Kimi gledati karte a narocito nestabilnost za 6 dana unapred nema nikakve koristi. Sigurno ce se ublaziti i premestiti na neko drugo mesto.
Veceras ce verovatno biti zanimljivo u Vojvodini. Hladan front sa severozapada stize kasno posle podne i uvece a do tada sunce ce zagrevati vazduh pa ce uslovi za razvoj biti dobri.
Da napomenem da tokom prolaska frontova i kada je CAPE slab a ako je razlika u temperaturi ispred i iza fronta velika moze doci do jakog razvoja. U ovom slucaju CAPE ce biti oko 1500j/kg pa ce biti dosta energije u vazduhu za razvoj.
Ovakav Thompson i Lifted index davno nisam video:
Steta sto ce uvece smicanje malo oslabiti ali ce i dalje biti oko 15m/s dovoljno za jake visecelijskie i moguce supercelijske oblake.
LCL ce od posle podne biti sve nizi a uvece i ispod 1000m sto je odlicno za jos jaci razvoj i lepe formacije oblaka. I konvegenicja ce biti jaka tako da neka celija bi trebalo da se razvije uvece.
Sto se tice supercelija vec sam napisao potrebni su jos malo bolji uslovi ali to ne znaci da nisu moguce. Postoji sansa pa cemo videti:
Zbog jakog CAPE index-a moguc je krupan grad narocito kod jacih celija, u slucaju razvoja supercelije grad je ja mislim siguran. Jaki udari vetra su takodje moguci zbog naglog hladjenja vazduha u zoni pljuskova.
Szupercella je izdala level 2 za Madjarsku sa najvecom sansom za razvoj na jugu i jugozapadu.
:-:
http://www.szupercella.hu/node/1613ESTOFEX po obicaju kada je moguc jak razvoj na nasem podrucju prognozu ne izdaje.