Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2012.  (Pročitano 34233 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2012.
« Odgovor #80 poslato: 20. Jun 2012. u 10:33 »
^^ ^^ Uz ovako visoku temperaturu u petak,kao i snažan CAPE,biće gadno ponegde.

Ovo u petak ustvari je i neki front,crta se pad temperature na visini i pojačan severozapadnjak...ali oblaci će jedva da se kreću  ;D uz nekakva slaba severna i severozapadna strujanja.

Sreća pa se ne crta smicanje,inače bi bilo belaja žešćeg.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #81 poslato: 20. Jun 2012. u 10:48 »
 ^^
a to smicanje je koliko sam do sada razumeo kljuc,bez smicanja ne mogu da se razviju jake oluje ?

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #82 poslato: 20. Jun 2012. u 10:57 »
Mogu da se razviju jake oluje bez smicanja, ali ne i superćelije. Kad je slabije smicanje, samim tim je i slabije strujanje, pa se oblaci znatno sporije kreću. Međutim, CAPE index najviše određuje koliki je potencijal da se razvije jaka oblačnost i koliko Cb može u visinu da ide. A poznato je da što je veća visina oblaka, veća je i vjerovatnoća za jako nevrijeme i grad.

U petak će strujanje po visini biti pretežno zapadno, ali vrlo slabo. U nekih slojevima atmosfere gotovo da se bezgradijentno polje crta. CAPE će biti visok, vlage sasvim dovoljno. U takvim uslovima, tamo gdje se razviju oblaci, moguće su vrlo obilne padavine.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #83 poslato: 20. Jun 2012. u 10:59 »
Dobro izgeda ova nestabilnst u petak. Nisam gledao karte osim temperature vec nekoliko dana pa nisam ni znao da ce biti takva nestabilnost.
Kimi ja ne znam gde ti vidis severno strujanje, ajde severozapadnog ce mozda i biti ponegde ali severno nikako. Uglavnom je zapadno i u toku dana ce se menjati na jugozapadno i severozapadno, ali ce biti jako slabo pa ce pre oblaci uticati jedno na druge nego sto ce strujanja usmeravati.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #84 poslato: 20. Jun 2012. u 11:04 »
^^ ^^  U pravu ste..moja greška...gledao sam strujanje za pogrešni dan (četvrtak).

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

« Odgovor #85 poslato: 20. Jun 2012. u 11:30 »
Moze neko da mi objasni sta znace ovi brojevi na karti koju je laki okacio,ovo -2,2 -4 itd jesu li bitni ili ne,i sta znace ove boje,vidim da su tamije sa najmanjom vrednosti nekom vrednosti 6,samo ne znam sta ta vrednost oznacava ? :)

hvala unapred :)

Van mreže laky

« Odgovor #86 poslato: 20. Jun 2012. u 11:41 »
Brojevi znace jacinu konvergencije i divergencije. Kada je u prizemlju kovergencija a na visini divergencija onda je na tom podrucju nestabilno i najcesce dolazi do razvoja oblacnosti i obrnuto... A boja oznacava brzinu vetra (strujanje) na odredjenoj visini u ovom slucaju na 500mb...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #87 poslato: 20. Jun 2012. u 11:43 »
^^ Vjetar na visini od 500mb (oko 5500mnv). Ova najtamnija boja predstavlja najslabiji vjetar (do 6m/s), što znači da će nad Srbijom strujanje biti jako slabo.
Brojevi predstavljaju konvergenciju i divergenciju. Tamo gdje je negativno postoji konvergencija, odnosno strujnice vjetra se skupljaju, a tamo gdje je pozitivno postoji divergencija, tj. strujnice se razilaze.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

« Odgovor #88 poslato: 20. Jun 2012. u 12:00 »
 ^^
hvala kolege :D
 konvergencija = strujnice vjetra se skupljaju

divergencija = strujnice se razilaze

znaci kada je u prizemlju divergencija a na visini konvergencija,onda nema razvoja. . . i obrnuto

Vidim da je jedino na jugozapadu -2 a u svim ostalim predelima +2

verv. se -2 odnosi na visinu,znaci da ce na jugozapadu biti na visini konvergencija,a u ostalim predelima divergencija. . . i to konkretno znaci da su na jugozapadu manje sanse da se formira neka jaca oluja. . .

moze li se desiti da i na visini i u prizemlju bude  konvergencija ili  divergencija ? I gde mogu videti strujanje u prizemlju,postoji li karta ?

Izvinite sto vas smaram ali mnogo mi znaci da naucim,i sada kada jednom naucim necu vas vise smarati :)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #89 poslato: 20. Jun 2012. u 12:12 »
^^ Ne smaraš Srbine, meni nema ničeg dražeg nego kad vidim da neko zaista hoće da nauči nešto vezano za meteorologiju, a ne kad me samo pitaju kakvo će biti vrijeme, kolike su šanse za oluje, kolike za snijeg...

