Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2012.  (Pročitano 34238 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Jun 2012.
« poslato: 29. Maj 2012. u 09:23 »
Evo kako EC (yr.no) vidi pocetak prvog letnjeg meseca za Vrbas mada je slicno i za ostale vece gradove. Ovu izmenu je uveo sinoc pa sam mislio da ce se jutros to ublaziti malo ali on je jos dodao kise i spustio temperaturu.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Odg: Jun 2012.
« Odgovor #1 poslato: 29. Maj 2012. u 10:51 »
EC u ovom trenutku produzava period nestabilnog (i relativno svezeg) vremena, dok po GFS - u se ozbiljno priblizava period znatno toplijeg i stabilnijeg vremena. Jos nije nista sigurno.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #2 poslato: 29. Maj 2012. u 13:21 »
EC daje početkom juna 16 stepeni dok recimo neki drugi modeli daju totalno drugačije temperature i preko 30 stepeni!

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #3 poslato: 29. Maj 2012. u 20:46 »
EC ne posustaje,očekivao sam da će se prikloniti GFS-u.....a dešava se sasvim suprotno:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #4 poslato: 29. Maj 2012. u 22:22 »
EC crta 57mm od 1. do 5. ujutru. Ali sumnjam da ce biti toliko tako da ocekujem da ce smanjiti dosta u narednih par izlaza. Nastavlja se nestabilno vreme i u junu ali nadam se da ce i temperatura biti visa.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #5 poslato: 29. Maj 2012. u 22:51 »
Menite se vise te kise i te nestabilnosti, dosta je bilo, mislim da je svim normalnim ljudima preko glave vise kisa, a pogotovu za nas poljoprivrednike...Vreme je za leto, sunce i vrucine, bas kao sto nam nagovestava GFS nakon treceg juna. Nadam se da ce se to i ostvariti... :sunce

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #6 poslato: 29. Maj 2012. u 23:22 »
Menite se vise te kise i te nestabilnosti, dosta je bilo, mislim da je svim normalnim ljudima preko glave vise kisa, a pogotovu za nas poljoprivrednike...Vreme je za leto, sunce i vrucine, bas kao sto nam nagovestava GFS nakon treceg juna. Nadam se da ce se to i ostvariti... :sunce

Nije svugde baš tako, severna polovina Vojvodina ima drugu priču i kiša je još uvek dobro došla.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #7 poslato: 29. Maj 2012. u 23:38 »
Dejo, govorim za krajeve gde je i previse bilo padavina... ;) Znam da je kod tebe manjak padavina, pratim ja sve podatke sa  stanica u mrezi SerbianMeteo foruma...Ajde sto je nestabilno, nego sto temperatura vec danima jedava predje 20C...

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #8 poslato: 31. Maj 2012. u 17:01 »
Vrlo interesantna nestabilnost se crta u zapadnoj struji u subotu negde u regionu planine Tare i Zlatibora i na istoku Bosne....CAPE-a ima samo na tom uzanom području,a uz nadolazeće smicanje sa severa bilo bi uslova i za superćelije.

Nastaviće se tradicija da za moj rođus uvek bude jačih nestabilnosti ponegde. :)

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #9 poslato: 02. Jun 2012. u 11:58 »
Sutra i preksutra konačno dva dana sa pravim ljetnjim temperaturama, u većini krajeva preko 30°C. Međutim, ni taj period toplog i stabilnog vremena neće potrajati, jer se promjena vremena očekuje već u ponedjeljak uveče. Prvo, u vidu pljuskova sa grmljavinom uglavnom u zapadnoj Srbiji i u Vojvodini, a u utorak u većem dijelu zemlje. Za sada su izgledi takvi da će zahlađenje takođe trajati samo dva dana, utorak i srijedu, nakon čega se nazire period toplijeg i stabilnijeg vremena.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #10 poslato: 03. Jun 2012. u 13:13 »
Sutra kasnije popodne/uveče su moguće i izraženije predfrontalne nestabilnosti u Vojvodini i na zapadu Srbije.

Utorak mi nekako sasvim bezveze izgleda za južnije od Beograda..niti neka  kiša iz nimbostratusa,niti neke nestabilnosti,sve neka sita.

U četvrtak može ponovo biti prolaznih slabijih nestabilnosti.

Za subotu uveče GFS daje vrlo izražen front,pa i ne čudi što je pala prva 10-ka :D Naravno,ublažiće se to kako vreme odmiče:

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #11 poslato: 03. Jun 2012. u 19:43 »
Deveti jun po gfs-u ce izgleda biti najtopliji dan u nastupajucoj sedmici...Temperature u subotu preko 35C.....Bice.... :cheers: :ufff: :sunce

Van mreže laky

« Odgovor #12 poslato: 04. Jun 2012. u 09:40 »
Kimi gledati karte a narocito nestabilnost za 6 dana unapred nema nikakve koristi. Sigurno ce se ublaziti i premestiti na neko drugo mesto.

