Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2012.  (Pročitano 34235 puta)

Van mreže Boki

• **
Odg: Jun 2012.
« Odgovor #20 poslato: 06. Jun 2012. u 14:38 »
Ne znam kao to otpisujes 40C u prvoj polovini juna, kao da se to nikada ranije nije desavalo.....Ja nisam rekao da ce to sigurno biti, mozda i nista ne bih otpisivao, jer do nedelje ima jos cetiri dana, moze jos da se poveca ili eventualno snizi temperatura za taj dan, pre bih rekao da cemo sigurno imati iznad 35C u vecini krajeva sto naravno nista nije cudno jer je stiglo leto i moramo se pomiriti sa tim....E sad to sto neki ne podnosi leto i hvata ih :histerija: ako bude tih 40C to je vec njihov problem, ne moj..... :)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #21 poslato: 06. Jun 2012. u 14:46 »
Pa da je sada kraj jula ili avgust,i da smo prethodno bili pod udarom vreline,pa i ajde da razmišljamo o 38+ temperaturama....ali mi smo iza perioda u kojem je i 30°C bila premija.

Ali svakako da će biti vruće,posebno jer topli talas dolazi u periodu kada je sunce skoro na svom vrhuncu 'dužine' u odnosu na noć.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #22 poslato: 06. Jun 2012. u 14:56 »
40°C teško, ali 35-36°C vrlo vjerovatno! Muka me hvata kad pomislim na takve temperature... :( Ali, šta da se radi, i takvi tropski talasi su sastavni dio svakog ljeta i biće ih još.
Što se tiče nestabilnosti za vikend i u ponedjeljak, miriše na izolovane pljuskove sa grmljavinom i to uglavnom u večernjim satima na zapadu i u Vojvodini. Faliće vlage za išta jače.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #23 poslato: 06. Jun 2012. u 14:59 »
40-ice nisu bile još od 2007 u Srbiji , bilo je blizu 40 ali okruglo 40 nije bilo već 5 godina! Biće oko 35 stepeni ako u nekim gradovima bude preko 35 to će biti premija!

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #24 poslato: 06. Jun 2012. u 18:52 »
Biće oko 35 stepeni ako u nekim gradovima bude preko 35 to će biti premija!

Zašto bi se temperatura iznad 35C u prvoj dekadi juna smatrala nekom "premijom" ili "nagradom"  :?:
Šta ima divno ili super u tome  :?: :!:
Maks. temperatura bi lokalno, uz povoljno strujanje, u centralnoj Srbiji možda mogla da dođe do 36 ili čak 37C (GFS daje tu "najtopliju" varijantu, EC i DWD daju niže temp.) ali ako bi se to desilo ja to nikako ne bih mogao da smatram "premijom" za ljude u tim krajevima.
Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje i subjektivni doživljaj šta je "premija", "super vreme" i slično...
Uzgred, Lifted Index od -10C u nedelju (to je samo mogućnost) odavno nisam video a uz to i izrazito velike vrednosti za CAPE ... ali kao što je već spomenuto vlage će biti relativno malo... ali lokalne grmljavine su po meni moguće u nedelju uveče ali ponegde i kasno uveče u subotu...

Van mreže laky

« Odgovor #25 poslato: 06. Jun 2012. u 20:43 »
Profiamater mislim da "premija" u ovom slucaju nije u smislu nagrade vec kao maximalna moguca temperatura za taj dan, ako sam ja dobro razumeo darko je to hteo da kaze ali svakako to se ne moze nazvati premijom.

Meni tako visoke temperature ne smataju puno. Svake godine temperatura predje 35C tako da to vise nije nista neuobicajno.

