Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Avgust 2012  (Pročitano 33848 puta)

Van mreže Joliva

Odg: Avgust 2012
« Odgovor #60 poslato: 16. Avgust 2012. u 17:40 »
Reče Nedeljko T. da ima veze sa nekim sunčevim periodima... I da tako bude par godina u nizu da budu tople- 1985. kad sam se ja rodila i naredna su bile preslikane. A i prošlo leto je prilično slično ovom. Najgadnije od svega je što je teško ovu žegu preživeti!

Van mreže nele-niš

« Odgovor #61 poslato: 16. Avgust 2012. u 20:25 »
Ne vredi više ni modele gledati koji god da pogledam svi suvi kao barut
jedino ostaje nada za kraj avgusta kako prognozira RHMZ. osveženje i pljuskove.

Van mreže sale pn

« Odgovor #62 poslato: 16. Avgust 2012. u 21:23 »
Vecerasnji EC je prava, pravcata sahara za sledecu nedelju. :deda:
Najgore od svega je, sto se za sada ne vidi kraj paklu koji sledi.
Samo Bog neka nam je u pomoci. :pop:

Van mreže Johnny2

• *
  • Starost: 30
« Odgovor #63 poslato: 16. Avgust 2012. u 21:48 »
Znate,ne bi da budem pesimista,ali cini mi se da ce susan biti i septembar,bojim se da ovo ne bude repriza od prosle godine.... :( :( :(

Van mreže forest

• *
  • Starost: 41
« Odgovor #64 poslato: 16. Avgust 2012. u 23:11 »
Ako bude sušan septembar onda smo ga ugasili skroz na skroz. Ovo je po meni veća elementarna nepogoda od one histerije oko februarskog snega. Kolika je direktna šteta od snega, a kolika od ove suše? Ne mogu se uporediti, ona zimus verovatno simbolična, danas više stotina miliona evra!
Ljudi umiru svakodnevno od posledica vrućina, hronični bolesnici, ali to niko ne objavljuje dok smo zimus u onoj smišljenoj histeriji tačno znali gde se ko smrzao kao da se svake godine ko zna koliko beskućnika ne smrzne u sred Beograda po parkovima ali se to ne objavljuje nigde... ali zimus je bila smišljeno organizovana histerija da bi se skrenula pažnja sa nekih drugih stvari.
Pitajte bilo koga ko radi u Hitnoj pomoći imaju 2-3 puta više intervenicja nego zimus na -20'C.

Što se tiče tih toplih perioda ovde u mom kraju su bile tople i sušne 1985, 1986 pa onda 1993 i 1994, evo sada 2011 i 2012. Između toga pojedinačno 2000 i 2007 koja je bila paklena ali ne i toliko sušna.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #65 poslato: 16. Avgust 2012. u 23:38 »
Pustimo sad septembar, ima jos do tad. Treba "pregurati" jos jedan topli talas, koji je sad vec izvestan. Oci su mi uprte u kraj talasa, kada ce mozda nesto pasti, ali dotle...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #66 poslato: 17. Avgust 2012. u 07:13 »
Jedino što ove godine može pasti je temperatura, ali onda opet ode u nebesa. Šteta? Na nivou naše opštine je premašila godišnji budžet opštine. Para nema i neće biti proglašena elementarna nepogoda. To je samo par činjenica, neću dublje zalaziti u taj problem.

Drugo suma padavina iz 2010 biće veća od zbira iz 2011 i 2012.

Dakle, sledeće nedelje sunčano i vruće sa temperaturama od 35 do 40 stepeni.

Van mreže Joliva

« Odgovor #67 poslato: 17. Avgust 2012. u 10:35 »
Ovo je po meni veća elementarna nepogoda od one histerije oko februarskog snega. Kolika je direktna šteta od snega, a kolika od ove suše? Ne mogu se uporediti, ona zimus verovatno simbolična, danas više stotina miliona evra!
Kako nije! Zimus je mogao da pukne neki trošniji krov ili da napada da ne može da se izađe iz kuće, ali opet... nije bilo u pitanju kako će se prehraniti stoka i ljudi!
I ono što nikad, ali nikad neću moći da shvatim, su oni letoljupci koji kažu: Šta me briga, neka bude lepo i suvo, dosta nam je zime! A šta ćete da jedete kad ste tako pametni?!

