U mnogim "sredstvima javnog informisanja" se juče i danas spominje sledeće:
"Prema našim poslednjim podacima, u Srbiji se očekuje još jedan vreli talas i to u periodu od 15. do 21. jula sa temperaturama do 40C - kaže Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije"
Takva vest se nalazi i na današnjoj naslovnoj strani jednih dnevnih, dosta čitanih, novina.
Ne znam od koga g-din Marić i Sektor MUP-a za vanredne situacije dobijaju prognoze ali već danima deluje (bar meni tako deluje i naravno da je moguće da grešim) da bi baš nakon 15. jula trebao da naiđe kraći period sa dosta prijatnim temperaturama tj. bitno nižim od ovih koje imamo još od 30. juna (kada je maks. temp. u mnogim mestima stalno iznad 35C a povremeno je bilo i 38C).
Putujem 15.7. i neću biti u Srbiji u periodu kada se najavljuju temp. do 40C ali ponavljam (doduše ja nisam ni načelnik MUPa za vanredne situacije niti meteorolog u RHMZu ili nekoj od naše dve privatne meteo-kompanije, pa iznosim samo lično mišljenje a ne stav neke institucije/kompanije) -mislim da će baš period od npr. 16. do 19. jula imati veoma prijatne temperature (u većem delu Srbije Tmax od pon. do čet. 24-29C, onu brojku od 24C spominjem zbog severnih krajeva početkom sedmice) a nikako Tmax 40C... a od 20.jula bi temp. verovatno prešla iznad 30C.