Temperatura ce dostici 35C ali sumnjam da ce preci 35C. Da talas traje duze onda ok ali za sada mislim da nece biti visa.
Kao sto sam i ocekivao nestabilnost po GFS sve blaza ali jos uvek je to jaka nestabilnost. Cekamo jos sutra pa ce se znati otprilike sta nas ocekuje.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #26 poslato: 06. Jun 2012. u 21:48 »
Meni je nejasno kako se cudite  temperaturama  od 35c 40c ,to je ovde sasvim normalna pojava leti,mene licno vise nervira to sto se nikad nenajavi 40 i preko 40c (na prognozama max 39c) o.O sto je cisto zavaravanje.... kad god najave 39c to je na suncu 45c cak i prebacuje nekad  :-\ dal je zbog vanrednog stanja ili sta vec al nikad mi nije bilo jasno zbog cega se nikad nenajavljuje 40c...,nek me neko ispravi ako gresim :)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #27 poslato: 06. Jun 2012. u 22:07 »
... kad god najave 39c to je na suncu 45c cak i prebacuje nekad  :-\

O tome kako se po pravilima WMO meri temperatura postoje članci na ovom forumu, pa je možda korisno to pročitati (u najkraćem, temp. se meri u "meteorološkom zaklonu", tj. maloj beloj "kućici"  ;) sa "otvorima"/prorezima sa strane radi slobodnog strujanja vazduha, na ~2m visine iznad travnate podloge...).
Prognozirana Tmax svakako ne podrazumeva temp. koja bi bila izmerena na osunčanom betonu u centru gradu  ;)

Van mreže risbo gr

« Odgovor #28 poslato: 06. Jun 2012. u 22:13 »
hvala na obavestenju  Pro  :super: al mi smo ipak na betonu u gradu  :D ipak osecamo onu od 45c hehhee  ;) al zvanicno je znaci tako

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #29 poslato: 07. Jun 2012. u 11:15 »
Temperatura od 40 se prognozira samo kada se smatra da ce se ostvariti. Nema razloga da se prognozira 39, a ne 40 kada ne postoji nijedna regulativa u zakonu koja sadrzi kriterijum za uvodjenje vanrednog stanja u zavisnosti od maksimalne temperature za neki dan. Moze da bude i 45 (koliko je i bilo 2007), pa nije bilo nikakvog vanrednog stanja. Posebne mere koje se uvode svakako postoje, ali su na lokalnom nivou i nesto nisam cuo da cela zemlja uvodi nocne smene ili sta ti ja znam.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #30 poslato: 07. Jun 2012. u 14:28 »
GFS već nekoliko izlaza povećava padavine kod mene i trenutno je na 37,5mm. Glavni deo padavina smešten u nedelju veče i tokom noći između ponedeljka i utorka! Mislim da će se GFS vratiti na količinu koju je davao pre nekoliko izlaza, dakle nekih 15-ak mm. Vidim da i ETA daje oko 20mm za nedelju veče i tokom noći. EC opet mnogo siromašniji sa padavinama.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #31 poslato: 07. Jun 2012. u 21:18 »
U sledecih pet dana mozemo ocekivati prvi tropski talas ovoga leta sa tmax preko 30C stepeni, to je ono najbitnije.
Sumnjam u neke nestabilnosti koje smo spominjali ovde ranije ali ajde da vidimo jos sutra sta ce reci prognoze.

U svakom slucaju ko voli ovakve vremenske uslove neka uziva narednih dana jer ce biti puno sunca i toplote...  :sun

Van mreže laky

« Odgovor #32 poslato: 08. Jun 2012. u 10:26 »
Narednih nekoliko dana sto se tice nestabilnosti bice jako teska prognoza. Spojili su se vrlo jak CAPE i jako smicanje dva najvaznija uslova za jake oluje ali bez vlage nema oblaka.
Vlaga je ovaj put jedini problem jer je nema dovoljno za razvoj ali to ne znaci da razvoj nemoguc i da ga uopste nece biti. Obicno se desava da je u nizim slojevima vazduh pun vlage pa se zbog dnevnog zagrevanja vlaga uzdize i stvaraju se oluje, ali ovaj put ce u nizim slojevima vazduh biti suvlji nego na visini pa ce razvoj biti otezan jer se vazduh na visini sporije zagreva. Suv vazduh takodje svara visok CIN index koji "gusi" razvoj ali u malim vrednostima cuva toplotu u najnizem sloju atmosfere pa energije za razvoj ima i ako je oblacno.

