U oblasti izmedju Arada u Rumuniji i Békéscsabe u Mađarskoj, saobraćaj je na više puteva obustavljen nakon 23h zbog kako kažu "ekstremnih pljuskova i velikog grada". Ovu vest sam dobio "iz druge ruke" pa samim tim ne mogu da tvrdim da je verodostojna ali gledajući radarske slike imam dosta razloga da verujem da je strahovito nevreme pogodilo taj region...
Što se tiče sutrašnjeg dana, deluje da će biti veoma "interesantno" i u delu Srbije (to sam napisao i pre par dana a vidim da ima još nekoliko sličnih komentara od ljudi koji aktivno prate situaciju i čije mišljenje svakako cenim i veoma pažljivo čitam), makar u severnoj "trećini"...
Danas na području Beograda u 14h: T850 +20.8C uz rel. vl. 25%, a na 300m nižem nivou temp. je bila niža tj. 20.4C.
Lifted Index veoma negativan tj. -6.5 uz veliki CAPE oko 1900 ... ali vlage nije bilo dovoljno (na nivou 730 do 700hPa rel.vl. je bila 39-45%) pa je K index koji uračunava i dew point na 850 kao i dew point depression 700hPa bio skromnih 23 (brojka manja od 25 ukazuje na mali potencijal za konvektivni razvoj) a Thompson index je bio 29.6 (što je ipak u "donjem" delu vrednosti koje pokazuju da ima nekog potencijala za grmljavine; ispod 25 se smatra da su šanse za "thunderstorms" veoma male ili "nikakve"). Izvinjavam se ako nekoga "smaram" sa ovim podacima, na forumu svakako ima ljudi koji sve ovo dobro znaju ali možda su ovi podaci ipak i nekome zanimljivi...
Mislim da bi sutra i BG mogao da bude "na granici" ili "u oblasti" sa dosta "interesantnim" vremenom u večernjim satima... ali mislim da u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da tvrdi
gde će sutra kasno popodne i naročito uveče biti "najinteresantnije" što se tiče vremenskih (ne)prilika...