Konvergencija i divergencija nisu toliko usko povezane sa nestabilnostima. Međutim, povezane su sa ciklonalnim i anticiklonalnim strujanjima. Kod ciklona postoji konvergencija ka centru ciklona u prizemlju zbog uticaja sile trenja tla, dok kod anticiklona postoji divergencija u prizemnom sloju.
E sad, zamislite situaciju u kojoj npr. vazduh sa svih strana počne da se kreće ka centru ciklona. Sigurno da se neće vazduh tu zaustaviti ili nestati, već da će nastati rezultujuća vertikalna kretanja. A poznato je da do razvoja konvektivne oblačnosti upravo i dolazi zbog vertikalnih kretanja. Na taj način je konvergencija vazduha u prizemlju povezana sa nestabilnošću. Da bi se održao kontinuitet vazduha, kod ciklona na visini postoji divergencija.
Isto tako, kod anticiklona postoji divergencija u prizemlju, što bi značilo spuštanje vazduha u centru anticiklona, i zato su blizu centra anticiklona veoma rijetki konvektivni razvoji.

Međutim, sve ovo što sam napisao nema mnogo značaja za situaciju koja slijedi, jer će strujanja biti previše slaba da bi konvergencija ili divergencija vazduha na bilo koji način doprinijeli stvaranju ili jačanju oluja. Laki je onu kartu prije svega okačio zbog jačine i smjera strujanja na visini.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #90 poslato: 20. Jun 2012. u 12:16 »
Na slici se lepo vidi u kojem slucaju dolazi do razvoja a u kojem ne, sto je Milos upravo i objasnio...

Za razvoj je bitno da je u prizemlju kovegencija. Drugi uslovi su mnogo bitniji od divergencije na visini...

Van mreže Srbin

« Odgovor #91 poslato: 20. Jun 2012. u 12:31 »
Hvala jos jednom. . .

Van mreže Skyracer

• *
  • Starost: 43
    • Paraglajding Forum Srbije
« Odgovor #92 poslato: 20. Jun 2012. u 14:18 »
Moram i ja da se zahvalim na objasnjenju. Vrlo korisne informacije  :selam:

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #93 poslato: 20. Jun 2012. u 19:58 »
Zbog manjka meteoroloških zbivanja kod nas, a viška slobodnog vremena na poslu  ;D, hteo sam da napravim jedno poređenje ESTOFEX-ove prognoze i situacije na terenu, tj. satelitske slike! Evo šta sam dobio za danas ... nemojte mi zameriti na kvalitetu, jer sam primetio da karte koje se koriste su prilično različite ... neka je previše razvučena, neka previše zakošena ... pa ih je teško preklopiti idealno!

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #94 poslato: 21. Jun 2012. u 11:30 »
W2Umbrella najavljuje pljuskove još u ranim jutarnjim satima sutra,upoređivao sam prognoze i sa nekim modelima,a mislio sam da se pljuskovi prognoziraju tek sutra uveče...ima li ko od vas precizniju informaciju,jer mi je bitno da ostane suvo bar petak prepodne..?

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #95 poslato: 21. Jun 2012. u 11:42 »
Prema poslednjim izlazima modela, nestabilnosti može biti već u toku naredne noći, pa i u petak prijepodne uglavnom u zapadnim predjelima. Nestabilno cijeli dan u petak i subotu (treba još naglasiti da je zapadno strujanje za nijansu pojačano u odnosu na juče), a u nedjelju makar kratkotrajna stabilizacija.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #96 poslato: 21. Jun 2012. u 12:28 »
Kao što reče Milosh,modeli daju šansu za pljuskove već u noći na zapadu Srbije i zapadu Vojvodine.

Ono što mene posebno raduje je da bi u petak i subotu dosta konvektivnih razvoja bilo i u noći...uželeo sam se noćnih munja i grmljvine.  :)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #97 poslato: 21. Jun 2012. u 14:38 »
Sutra u Vojvodini ispod 35 stepeni , dok južnije i dalje od 35 do 37 stepeni! Pljuskovi već u toku noći mogući ponegde videćemo...za vikend u Vojvodini ispod 30 stepeni Južnije koji stepen toplije uz nestabilno vreme! Znači već od sutra/prekosutra kraj ovom dosadnom veoma toplom vremenu!

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #98 poslato: 21. Jun 2012. u 19:49 »
Poslednji izlaz GFS-a bas izdasan za moj kraj od petka vece do utorka preko 60mm.

Kad sam pogledao kartu imao sam sta i da vidim. Sporopokretni oblaci koji ce se kretati sa zapada severozapad (idealno strujanje za moj kraj) i davace obilne padavine. Lako moze da se desi da samo iz jedne ture padne preko 30mm. Pravo osvezenje nam najverovatnije stize tek u utorak.

Van mreže laky

« Odgovor #99 poslato: 21. Jun 2012. u 20:38 »
Vec u toku noci u Vojvodini i na zapadu Srbije moze doci do razvoja.
Ali sutra bi trebalo biti zanimljivo. Bice nestabilno, jak CAPE, u Vojvodini i nesto smicanja i vlage u vazduhu a sredinom dana sa severozapada ce stici hladan front.

Bice malih sansi za supercelije sutra u Vojvodini.

Moguc je krupan grad, zbog naglog hladjenja vazduha u zoni pljuskova olujan vetar i velika kolicina padavina jer je strujanje slabo a bice dosta vlage u atmosferi...