Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2012.  (Pročitano 50221 puta)

Van mreže zec

Odg: Septembar 2012.
« Odgovor #60 poslato: 02. Septembar 2012. u 17:33 »
Pazite sta pisete ovde,mozda dodje neki novinar,procita i napise:"U Srbiji tropski talas do kraja godine,zima izostaje". :jupi:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #61 poslato: 02. Septembar 2012. u 21:47 »
W2U, današnja prognoza za Beograd:

" U četvrtak osetno hladnije i oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom."

Ne bih mogao da potpišem ovu prognozu  :-\ , deluje mi da temp. u četv. može da bude samo malo niža u odnosu na sredu ali ne vidim (možda grešim) da će u četvrtak u BGu biti OSETNO HLADNIJE SA KIŠOM. Posle velike suše i rekordno toplog leta (1.6.-31.8.) svakako bi prijala dobra kiša i zahlađenje, ali mislim da prethodno citirana prognoza nema baš velike šanse da se ostvari... Naravno, kao i svaka prognoza -i ova sa W2U ima određenu verovatnoću da se ostvari...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #62 poslato: 02. Septembar 2012. u 22:17 »
Karte gotovo preslikane celog leta. Anticiklon se siri sa jugozapada Evrope i blokira ciklone na Atlantiku da pusti pipke malo do nas. Prema sadasnjoj sinoptickoj situaciji kod nas se do daljnjeg zadržava vreme bez promena, uglavnom sunčano i toplo. Sve mi nesto miriše na još jedan napad vrućine u narednom periodu, sličan kao u septembru prošle godine.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #63 poslato: 02. Septembar 2012. u 22:45 »
W2U, današnja prognoza za Beograd:

" U četvrtak osetno hladnije i oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom."

Ne bih mogao da potpišem ovu prognozu  :-\ , deluje mi da temp. u četv. može da bude samo malo niža u odnosu na sredu ali ne vidim (možda grešim) da će u četvrtak u BGu biti OSETNO HLADNIJE SA KIŠOM. Posle velike suše i rekordno toplog leta (1.6.-31.8.) svakako bi prijala dobra kiša i zahlađenje, ali mislim da prethodno citirana prognoza nema baš velike šanse da se ostvari... Naravno, kao i svaka prognoza -i ova sa W2U ima određenu verovatnoću da se ostvari...

Svakako da bi oblaci i padavine sami po sebi snizili temperaturu,ali do ovakvog scenarnija ce kao sto si i sam rekao tesko doci,jer modeli (trenutno) ne slute tako nesto. ;)

Bilo bi lepo naravno da se ostvari,ali sanse su zaista male.

WRF NMM dalje  od prekosutra pljuskove na krajnjem jugozapadu,koji bi u sredu (makar do 12Z UTC termina dokle je izasao) bili izrazeniji i prosiliri bi se i na deo zapadne Srbije.Makar nesto covece  :pop:

Anticiklon se siri sa jugozapada Evrope i blokira ciklone na Atlantiku da pusti pipke malo do nas.

Kada bi takva situacija ostala i do kraja godine,da li bi to ''slutilo'' i  hladnu zimu ?
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #64 poslato: 03. Septembar 2012. u 17:22 »
Prodje Nusicijada u Ivanjici :D prezivesmo :) 

Zato me nije bilo par dana,i sada citam prognoze,vidim da je Kimi pominjao jugozapad i padavine pocevsi od sutra,na moje pozitivno iznenadjenje :D

Pogledao sam karte i posle ovako dugog susnog perioda ovo je vredno prokomentarisati. . .

Ubelezio sam malim iksom,gde se otprilike nalazi Ivanjica na jugozapadu i nadam se konacno nekim padavinama  :pop:

za sutra i prekosutra. . . .

Dalje nije izlazio. . .

