljivo osim par grmljavina i ovog levkastog oblačića koji je možda bio i slabiji funnel:
U južnim dijelovima grada lagani pljusak, kod mene sunce i jedva vidljiva duga:
U tim trenucima su se već novi oblaci formirali na istoku, u okolini Vršca. Bilo je jasno da će stići do Beograda, u ojačanom ili u oslabljenom izdanju. Ja sam se nadao da će stići što kasnije, kako bi se dovoljno smrklo za munjolov.
Oko 19.30h se već nazire linijska oblačnost:
Oko 20h već dovoljno blizu da se vide zanimljive formacije:
Ovakav radarski snimak je obećavao neke arcusne formacije:
Uskoro se previše smrklo za dnevne fotke, a i dalje je bilo previše svijetlo za eventualne munje. Doduše, dosta rijetko je sijevalo i oblak je slabio kako se primicao. Ovaj dio oblačnosti je ipak prošao južnije, ali je pljusak dijelom zakačio i moj dio grada.
Ipak, jedna udaljena munja ka jugu je uletjela oko 20.30h.
Na radarskom snimku se vidjelo da jači oblaci sa E-NE tek dolaze:
Jaki pljuskovi sa grmljavinom su se u Beogradu smjenjivali od 21h do 22h. Bilo je premalo intervala suvog vremena, da bih mogao da izađem na terasu da uhvatim koju munju, ali sam te rijetke trenutke i iskoristio.
Prva ulijeće oko 21h:
Zatim je krenulo da sijeva u neposrednoj blizini. Sledećih nekoliko su od 21h do 21.10h, neposredno pred početak pljuska:
Radarski snimak u tim trenucima:
Krenuo je monsunski pljusak i nije više bilo dobrih uslova za fotografisanje. Pokušavao sam da uhvatim iz ruke, ali uglavnom je to bilo samo svijetleće nebo ili munje nalik ovoj:
Tek nakon 22h se pljusak konačno smiruje, ali oblačnost slabi dok odlazi dalje ka jugu i zapadu.
Ipak, dok nas je oblak napuštao, uspio sam uhvatim još par ka jugu:
Efektna za kraj i rastanak sa ovim oblakom:
Sinoćni pljuskovi su ukupno donijeli 17mm padavina na Vračaru, tako da je 24h časovna količina padavina iznosila čak 31.6mm.
U svakom pogledu, ovo je bio dan za pamćenje, naročito još ako uzmemo u obzir pijavicu na NBG koja nam je promakla.