Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2012  (Pročitano 48747 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jul 2012
« Odgovor #40 poslato: 11. Jul 2012. u 12:49 »
Ne šali se ovo za sutra...vrlo verovatna superćelija !

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Darko_9

« Odgovor #41 poslato: 11. Jul 2012. u 14:25 »
Od ponedeljka 16 jula ispod 30 stepeni u celoj Srbiji!

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #42 poslato: 11. Jul 2012. u 15:08 »
Ne šali se ovo za sutra...vrlo verovatna superćelija !

Sta to znaci konkretno za podrucje Beograda?

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #43 poslato: 11. Jul 2012. u 15:18 »
 ^^ ^^ Uglavnom ništa za taj deo Srbije.

Razvoja će biti uglavnom južnije od Aranđelovca,a čini se da će superćelija (ako se formira) proći negde između Kragujevca i doline Zapadne Morave čini se po GFS-u (mada ja imam neki osećaj da će proći još malo južnije,otprilike slična putanja kao 24 juna prošle godine).

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #44 poslato: 11. Jul 2012. u 15:21 »
Pih...Da li mozemo da ocekujemo bar malo pucnjave?

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #45 poslato: 11. Jul 2012. u 15:31 »
Misliš na grmljavinu ? Pa ne znam,rekao sam ti već gde su najveće šanse za razvoje....no,iznenađenja su uvek moguća.

Nego..zašto nema Milosha,Gencica,Dikile-a da se oglase ? Niko da se uključi,što mi je čudno,jer se superćelija ne viđa baš svaki dan. :)

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #46 poslato: 11. Jul 2012. u 15:34 »
Upravo to. Cekam neku pogodnu grmljavinu za fotkanje, a moj kraj sve nesto zaobilazi...Cele ove godine sam uslikao svega 4-5 munja. Ne mislim da nije bilo, nego jednostavno najzanimljivije desavanje nisam video sa prozora :)

Van mreže zec

« Odgovor #47 poslato: 11. Jul 2012. u 15:40 »
A kako se zna da ce biti bas jedna supercelija,kad se to ne zna koliko se oblaka moze formirati?I sta znace te linije zute?Dosta zahvataju moj kraj?I te plave?Odgovori mi,zivo me zanima :smartass:

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #48 poslato: 11. Jul 2012. u 15:45 »
 ^^ ^^ Pa može da ih bude i više naravno,ali najčešće je jedna u pitanju.

Te linije pokazuju gde je najveća mogućnost da će se formirati superćelijski oblak.Gde je plava,tu je najmanja,a gde je narandžasta ili crvena vrlo velika. :)

Van mreže Visconti

• *
« Odgovor #49 poslato: 11. Jul 2012. u 16:19 »
^^ ^^ Uglavnom ništa za taj deo Srbije.

Razvoja će biti uglavnom južnije od Aranđelovca,a čini se da će superćelija (ako se formira) proći negde između Kragujevca i doline Zapadne Morave čini se po GFS-u (mada ja imam neki osećaj da će proći još malo južnije,otprilike slična putanja kao 24 juna prošle godine).

Kimi, zašto misliš da će ići baš tom putanjom? Po karti deluje kao da bi razvoj mogao da se desi negde u oblasti Gornjeg Milanovca? Mada, ako je istina da se superćelija kreće u desno, moglo bi lako da se desi da "došeta" i do Z. Morave.

Inače, prošlogodišnji 24. jun je bio za pamćenje. Nešto najviše nalik tropskoj oluji što se može videti na ovim prostorima. Vodene zavese koje vetar baca na sve strane. Po ulicama su se kotrljali komadi svega i svačega šta je vetar usput poneo. Imam utisak da su se blago ljuljale i ulične svetiljke, alarmi automobila su se oglašavali od grada, munja, ili čega već. Grmljavina koja liči na brujanje, verovatno zbog udara vetra koji je nadjačava ili nosi zvuk... Bilo je zastrašujuće, i lepo, na neki bizarni način.
I poslednji oblaci su se razilazili, na horizontu se pomaljala svetlost koja je budila nadu...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #50 poslato: 11. Jul 2012. u 16:28 »
^^ ^^ Sam položaj mesta se šeta malo gore malo dole od izlaza do izlaza,ali ovaj 06Z GFS ju je nacrtao najsevernije do sada.