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #65 poslato: 03. Septembar 2012. u 18:19 »
Modeli malo po malo vraćaju nešto konvektivnih padavina za četvrtak, a i srijeda ima potencijala. Znam da smo svi to pomenuli već više puta, ali nije na odmet da još koji put naglasim koliko bi svaki mm značio u ovakvim situacijama, naročito kad su požari u pitanju.
Eto, na osnovu ovoga što GFS trenutno crta nije isključena mogućnost pravih ljetnjih pljuskova sa grmljavinom. Samo da i to ne ispari u ova dva dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #66 poslato: 03. Septembar 2012. u 18:30 »
По ВРФ-НММ- у ове падавине допиру и до долине Западне Мораве па и до мене, тако да се надам да ће коначно нешто пасти.  :pop:

Van mreže Johnny2

• *
  • Starost: 30
« Odgovor #67 poslato: 04. Septembar 2012. u 11:04 »
Drustvo jer bi mogao neko da mi kaze kakvo ce biti vreme krajem meseca od 24 pa nadalje,znam da te prognoze nisu bas najtacnije,ipak je u pitanju dug period do tog datuma... :neznam: :neznam: :neznam:

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #68 poslato: 04. Septembar 2012. u 11:22 »
WRF-NMM додатно повећао падавине за мој крај (сада се може говорити о неколико мм), а слабије падавине проширио на већи део земље, видећемо шта ће бити од свега тога.

Van mreže Srbin

« Odgovor #69 poslato: 04. Septembar 2012. u 12:35 »
 ^^

To jeste,cak i za danas crta padavine kod mene,ali nseto mi ne deluje da bi moglo nesto pasti danas,ovde. . .

medjutim za sutra je to prilicno konkretnije i ozbiljnije za jugozapad,a padavine se sire i na zapad i do tebe. . .

DOK za Cetvrtak 06.09. u jednom od termina padavine se sire na 2/3 Srbije,dok na jugozapadu pocinju od 6 ujutru i traju do 6 uvece i crtaju se stvarno oblilne padavine na jugozapadu za cetvrtak. . .

Jedini i ne mali problem je to sto je ovaj model visoke rezolucije,prilicno usamljen i ne prate ga globalni modeli poput gfs-a i Ec-A. . . .
GFS i crta neke padavine za sutra i malko ozbiljnije za cetvrtak. . dok EC nista. . .

Sad videcemo,nadam se da je WRF-NMM upravu. . .

Drustvo jer bi mogao neko da mi kaze kakvo ce biti vreme krajem meseca od 24 pa nadalje,znam da te prognoze nisu bas najtacnije,ipak je u pitanju dug period do tog datuma... :neznam: :neznam: :neznam:

Imas posebnu temu za zahtevne prognoze,tu mozes postavljati slicna pitanja. . .
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=2248.msg138847#new

U prognozama se pise vreme za 3 do 4 dana unapred a max do 7 dana unapred

Prognoza za period preko 7 dana je nepouzdana,pogotovu za tako dug perid i predstavlja cisto nagadjanje,tako da ce ti na tvoje pitanje,neko od clanova foruma odgovoriti tek kada 24 septembar udje u vremenski period od 7 dana unapred :)
« Poslednja izmena: 04. Septembar 2012. u 12:45 Srbin »

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #70 poslato: 04. Septembar 2012. u 14:39 »
EC kaže leto,leto,leto  :sun dokle god može kao da je jul a ne početak jeseni

Van mreže forest

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #71 poslato: 04. Septembar 2012. u 19:13 »
Danas na B92 kazu da ce i oktobar najverovatnije biti susan zato sto je oktobar kod nas mesec sa najmanje padavina  :?: :!:
Kakvo nagadjanje da ne veruje covek... ako su im to rekli meteorolozi onda stvarno katastrofa, a ako su sami smislili onda da im oprostimo na glupost. Pa 2010 u oktobru je kod mene palo 88 mm i bilo je 12 kisnih dana sto znaci da taj mesec moze da bude i te kako vlazan.

