Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2012 - I dekada  (Pročitano 86384 puta)

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
Odg: Jun 2012 - I dekada
« Odgovor #220 poslato: 09. Jun 2012. u 22:07 »
Strasna supercelija prolazi severno od Subotice, paraju munje, sada to kazem sva sreca da ovo prolazi severno od Subotice, jer bi bio haos, padaju u Baji u Madarskoj grad precnika i do 5-6 cm...

Van mreže laky

« Odgovor #221 poslato: 09. Jun 2012. u 22:26 »
Iz Kule se cak vidi sevanje od te supercelije. To je to verovatno, razvoj danas ostao severnije. Ne mogu reci da nisam uospte ocekivao razvoj pa se nadam da ce sutra biti zanimljivije...

Da se barem nesto razvilo iznad Vovjodine nego ni jedan oblak.  :(
Supercelija i dalje vrlo jaka a istocnije nov razvoj.
http://www.idokep.hu/percrol-percre/Med%C3%A1rdi+szupercell%C3%A1k

Van mreže laky

« Odgovor #222 poslato: 09. Jun 2012. u 22:44 »
Pa ovo je ludo, ne secam se kada sam ovo poslednji put video. Vrlo jak razvoj u Madjarskoj, al je tamo sada haos!   :kisa: :tornado

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #223 poslato: 09. Jun 2012. u 22:49 »
Ovo ce da ih opustosi samo tako...strasno! Za ovih mojih nekih 12 godina od kad sam kao amater u meteorologiji,ne secam se kada sam video ovakvu radarsku sliku blizu Subotice..

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #224 poslato: 09. Jun 2012. u 23:07 »
Ode mast u propast kod komsija Madjara..... :lmao: :-[  Ovde je poslepodne bilo visoke oblacnosti na jugozapadu, ali ipak veci deo dana suncano i jako toplo....Kod mene Tmax: 35C, a u Cupriji 36C....

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #225 poslato: 09. Jun 2012. u 23:43 »
Ovo ce da ih opustosi samo tako...strasno! Za ovih mojih nekih 12 godina od kad sam kao amater u meteorologiji,ne secam se kada sam video ovakvu radarsku sliku blizu Subotice..
Ja se ne sećam da je ikada bilo toliko "crnih flekica" u našoj blizini ... užas!!! Ovo je bilo za ESTOFEX-ov "Level 3". Videćemo kakve će nam vesti doneti sutrašnji dan sa lica mesta! :o

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #226 poslato: 09. Jun 2012. u 23:51 »
^^ Ma bude takvih oblaka svake godine, ako ne u Srbiji, makar negdje u okruženju, ali brzo zaboravljamo. A i ova RHMZ-ova kompozitna radarska slika je uvela novu skalu boja, tako da oblaci sada djeluju opasnije nego prethodnih godina.
Više puta smo naglasili u prognozama da je jako velika mogućnost za formiranje ovakvih oblaka danas i sutra, ali da neće zahvatiti veliko područje. Treba još jednom da naglasim da je sutra uveče velika vjerovatnoća za slična nevremena i u Srbiji, prvenstveno Banatu.

U Beogradu sparna noć, klima u stanu se i dalje ne gasi. T 27.2°C. Jako sporo opada temperatura, teško da će ići ispod 24°C ujutru.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #227 poslato: 09. Jun 2012. u 23:53 »
Vec 5 i po sati traje ova supercelija i jos uvek max odraz na radaru. Ko zna koliko ce se jos odrzavati...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #228 poslato: 10. Jun 2012. u 00:03 »
^^ Ma bude takvih oblaka svake godine, ako ne u Srbiji, makar negdje u okruženju, ali brzo zaboravljamo. A i ova RHMZ-ova kompozitna radarska slika je uvela novu skalu boja, tako da oblaci sada djeluju opasnije nego prethodnih godina.
Moguće ... zato napisah "ne sećam se" ... ali ovo je definitivno radarska za "dugo sećanje" ... pogotovo će se sećati komšije Mađari!
Znam da je promenjena boja maksimalnog odraza, ali opet ... ovo je baš žestoko ... i koliko dugo traje!!!
Treba još jednom da naglasim da je sutra uveče velika vjerovatnoća za slična nevremena i u Srbiji, prvenstveno Banatu.
Znači da se spremim! :sos:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #229 poslato: 10. Jun 2012. u 00:34 »
U oblasti izmedju Arada u Rumuniji i Békéscsabe u Mađarskoj, saobraćaj je na više puteva obustavljen nakon 23h zbog kako kažu "ekstremnih pljuskova i velikog grada". Ovu vest sam dobio "iz druge ruke" pa samim tim ne mogu da tvrdim da je verodostojna ali gledajući radarske slike imam dosta razloga da verujem da je strahovito nevreme pogodilo taj region...