U predelima juznije od Kragujevca vazduh ce biti jako suv pa su sanse za bilo kakav razvoj jako male dok ce prema severu vlage biti vise. Sutra i u naredna dva dana severnije od Kragujevca a narocito na severu Vojvodine moguce su jake oluje, velike su sanse za supercelije. Ono sto je najbitnije je da ce razvoja biti samo ponegde ali gde ga bude sigurno ce biti jaka oluja.

Za sada necu da postavljam karte jer ako modeli i malo povecaju vlagu sanse za razvoj su dosta vece i obrnuto.
« Poslednja izmena: 08. Jun 2012. u 10:53 laky »

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #33 poslato: 08. Jun 2012. u 10:31 »
Isto mislim i ja o narednoj situaciji, nebi me cudilo ako ovih dana budu oluje sezone, dosta ce znaciti od vlage i zbog toga je tesko bas bas konkretno reci nesto.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #34 poslato: 08. Jun 2012. u 11:23 »
^^ Tako je, slažem se za vikend. U naredna dva dana se neće formirati puno konvektivnih oblaka na našoj teritoriji (sutra je pitanje hoće li se uopšte i formirati), ali tamo gdje se formira biće opasno. Velike su šanse za superćelijske oblake.
Za ponedjeljak je drugačija priča, nestabilnosti će zahvatiti veću oblast, biće više izolovanih i linijskih oblačnosti, ali manje šanse za superćelije.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #35 poslato: 08. Jun 2012. u 18:24 »
A evo kako RHMZ daje prognozu za narednih pet dana (za Novi Sad) ...

Dakle, popodnevni pljuskovi sa grmljavinom!

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #36 poslato: 08. Jun 2012. u 19:29 »
Bice puno posla za protivgradnu odbranu narednih dana....

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #37 poslato: 08. Jun 2012. u 20:28 »
Nadam se da ce biti izbegnute vece stete, tamo gde bude nevreme.....Nema nista gore, kada se zadrzava veoma toplo vreme, a pritom ima uslova za pljuskove sa grmljavinom....To je pravi bum za jaca nevremena.....

Van mreže laky

« Odgovor #38 poslato: 09. Jun 2012. u 12:09 »
ESTOFEX jos juce potavio prognozu za danas ali ocekujem update jer je tesko reci sta ce biti i jedan dan unapred u ovoj situaciji.

A level 1 was issued for parts of Slovakia, Hungary, Ukraine, Romania, Belarus, Serbia and Montenegro, Croatia and Slovenia mainly for severe to isolated damaging wind gusts and large hail (a few extreme events possible). Isolated excessive rainfall and an isolated tornado event may occur.

Citat
... SE Europe ...

Overall pattern favors supportive conditions for severe DMC for most of C/SE Europe. Favorable placement of the upper trough (centered over France/W-Mediterranean) not only assists in the NE-ward advection of an already impressive EML plume (e.g. captured well by 60390, 00Z with roughly 4 km deep dry adiabatic lapse rates atop the inversion) but also keeps mid-level lapse rate magnitude strong all the way to SE Europe with ongoing differential temperature advection (aforementiond cool down atop strong LL/mid-level WAA regime). Main focus therefore will be magnitude of BL moisture quality. Past 7 days featured at least 2 significant frontal intrusions all the way into the C/SE Mediterranean which kept BL moisture on the lower end side (e.g. surface dewpoints in the lower tens as of 8th June, 3Z). With strenghtening WAA on Friday, we may see up to 24 h moisture recovery before initiation starts. Despite current marginal magnitude and depth of the BL over most of SE Europe, two reasons increase confidence in gradually improving BL moisture:

a) With strong WAA in place, airmass south of the frontal zone (e.g. south of Hungary/Ukraine) reveals strong capping, which assists in moisture trapping and a deepening BL

b) Ongoing evapotranspiration also adds some moisture to that air mass. A glance on CPC review of May 2012 indicates positive precip. anomalies of 150-200 % just in this area of interest with additional rain during the past week