Veceras ce verovatno biti zanimljivo u Vojvodini. Hladan front sa severozapada stize kasno posle podne i uvece a do tada sunce ce zagrevati vazduh pa ce uslovi za razvoj biti dobri.

Da napomenem da tokom prolaska frontova i kada je CAPE slab a ako je razlika u temperaturi ispred i iza fronta velika moze doci do jakog razvoja. U ovom slucaju CAPE ce biti oko 1500j/kg pa ce biti dosta energije u vazduhu za razvoj.

Ovakav Thompson i Lifted index davno nisam video:

Steta sto ce uvece smicanje malo oslabiti ali ce i dalje biti oko 15m/s dovoljno za jake visecelijskie i moguce supercelijske oblake.

LCL ce od posle podne biti sve nizi a uvece i ispod 1000m sto je odlicno za jos jaci razvoj i lepe formacije oblaka. I konvegenicja ce biti jaka tako da neka celija bi trebalo da se razvije uvece.

Sto se tice supercelija vec sam napisao potrebni su jos malo bolji uslovi ali to ne znaci da nisu moguce. Postoji sansa pa cemo videti:

Zbog jakog CAPE index-a moguc je krupan grad narocito kod jacih celija, u slucaju razvoja supercelije grad je ja mislim siguran. Jaki udari vetra su takodje moguci zbog naglog hladjenja vazduha u zoni pljuskova.

Szupercella je izdala level 2 za Madjarsku sa najvecom sansom za razvoj na jugu i jugozapadu.

:-: http://www.szupercella.hu/node/1613

ESTOFEX po obicaju kada je moguc jak razvoj na nasem podrucju prognozu ne izdaje.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #13 poslato: 05. Jun 2012. u 18:21 »
Zanimljiv CAPE se crta za vikend, ne viđa se to tako često. Mada, pitanje je hoće li biti dovoljno vlage u atmosferi za jače razvoje. Padavine se crtaju uglavnom u noćnim satima. Ovakvo je trenutno stanje, a detaljnije o ovome u petak:

Subota:

Nedjelja:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #14 poslato: 05. Jun 2012. u 18:45 »
Ja sam samo jednom video tako jak CAPE i to je bilo 2010. iznad Madjarske i naravno bio je haos.
I prosle godine je bio jak CAPE par puta iznad Srbije, ne bas toliko, ali nije bilo dovoljno vlage za razvoj.
Sto se tice vikenda dobro se drzi nestabilnost ali sto kaze milos nema puno vlage za tako jak CAPE. Potrebno je jace strujanje koje bi obezbedilo dovoljno vlage za tako visoku temperaturu i razvoj. Ja jos uvek necu da se nadam za vikend, u cetvrtak ako modeli nastave da crtaju takve uslove ili jos bolje sto se tice vlage onda bi moglo biti svasta.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #15 poslato: 05. Jun 2012. u 19:06 »
Ne znam zasto prizeljkujete sad neku spektakularnu oluju. Ako se sve poklopi to bi bila prava katastrofa.

Izgleda da nam sledi jedan vreli talas od petka do srede , sa temperaturama oko 35C, a o olujama otom-potom.

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #16 poslato: 05. Jun 2012. u 19:50 »
^^ ^^ Ja bih rekao od petka do nedelje od 32-35°C,u ponedeljak se crta osveženje (verovatno samo prolazno) na visini za 5-6°C,ali svakako da će i dalje biti dosta toplo.

A što se tiče parametara,zaista su neverovatni.Snažan CAPE,brutalan Thompson index i smicanje....ako bude vlage biće žestoko.

EDIT:Tek sad vidim da tog osveženja nema u 12Z izlazu,ali mislim da će se vratiti.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #17 poslato: 06. Jun 2012. u 10:03 »
U ponedeljak ima definitvno osvezenja, a veci pad temperature, cini mi se bas od srede.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #18 poslato: 06. Jun 2012. u 13:02 »
Nedelja izgleda pakleno po gfs-u, moglo bi ponegde ko od sale da padne i 40C jer se temperature iz izlaza u izlaz pomalo povecavaju za taj dan..... :-[ :ufff:

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #19 poslato: 06. Jun 2012. u 14:04 »
^^ ^^ Ma kakvih crnih 40°C u  u prvoj polovini juna....

Nemamo mi 27°C ili 28°C na visini,već 21-22°C.

I 36°C će teško dostići,jedino ako bude južnih vetrova.

Mislim,svako ima svoje mišljenje,ali ipak najavljivanje tako visoke temperature s obzirom na temperaturu na visini deluje kao SF.

BTW drži se i dalje nestabilnosti u subotu i nedelju,uglavnom na jugozapadu i u Vojvodini.
« Poslednja izmena: 06. Jun 2012. u 14:16 Kimi »