Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nestabilnosti u Beogradu - 24. maj 2012. (fenomenalne formacije oblaka)  (Pročitano 5162 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Oluje sa istoka i sjeveroistoka su znato rjeđe u Beogradu od onih sa zapada i jugozapada, ali danas je itekako dokazano da mogu da budu opasne.
Modeli su davali šanse za jače razvoje danas, ali situacija se od jutros nije razvijala kako smo očekivali. Prvo se sve do podneva zadržala stratusna oblačnost, a u Vojvodini je jak vjetar sprečavao jače razvoje.
Taman kad sam pomislio da neće biti ništa, s obzirom na NE strujanje, Cb-ovi su oko 15h počeli da se pojavljuju na istoku i jugoistoku:

Oko 15.40h, oblačnost već znatno bliže:

Oko 16h još bliže i kreće potmula grmljavina:

Ubrzo kreće prvi pljusak, koji je moj dio grada samo zakačio, a južnije je bilo jače:

Nakon 16h počinju da se pojavljuju prve "šelfolike" formacije:

Zatim oko 16.30h počinje pravi šou na nebu! Uživajte u slikama:

Nevjerovatno često sijevalo i grmilo u tim trenucima. Radarski snimak:

Ubrzo počinju da se gube formacije, ali je bilo jasno da je samo pitanje trenutka kad će pljusak da se sruči:

I konačno udara jak pljusak oko 17h, AMS Vračar je zabilježila 14mm za pola sata:

Radarski snimak za vrijeme najjačeg pljuska:

Druga tura stiže u večernjim satima. Nastavak reportaže slijedi! :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Moderator
  • Starost: 39
Super! Evo i dve moje fotografije, pošto nemam dobar pogled na tu stranu, a i smeta žica koju sam, bar sa oblaka, uspeo da uklonim :)

Animacija

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odlično! Jel ovo prva reportaža oblačnosti sa severoistoka ili ih ima još? Nadam se da će biti i lepih munja!

Van mreže laky

Prelepi oblaci, odlicna reportaza!  :super:

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
Odlicne slike.. :super:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Svaka čast za slike -Miloše i Pavloviću  :super:
Tako nešto se od vas i očekivalo  :D
Miloše, sećam se da si prvu pravu prolećnu oluju propustio (što se tiče slika, jer si bio zauzet) ali danas si "ispunio očekivanja"  ;) nas koji nestrpljivo čekamo da vidimo tvoje slikice i nisi dobio "neopravdani izostanak"  ;)

Van mreže pavlovic

• Moderator
Sa NE strujanjem do sada nisam imao sreće, al ovo danas je  :first: Žao mi je što sam promašio pijavicu, ali sam uočio da je Z rub čitave oblačnosti išao suprotno od svega ostalog ka NNE, a oblaci unutar oblačnosti ka SW.
A i pažnju su mi odvukle formacije ka jugu i zelen Cb  :(

Da se ne izgubi:

http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/tornado-na-novom-beogradu/41486.phtml

I video iz okoline Inđije:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=dERke3eUAIU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dERke3eUAIU</a>

Van mreže Srbin

• Starost: 33
fenomenalno  ;D

Van mreže pavlovic

• Moderator
Napravio sam i video, al ne znam zašto kad ga embedujem se prikazuje u najlošijem kvalitetu  :-\ Kad se gleda direkt na YT je u najboljem kvalitetu.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=HISm6I3S03c" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=HISm6I3S03c</a>

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 36
Svaka cast Milosh i Pavlovic ^^, predivne formacije oblaka.
Steta sto pijavicu niste uhvatili

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Odg: Nestabilnosti u Beogradu - 24. maj 2012. (fenomenalne formacije oblaka)
« Odgovor #10 poslato: 25. Maj 2012. u 06:57 »
Sve je super kao i uvek, samo još da Miloš ubaci i slike munja ;)

Van mreže pavlovic

• Moderator
« Odgovor #12 poslato: 25. Maj 2012. u 11:38 »
Delovi grada i prigradska naselja na JJZ su nadrljali, kažu ovde da je u Železniku grad polupao prozore na trafo stanici:
Citat
U Beogradu kolaps zbog oluje