Hence, we can't argue against a moderate dewpoint increase until Saturday, probably into the mid tens (as EZMWF forecasts) with significantly higher values possible along any residual boundary/convergence zone. NE-ward pushing EML atop expected BL recovery yield widespread capped 1-2 kJ/kg MLCAPE over a broad area with locally higher values likely.

Initiation will be the main problem during the forcast with only subtle short waves glancing the area to the north. A more significant impulse approaches from the west during the end of the forecast but probably won't play a major role until Sun 06Z. Hence initiation is bound to:

a) SE-ward moving outflow boundaries from overnight's convection over parts of Austria/Hungary and Slovakia. It is not possible to pinpoint any area of concern right now, but quasi-stationary boundary over the aforementioned areas may be the focus for initiation itself but also sends a few boundaries to the south, wich themselves may be the foci for initiation later-on.

b) Areas with overlap of favorable orography, abundant LL moisture and strong diabatic heating may also locally break the cap (e.g. W-C Romania).

For now we went with a level 1 for those areas, where forcing, shear and cap strength look most promising for organized DMC. 20 m/s DLS and also strong wind field in lowest 3 km will be more than adequate for rapid storm organization, given aforementioned themodynamic profiles. Only isolated DMC is forecats right now during the daytime hours with an increase during the evening and night hours (as background forcing slowly strengthens) and numerous clusters of organized storms traverse the boundary from W to E. Large hail and severe wind gusts accompany those clusters, with a few extreme hail events likely mainly during the discrete stage of any well organized multicell/supercell (e.g. Croatia and Hungary). An isolated tornado event (enhanced SRH along any boundary) and locally heavy rainfall accompany that activity. Both, the risk for swaths of severe wind gusts (MCS events) and isolated extreme hail events may result in an upgrade of parts of the level 1 area. However, Friday's convection will play a major role in Saturday's event, so we stick with a broad level 1 for now.

Similar conditions exist over most parts of the Ukraine with weaker CIN, so scattered CI (convective initiation) is more likely. Somewhat weaker 0-3 km shear and CAPE point to a potential high-end level 1 situation and concentrated swaths of severe hail/severe wind gust events may also require an upgrade later-on.

We did not yet expand the level 1 to E-Romania and Bulgaria due to ongoing uncertainties regarding initiation. Any storm, which is able to break the cap will become severe (at least temporarily), given downburst and large hail potential. Weak background forcing and shear may limit coverage and severity of storms, so right now we do not expect the issuance of a level 2 that far to the south. The level 1 may be expanded more to the SE, if confidence in initiation increases and if signs for a few longer lived storms appear ( e.g. weak shear may limit updraft entrainment).

It is important to note that one should not focus on the exact placement of the level 1 area that far out as this area only reflects the model mean regarding severity and coverage of storms. The mesoscale will play a major role during that time period!

Szupercella izdala level 2 za Madjarsku, najjaci razvoj ocekuju na zapadu i jugozapadu...

http://www.szupercella.hu/esetleg_izolalt_veszelyes_szupercella_ejszaka_mkr

Da se nadje ipak se ne vidja svaki dan na karama...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #39 poslato: 09. Jun 2012. u 12:28 »
Večeras će sigurno biti jakih razvoja i superćelija u Mađarskoj, tako da nešto može zakačiti i sjevernu polovinu Vojvodine.
Sutra će biti jako zanimljiv dan za praćenje. Velika je vjerovatnoća da preko Srbije prođe jedna ili više jakih superćelija i linijskih oblačnosti. Biće to nevremena za ESTOFEX-ovu dvojku, a i čudi me što danas nisu za Mađarsku i Rumuniju stavili taj stepen upozorenja...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm