Ja cu probati da objasnim zasto je Cuprija poslednjih nekoliko dana ima najvisu tmax.
Sam polozaj odnosno reljef mogu puno da kazu.Cuprija se nalazi u kotlini dugoj 45km i sirokoj 25km u dolini Velike Morave.
1. ravnica
2. slaba posumljenost (obradive povrsine)
3.zemljiste je peskovito (izlivanje Morave u proslosti)
4. planine na istoku i zapadu (jugozapadni vetar = fen, juzni-jugoistocni vetar = fen)
5. kotline se brzo zagrevaju ali se pri tihom vremenu nocu i brzo hlade
Sve ove navedene stavke imaju uticaj na temperaturu.
Danas je u Paracinu za nijansu izmerena visa temperatura nego juce 36.8C. Sutra ce biti vrhunac ovog tropskog talasa pa ocekujem maksimalnu od 37-38C, a onda uvece stize osvezenje.
Ja bih se slozio s navedenim i dodao bih jos:
- nadmorska visina kotline
- konkretna sinopticka situacija
Sigurno je znacajan efekat i tip zemljista i kotlina. Fenski efekat ipak ima znatno veci znacaj, kad imamo vlaznije vazdusne mase, kada stvarno moze da bude ogromna razlika izmedju privetrene i zavetrene strane planine. Ni sami planinski masivi nisu toliko znacajne visine.
Slaba posumljenost mi je vise lokalni efekat, koji mislim da ne bi promenio sliku maksimalnih temperatura u Srbiji ovih dana.
I da, po najnovijim izlazima GFS, moguce je da se formirani skup Cb-ova koji se sad trenutno nalazi u oblasti istocnih Alpa u toku naredne noci dogura i do Vojvodine i Zapadne Srbije i napravi svasta.