Više se crtala južnije (primera radi,18Z juče je imao i 10-ku za parametar baš ovde iznad naših krajeva).

Ptrpince(naš počasni član) je prošle godine spomenuo da superćelije obožavaju ovu trasu  dolinom Zapadne Morave nakon nastanka iznad planine Tare ili Zvijezde,pa je i to jedan od razloga.

CAPE:

Thompson index:

Smicanje:

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #51 poslato: 11. Jul 2012. u 16:57 »
Kimi, a kakve su sanse veceras za pljuskove? Da li da se nadamo necemu, posto se nebo bas rascistilo..... :neznam:

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #52 poslato: 11. Jul 2012. u 17:01 »
^^ ^^ Vrlo teško Boki.Večeras i u toku noći ima uslova za pljuskove samo u Vojvodini.

I ovih par oblaka što su nikli u Šumadiji danas tokom dana su bili vanproračunski.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #53 poslato: 11. Jul 2012. u 17:07 »
Iz mog iskustva sa parametrima za konvekciju mogu samo da kazem da su nesigurni. Oni predstavljaju potreban uslov, ali ne i dovoljan, tj. pokazuju sta bi bilo kad bi bilo. Tako da svima savetujem da gledaju karte od visokorezolucijskih modela, to je mnogo bolje od gledanja samo u parametre.

U ovom slucaju nisam video neke izrazite padavine da daje bilo koji model za teritoriju Srbije. Verovatno ce biti nepogoda, ali bas supercelija nisam siguran (ne deluje mi). Cape nije narocito veliki sutra, a smicanje je povoljno.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #54 poslato: 11. Jul 2012. u 17:07 »
Znaci da se ne nadamo za veceras, a vec sutra druga prica..... :) Inace rhmz je sklonio upozorenje za nepogode sutra, ne znam zasto?..Predvidjaju tek ponegde kratkotrajne pljuskove u zapadnoj i severnoj Srbiji....

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #55 poslato: 11. Jul 2012. u 17:19 »

U ovom slucaju nisam video neke izrazite padavine da daje bilo koji model za teritoriju Srbije. Verovatno ce biti nepogoda, ali bas supercelija nisam siguran (ne deluje mi). Cape nije narocito veliki sutra, a smicanje je povoljno.

Globalni modeli su najsiromašniji padavinama (GFS,EC).

Evo ovih karata malo:

WRF-ARW

WRF-NMM

ALADIN:

WRF-NMM RHMZ:

@Boki

Da,sutra su već znatno veće šanse naravno.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #56 poslato: 11. Jul 2012. u 21:40 »
Na osnovu svega što se crta, nije isključena repriza 24. juna prošle godine, ali ipak neka malo blaža varijanta. Ima uslova da superćelija prođe sličnim krajevima.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #57 poslato: 11. Jul 2012. u 22:49 »
Na osnovu svega što se crta, nije isključena repriza 24. juna prošle godine, ali ipak neka malo blaža varijanta.

24 jun prosle godine,do tada nevidjena i nezapamcena velicina "grada" na podruciju opstine Ivanjica,svega 10 km od centra grada u selu Lisa,dok u samom gradu samo krupna kisa i crni oblaci. . . a zamislite sta bi se dogodilo da je tako nesto vazdusnom linijom zahvatilo par km juznije i sam grad Ivanjicu,kakva bi to steta bila na kolima i ostalim objektima. . .

evo neke slike od prosle godine kao podsecaj na tu superceliju. . .

selo Lisa: "grad" unistio objekte

Snaga supercelije,moja ljubav prema ekstremnim pojavama,priznajem i gradu oluji i svemu ovde se sukobljava sa stetom i nesrecom koju ona moze naneti ljudima . . .

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #58 poslato: 11. Jul 2012. u 22:53 »
Na osnovu svih parametara koje sam pogledao, velike su sanse da eventualna supercelija prodje slicnom putanjom ali tesko da ce se ponoviti 24.jun prosle godine.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #59 poslato: 12. Jul 2012. u 09:09 »
Evo za kraj ponovo 10-ke:

ESTOFEX slabašan...