Ajde kada smo kod nagadjanja da ja pitam nesto hipoteticki... cisto onako ne previse ozbiljno: sta mislite da li ovakvo vreme bez padavina moze da traje u nedogled.... npr narednih 3 ili 6 meseci? Da li moze da se desi da nas uhvati neki anticiklon i da nas ne pusta mesecima i da gotovo mesecima nema ozbiljnijih padavina? Evo vec 3 meseca je taj scenario, sta mislite da li moze da se desi da se nastavi i narednih 3 ili 6 meseci? Ili je to kod nas nemoguce odnosno nismo na takvom mestu da bi se nesto tako ostvarilo?

Na ovo pitanje me podstakao danasnji razgovor sa kolegama gde smo pricali da smo bukvalno zaboravili kako izgleda kada pada kisa. I jedan kolega rece, zamislite bude ovako suvo do proleca :-\

Van mreže Srbin

« Odgovor #72 poslato: 04. Septembar 2012. u 19:42 »
 ^^

Nemoguce je, jer obicno u novembru krece jaka ciklonska aktivnost nad sredozemnim i jadranskim morem i novembar je mesec koji u primorskim mestima Crne Gore donosi izuzetno obline padavine,a u mestu Crkvice na padinama Orjen planine moze doneti i od 1000 do 2000 mm kise za samo mesec dana,koliko u mnogim mestima u Srbiji ne padne ni za godinu ipo :) kako se udaljavas od mora taj efekat slabi ali i dalje ka severu Crne Gore novembar je mesec sa najvise padavina. . . 

Takodje neka mesta u Srbiji na Kosuvu i Metohiji i na jugozapadu spadaju u predele gde novembar mesec donosi najvise padavina(mogu biti u obliku kise ili snega) u godini,sto je odlika izmenjenog mediteranskog uticaja na rezim padavina. . .

tako da je 100 % nemoguce da ovaj anticiklon potraje toliko dugo. . . :)

Van mreže nemanja

• *
  • Starost: 31
« Odgovor #73 poslato: 04. Septembar 2012. u 19:50 »
 ^^ Hm,seti se novembra prošle godine.. Kod mene količina padavina okruglo 0.. Najviše Loznica 10.5 mm.. Tako da ne mora ništa da znači da mora da bude kišan novembar.. Naravno da je to uobičajeno,ali samo kažem šta je bilo 2011..  :(

Van mreže Srbin

« Odgovor #74 poslato: 04. Septembar 2012. u 19:55 »
Desava se izuzetno,izuzetno retko,Porslog novembra su obarani mnogi rekordi o najnizoj visini snega na alpima najmanjoj kolicini padavina u mnogim mestima od kada se vrse merenja. . .

Ovakve periode gotovo sigurno menjau periodi sa jakom cikloskom aktivnoscu. . . na primer prosle godine je i kod mene novembar bio susan,ali zato decembar sa dosta snega i padavina(dok u ostalim krajevima jos nije bilo padavina ) a onda januar  sa obilnim snegovima,a negde i dosta kise,da bi februar obarao mnoge rekorde u kolicini padavina i visini snega,a kasnije se to prosirilo na prilicno kisno prolece sa padavinama iznad proseka. . .

Tako da je 100 % nemoguce! :)

DA zakljucim,cak i novembar moze biti ispod proseka ali posle toga je gotovo nemoguce da se tako nesto nastavi u nedogled,a po nekoj logici ako nista barem da bude u nekom proseku po kolicini padavina,ali sve je to cisto nagadjanje mnogo uapred,tek je septembar,mozda oktobar bude iznad proseka :)
« Poslednja izmena: 04. Septembar 2012. u 20:08 Srbin »

Van mreže Darko_9

Van mreže ciklon

« Odgovor #76 poslato: 04. Septembar 2012. u 21:18 »
Bilo bi pozeljno da se ovde drzimo teme u kojoj se pise prognoza za narednih 5 dana, cisto radi preglednosti foruma a u temi jesen 2012. mozete pisati sve vezano za ovo godisnje doba.
Za sada septembar ne odsupa uopste od leta koje je proslo i nastavlja trend toplih i susnih dana. Tako ce biti i narednih nekoliko dana s tim sto ce biti koji stepen svezije i moze se desiti da dobijemo malo kise ali to bi bila zaista simbolicna kolicina padavina.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #77 poslato: 04. Septembar 2012. u 21:43 »
@ forest:

Pogledaj u klimatoloske podatke, u vecem delu Srbije oktobar je mesec sa sekundarnim minimumom padavina (primarni je februar). Izuzetak od tog padavinskog rezima su krajnje jugozapadni i to planinski krajevi Srbije, gde se oseca uticaj sredozemnog rezima, gde se maksimum javlja u kasnu jesen i ranu zimu.
Da li je moguce da se desi da se susa nastavi i dalje. Pa, ja licno mislim da je sve moguce, ali da su za to jako male sanse. Mnogo je verovatniji period obilnijih padavina u narednih 6 meseci, nego nastavak suse.
Nasa pozicija je takva da mi u letnjim mesecima kao glavni izvor padavina imamo konvektivne oblake i nepogode koji su vrlo nepravilne prostorne rasporedjenosti, ali kada imamo pljuskove danima, oni koliko toliko pokriju teritoriju. Kada dodje jesen i zima, onda su preko nasih krajeva cesti prolasci ciklona sa frontalnim zonama, u okviru kojih padaju one dugotrajne nimbostratusne kise, koje su ujednacene prostorno i po intenzitetu.  Vise o tome ako hocete, u pogodnoj temi.

Van mreže forest

• *
« Odgovor #78 poslato: 04. Septembar 2012. u 21:52 »
@ forest:

Pogledaj u klimatoloske podatke, u vecem delu Srbije oktobar je mesec sa sekundarnim minimumom padavina (primarni je februar). Izuzetak od tog padavinskog rezima su krajnje jugozapadni i to planinski krajevi Srbije, gde se oseca uticaj sredozemnog rezima, gde se maksimum javlja u kasnu jesen i ranu zimu.
Da li je moguce da se desi da se susa nastavi i dalje. Pa, ja licno mislim da je sve moguce, ali da su za to jako male sanse. Mnogo je verovatniji period obilnijih padavina u narednih 6 meseci, nego nastavak suse.
Nasa pozicija je takva da mi u letnjim mesecima kao glavni izvor padavina imamo konvektivne oblake i nepogode koji su vrlo nepravilne prostorne rasporedjenosti, ali kada imamo pljuskove danima, oni koliko toliko pokriju teritoriju. Kada dodje jesen i zima, onda su preko nasih krajeva cesti prolasci ciklona sa frontalnim zonama, u okviru kojih padaju one dugotrajne nimbostratusne kise, koje su ujednacene prostorno i po intenzitetu.  Vise o tome ako hocete, u pogodnoj temi.

Jasno je sve, dobro je objasnjenje. Inace nisam ni osporio da je oktobar mesec sa najmanje padavina ali mi je bio glup njihov zakljucak da ce se susa nastaviti u oktobru zato sto je to mesec sa najmanje padavina. Sta ako bude prosecno vlazan... Kao da u oktobru pada manje od 10mm ili da je to mesec u kome nema padavina pa oni izvode zakljucak da ce susa trajati i tada. Mislim glupost.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #79 poslato: 04. Septembar 2012. u 23:36 »
Slozices se da iako padne prosecnih 40ak mm za 31 dan u okt, to svakako nece popraviti generalno stanje, a kamoli stanje  reka i podzemnih voda.
Sad vec pricamo o velikim kolicinama kise koje treba da padnu u narednih mesec - dva, ne bi li malo popravili situaciju.