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #68 poslato: 17. Avgust 2012. u 10:53 »
Pa i do sada su bile susne godine, pa je bilo sta da se jede. Nije ovo Afrika, pa da posle suse nastane pomor. Pored toga, ionako gomilu hrane uvozimo, tako da ne vidim poseban problem.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #69 poslato: 17. Avgust 2012. u 12:21 »
Kao što su mnogi i primijetili, gotovo je izvjestan još jedan vreli talas sa maksimalnim temperaturama 35-40°C u većini krajeva. Vrućine bi trebalo da krenu od utorka, a za sada im se ne nazire kraj. Ako se uspostavi ovakva sinoptička situacija, trebalo bi da prođe dosta vremena dok se ona naruši:

Ovo je već više od elementarne nepogode. Mislio sam da avgust ne može biti gori od onog prošle godine, ali izgleda da može...
 :sos:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joliva

« Odgovor #70 poslato: 17. Avgust 2012. u 16:17 »
Pa i do sada su bile susne godine, pa je bilo sta da se jede. Nije ovo Afrika, pa da posle suse nastane pomor. Pored toga, ionako gomilu hrane uvozimo, tako da ne vidim poseban problem.
Jesu bile susne, ali ova ce biti izgleda rekordna?

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #71 poslato: 17. Avgust 2012. u 17:32 »
To cemo videti na kraju leta. Jun je bio sa izrazito konvektivnim padavinama i samim tim u bg recimo samo 16 mm je palo (debelo ispod proseka). Opet negde je bilo blizu proseka. Jul, oko proseka. Sta ce biti sa avgustom, videcemo, vrlo verovatno jako susno.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #72 poslato: 17. Avgust 2012. u 17:59 »
Ensi za Beograd

Sledecih nedelju dana ne posoji sansa za kisu a mislim da ce se to jos produziti...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #73 poslato: 17. Avgust 2012. u 18:53 »
Vrućine počinju 21 avgusta  , temperature do 39-40 stepeni teško da će popustiti u celoj trećoj dekadi avgusta , najverovatnije popuštaju početkom septembra kada će biti ispod 30 stepeni ali to je ekstremno daleko , treba se osvrnuti na ovaj sad tropski talas!

Van mreže Johnny2

• *
« Odgovor #74 poslato: 18. Avgust 2012. u 09:12 »
Zao mo je drugari,izgleda da nista nema do kraja meseca,samo  :sun od 36 do 40,uzivajte jos  par dana sa ovom "nizom" temperaturom a onda vlasica sa vodom i klima... 8) :sunce

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #75 poslato: 18. Avgust 2012. u 09:32 »
 Kada sam prekljuce gledao karte mislio sam da ne moze gore..

Ali jutros kad sam video umalo se nisam slogirao... :o :o

Neverovatno,strasno i prestrasno !!I dalje ne verujem da je ovakva toplotna bolest moguca...BOLEST  :-[
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #76 poslato: 18. Avgust 2012. u 09:58 »
Kimi, ne kukaj. Preživeli smo dva ipo meseca, pa ćemo i ovih desetak dana.

Modeli imaju takvu tendenciju da polako produžavaju vrucinu, pa me ne bi cudilo da se produži do kraja meseca

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #77 poslato: 18. Avgust 2012. u 10:08 »
Dikile,sto je mnogo-mnogo je...stvarno...ovo vise nije leto nego izivljavanje nad nama.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže zec

« Odgovor #78 poslato: 18. Avgust 2012. u 10:20 »
Ova godina je vrlo zanimljiva što se temperatura i padavina tiče.Velike hladnoce i obilne padavine u februaru,pijavice,visoke temperature.Jeste malo dosadno i mnogo vruce leto,ali nije tako strašno sem što nema padavina..

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #79 poslato: 18. Avgust 2012. u 10:46 »
Pazite sad ovo prosek padavina za moj kraj za period januar-avgust je 457,5mm,  a palo je 509,9mm. Vise od visegodisnjeg proseka. Jedini je problem sto su te padavine neravnomerno rasporedjene. Mart slab, jun slab, avgust slab. U julu su padavine iznad proseka ali je problem sto je 55mm palo u jednom danu.

Tako nam je kako nam je ne vredi kukati. Brzo ce jesen pa ce i temperature popustiti.