Ne smaraš Srbine, meni nema ničeg dražeg nego kad vidim da neko zaista hoće da nauči nešto vezano za meteorologiju, a ne kad me samo pitaju kakvo će biti vrijeme, kolike su šanse za oluje, kolike za snijeg...
Konvergencija i divergencija nisu toliko usko povezane sa nestabilnostima. Međutim, povezane su sa ciklonalnim i anticiklonalnim strujanjima. Kod ciklona postoji konvergencija ka centru ciklona u prizemlju zbog uticaja sile trenja tla, dok kod anticiklona postoji divergencija u prizemnom sloju.
E sad, zamislite situaciju u kojoj npr. vazduh sa svih strana počne da se kreće ka centru ciklona. Sigurno da se neće vazduh tu zaustaviti ili nestati, već da će nastati rezultujuća vertikalna kretanja. A poznato je da do razvoja konvektivne oblačnosti upravo i dolazi zbog vertikalnih kretanja. Na taj način je konvergencija vazduha u prizemlju povezana sa nestabilnošću. Da bi se održao kontinuitet vazduha, kod ciklona na visini postoji divergencija.
Isto tako, kod anticiklona postoji divergencija u prizemlju, što bi značilo spuštanje vazduha u centru anticiklona, i zato su blizu centra anticiklona veoma rijetki konvektivni razvoji.
Međutim, sve ovo što sam napisao nema mnogo značaja za situaciju koja slijedi, jer će strujanja biti previše slaba da bi konvergencija ili divergencija vazduha na bilo koji način doprinijeli stvaranju ili jačanju oluja. Laki je onu kartu prije svega okačio zbog jačine i smjera strujanja na visini.