Što se tiče sutrašnjeg dana, deluje da će biti veoma "interesantno" i u delu Srbije (to sam napisao i pre par dana a vidim da ima još nekoliko sličnih komentara od ljudi koji aktivno prate situaciju i čije mišljenje svakako cenim i veoma pažljivo čitam), makar u severnoj "trećini"...

Danas na području Beograda u 14h: T850 +20.8C uz rel. vl. 25%, a na 300m nižem nivou temp. je bila niža tj. 20.4C.
Lifted Index veoma negativan tj. -6.5 uz veliki CAPE oko 1900 ... ali vlage nije bilo dovoljno (na nivou 730 do 700hPa rel.vl. je bila 39-45%) pa je K index koji uračunava i dew point na 850 kao i dew point depression 700hPa bio skromnih 23 (brojka manja od 25 ukazuje na mali potencijal za konvektivni razvoj) a Thompson index je bio 29.6 (što je ipak u "donjem" delu vrednosti koje pokazuju da ima nekog potencijala za grmljavine; ispod 25 se smatra da su šanse za "thunderstorms" veoma male ili "nikakve"). Izvinjavam se ako nekoga "smaram" sa ovim podacima, na forumu svakako ima ljudi koji sve ovo dobro znaju ali možda su ovi podaci ipak i nekome zanimljivi...

Mislim da bi sutra i BG mogao da bude "na granici" ili "u oblasti" sa dosta "interesantnim" vremenom u večernjim satima... ali mislim da u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da tvrdi  :neznam: gde će sutra kasno popodne i naročito uveče biti "najinteresantnije" što se tiče vremenskih (ne)prilika...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #230 poslato: 10. Jun 2012. u 02:01 »
Fenomenalne oluje kod komšija !

A ovde brrrrrrrrrr.......jako izračivanje i pored vrlo toplog dana.....već je neprijatno u kratkim rukavima.

+16°C.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Darko_9

« Odgovor #231 poslato: 10. Jun 2012. u 02:43 »
Beograd tropska noć 25 stepeni!

Vršac 27 stepeni!

Van mreže Djony

• *
« Odgovor #232 poslato: 10. Jun 2012. u 03:05 »
Udari jakog vetra temperatura u padu trenutno 21 c.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #233 poslato: 10. Jun 2012. u 07:46 »
Iznenadjujuce svezije jutro od jucerasnjeg Tmin=21,5C.
Trenutno 22,7C, vlaga cak 81%, pretezno vedro.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #234 poslato: 10. Jun 2012. u 09:16 »
Posle svežeg jutra sa maglom,sada je užasno sparno zbog velike vlažnosti...bljak.

+23°C,tiho je bez vetra.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #235 poslato: 10. Jun 2012. u 09:37 »

Pa bude naravno ali u okruzenju nekoliko vrlo jakih supercelija bas i nisu cesta pojava. Mogu da menjaju boju koliko hoce ali sve govori to da je vise od 5 sati dbz bio preko 60.

Pretezno oblacno jutro neka sugava oblacnosti prolazi pa ce danas biti hladnije nego juce i suva slab jugoistocni vetar. Ako se oblacnost ne razbije uskoro sumnjam da ce biti kod mene nekog razvoja.

Mislio sam da se sinoc front pokrenuo ali on jos uvek stoji. Do sada se verovatno vec pokrenuo i stize posle podne.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #236 poslato: 10. Jun 2012. u 10:22 »
U Paracinu je suncano i sparno zbog visoke vlaznosi vazduha 67%, temperatura je 28.3C, sto daje osecaj od 37C.

I danas ce u mom kraju biti veoma toplo, ocekujem da temperatura dogura do 35-36C.

Moja procena je da ce veceras supercelija proci severom Sumadije uz kretanje dalje na istok i severoistok.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #237 poslato: 10. Jun 2012. u 10:24 »
Iznenađujuće prijatno napolju, 5-6°C niža temperatura nego juče u ovo doba, trenutno 26.0°C. Ne znam koji je razlog ovako niske trenutne temperature, ali ima kad da poraste do kraja dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
« Odgovor #238 poslato: 10. Jun 2012. u 11:29 »
U Modriči  potpuno oblačno.

Trenutno je 22°C, a juče u isto vrijeme bilo 31°C. xD
„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #239 poslato: 10. Jun 2012. u 11:56 »
Blago tebi u Vrscu je paklena sparina Takt 34C vlaga 46% što daje osećaj toplote od 42C.Noćas temperatura nije išla ispod 22.1 C.