PLjUSAK koji se oko 17 časova "sručio" na Beograd izazvao je velike probleme ne samo sugrađanima, kojima kišobran nije bio od velike pomoći, već i vozilima u saobraćaju. Zbog velike količine vode, poklopci šahtova u Bulevaru vojvode Mišića su se podigli i odvojili, a slivnici zapušili, tako da je ubrzo ova prometna saobraćajnica ličila na reku. Usled vode, koja je dopirala sve do visine točkova, nekoliko vozila se ugasilo i napravilo još veću gužvu, a policija je odmah pozvala ekipe JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kako bi sanirali zagušenje šahtova.

U drugom delu grada, u blizini novobeogradskih blokova, zbog kiše je došlo do pada u naponu mreže, pa su tramvaji oko 15 minuta stajali, zbog čega se na šinama napravila velika kolona. Veliki problem imali su i lekari, jer je na auto-putu kod Hitne pomoći voda takođe stvorila glavobolje, zbog čega su formirane kilometarske kolone.

Vozači koji su se uputili iz pravca Pančeva ka gradu morali su da imaju mnogo strpljenja, jer je voda na mostu dostigla dubinu od oko 20 centimetara, pa se veliki broj automobila ugasio. Na Zrenjaninskom i Pančevačkom putu zbog toga se stvorila velika gužva i saobraćaj je bio blokiran gotovo sat.

Oluja koja je popodne počela da besni, opustošila je i okolinu Beograda. Crno nebo iz kojeg je iznenada krenula kanonada ledenica, veličine oraha, uništila je bašte i voćnjake, a grad je ostavio za sobom i rupe na velikom broju krovova. Kojom je silinom duvalo sa svih strana svedoče i iščupani betonski stubovi za struju, kao i potpuno samlevena čuvarska kućica na jednom gradilištu u Karađorđevoj ulici 161 u naselju Umka.

Prema rečima stanara ove ulice, Milorada Damjanovića i njegove supruge, nekoliko minuta pre 18 časova, odjednom se nebo spustilo na zemlju. Od mrak se ništa nije videlo.

- Počelo je da duva sa svih strana, svom silinom - još pod utiskom nevremena priča Milorad. - Poče da pada kiša, sve jače i jače, a potom grad. Nisam znao gde ću pre i šta da zatvorim. Plašio sam se da će mi polupati prozore i vrata. Tutnjao je 10-15 minuta i za to vreme sve je slistio. Kada se oblaci malo razmakoše, pogledam na put, kad nasred stoji isprevrtana, nekadašnja kućica za čuvare iz susednog dvorišta. Svako veče čovek dolazi oko 18 sati na posao. Sreća, oluja je bila i prošla pre nego je došao, inače, ko zna šta bi bilo. Zagledam se bolje, nema betonskog stuba za struju na koji je bila "povezana" i ova kućica. Pretpostavljam da ga je vetar "iščupao" iz zemlje i da je prilikom pada povukao i objekat od lima i dasaka.

U Karađorđevoj u Umci, kao posle tornada u Kanzasu. Pokidane kablove za struju, debljine ruke odraslog čoveka, koji su se preprečili posred ulice, pokušavali su da savladaju i obezbede dvadesetorica radnika iz obližnje firme "Grad koop", dok je bagerista odvlačio delove kućice zgužvane poput limenke piva. Samo je čudo da u trenutku udara grada nije bilo saobraćaja na ulici kojom prolaze i autobusi na liniji "551". Saobraćaj je na ovoj trasi bio obustavljen oko pola sata dok sa kolovoza nije sve otklonjeno i vozilima obezbeđen siguran prolaz, a zbog pokidane električne mreže mnoga domaćinstva su ostala u mraku.

Ništa bolje nije prošla ni susedna Velika Moštanica, gde je prema svedočenju prolaznika, još gore - uništene su bašte i voćnjaci, polupani krovovi.

PREUSMERENI NA ALTERNATIVU

U ELEKTRODISTRIBUCIJI Beograd kažu da je na Umci došlo do prekida desetkilovoltnog kabla, ali da su potrošači prebačeni na drugu starnu tako da nisu dugo bili bez struje. Takođe, dodaju, da je i u Železniku grad polupao prozore na trafostanici 35/10 kilovolti i izazvao havariju. Deo Železnika je ostao bez struje. U toku noći biće prebačeni na napajanje iz drugog smera, a popravka trafoa će biti nastavljena narednih dana. (P. Z. S.)

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:381326-U-Beogradu-kolaps-zbog-oluje

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #13 poslato: 25. Maj 2012. u 11:46 »
Nastavak reportaže...

Već nakon prolaska oluje sam znao da je ovaj dan donio mnogo više, nego što se očekivalo, ali nisam ni slutio da će biti još dosta akcije do kraja dana.
Sledeća tura prolazi u blizini već oko 19h:

Ova tura nije donijela ništa zanimljivo osim par grmljavina i ovog levkastog oblačića koji je možda bio i slabiji funnel:

U južnim dijelovima grada lagani pljusak, kod mene sunce i jedva vidljiva duga:

U tim trenucima su se već novi oblaci formirali na istoku, u okolini Vršca. Bilo je jasno da će stići do Beograda, u ojačanom ili u oslabljenom izdanju. Ja sam se nadao da će stići što kasnije, kako bi se dovoljno smrklo za munjolov.
Oko 19.30h se već nazire linijska oblačnost:

Oko 20h već dovoljno blizu da se vide zanimljive formacije:

Ovakav radarski snimak je obećavao neke arcusne formacije:

Uskoro se previše smrklo za dnevne fotke, a i dalje je bilo previše svijetlo za eventualne munje. Doduše, dosta rijetko je sijevalo i oblak je slabio kako se primicao. Ovaj dio oblačnosti je ipak prošao južnije, ali je pljusak dijelom zakačio i moj dio grada.

Ipak, jedna udaljena munja ka jugu je uletjela oko 20.30h.

Na radarskom snimku se vidjelo da jači oblaci sa E-NE tek dolaze:

Jaki pljuskovi sa grmljavinom su se u Beogradu smjenjivali od 21h do 22h. Bilo je premalo intervala suvog vremena, da bih mogao da izađem na terasu da uhvatim koju munju, ali sam te rijetke trenutke i iskoristio.
Prva ulijeće oko 21h:

Zatim je krenulo da sijeva u neposrednoj blizini. Sledećih nekoliko su od 21h do 21.10h, neposredno pred početak pljuska:

Radarski snimak u tim trenucima:

Krenuo je monsunski pljusak i nije više bilo dobrih uslova za fotografisanje. Pokušavao sam da uhvatim iz ruke, ali uglavnom je to bilo samo svijetleće nebo ili munje nalik ovoj:

Tek nakon 22h se pljusak konačno smiruje, ali oblačnost slabi dok odlazi dalje ka jugu i zapadu.
Ipak, dok nas je oblak napuštao, uspio sam uhvatim još par ka jugu:

Efektna za kraj i rastanak sa ovim oblakom:

Sinoćni pljuskovi su ukupno donijeli 17mm padavina na Vračaru, tako da je 24h časovna količina padavina iznosila čak 31.6mm.
U svakom pogledu, ovo je bio dan za pamćenje, naročito još ako uzmemo u obzir pijavicu na NBG koja nam je promakla.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #14 poslato: 25. Maj 2012. u 15:18 »
odlična reportaža! bravo! ;)

juče je baš bilo aktivno u celoj srbiji, tako da su oblaci izgledali baš moćno

a što se pijavice tiče, po onoj slici mi deluje da je negde u pravcu aerodroma, baš me zanima da li je bilo nekih problema u radu (mada bi verovatno bilo objavljeno da su imali manje probleme)

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #15 poslato: 26. Maj 2012. u 12:55 »
Koja uživancija gledati ovo!

Ekipa  :super:.

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #16 poslato: 28. Maj 2012. u 20:17 »
Slike su vrhunske. Pravi užitak. :popcorn: Tornado je jeziv. :-[