Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2012.  (Pročitano 50212 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
Odg: Septembar 2012.
« Odgovor #160 poslato: 12. Septembar 2012. u 08:23 »
РХМЗ: У ЧЕТВРТАК, 13. СЕПТЕМБРА 2012. године, на западу и југозападу Србије се очекују обилне падавине, локално и преко 40 лит/м2 за 24 сата.

Koliko vidim, ni RHMZ još ne odustaje. Izgleda da oni baš nemaju poverenja u GFS. Po kom oni kriterijumu prognoziraju, stvarno ne znam :neznam:? Pre bi' rekao da se tamo neko (ko je zadužen za internet obaveštenja) napio, zaspao i zaboravio da skine ovo upozorenje. Ako do kraja dana ili do sutra ujutru ostane ovo upozorenje, onda nam ostaje da sačekamo sutrašnji front i lično se uverimo da li će RHMZ biti bolji prognozer od stranih modela. Ako sutra padavine stvarno budu minorne u mom i Srbinovom kraju, ovo neće biti prvi, ali sigurno neće biti ni poslednji njihov gaf.

Van mreže Johnny2

• *
  • Starost: 30
« Odgovor #161 poslato: 12. Septembar 2012. u 09:16 »
Da,oni nisu pogresili ni prvi ni poslednji put,zato moje misljenje je da ce do kasnih vecernjih sati RHMZ skinuti to upozorenje..mogu da tvrdim 99,9 %....!Mislim da daleku prednost ima GFS model,i da ce se njegove prognoze ostvariti,voleo bih da nisam u pravu ali protiv prirode se nemoze....Nedaj Boze da ne bude kise  :pop: :pop: :pop: :( :( :(

Van mreže Johnny2

• *
« Odgovor #162 poslato: 12. Septembar 2012. u 10:17 »
RHMZ skinuo upozorenje....neka kisica se vidi u noci izmedju petka i subote,ali zanemarljiva kolicina padavina,temp.uglavnom oko 20 ili malo iznad 20 stepeni od petka do nedelje...   :nelupaj:

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #163 poslato: 12. Septembar 2012. u 13:27 »
RHMZ skinuo upozorenje....neka kisica se vidi u noci izmedju petka i subote,ali zanemarljiva kolicina padavina,temp.uglavnom oko 20 ili malo iznad 20 stepeni od petka do nedelje...   :nelupaj:
Pa, da. Danas slušam njihovu prognozu na RTS-u i voditeljka kaže da se ne očekuju značajnije padavine, a koliko sad vidim ni zahladjenje.

Van mreže SimonMK

• *
« Odgovor #164 poslato: 12. Septembar 2012. u 15:48 »
Сепак, ние во Македонија ќе добиеме вистинска есен со задоволителни врнежи од дожд и пониски температури.

Ова е GFS метеограм за град Велес:

http://ready.arl.noaa.gov/readyout/24205657_metgram.gif

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #165 poslato: 12. Septembar 2012. u 15:57 »
Ne treba otpisivati ovaj ciklon u potpunosti kad je Srbija u pitanju. Meni i dalje djeluje da bi noć između petka i subote i subota mogli donijeti solidne padavine većem dijelu zemlje.
Zato se samo malo južnije očekuju nevjerovatne padavine. EC za Bar crta preko 200mm, tako da je sasvim realno da padne i blizu 100mm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #166 poslato: 12. Septembar 2012. u 16:18 »
 ^^
Malo juznije. . . ehh  ;D Pa u pocetku  prvih 2,3 izlaza je i gfs crtao potop na jugozapadu Srbije. . .

Pa je otislo malo juznije i zapadnije. . . rekao sam ja juce to je ono malo "ali" sto devojci srecu kvari,u prenesenom znacenju :D

Da je bilo malo severnije i istocnije,kao u pocetku,ne bi Bar dobio toliko padavina. . .

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #167 poslato: 12. Septembar 2012. u 16:58 »
I ja mislim da postoji sansa za padavine i da ce Srbija ipak nesto dobiti na kraju.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #168 poslato: 12. Septembar 2012. u 17:20 »
I ja mislim da postoji sansa za padavine i da ce Srbija ipak nesto dobiti na kraju.
Naravno, samo je pitanje ko i koliko? :-\
Već dva puta od "ovoliko i onoliko mm" nismo dobili dovoljno da pokupi prašinu. :(
Sve više od 5mm kod mene, smatraću kao dobre padavine. Jedino je ETA izdašnija i ide do 15mm.

Van mreže sale pn

« Odgovor #169 poslato: 12. Septembar 2012. u 17:27 »
GFS daje oko 40mm za Paracin od subote do utorka uz sveze vreme.
Izgleda da je ponovo neki vic ova suma padavina? :kafa:

Kao sto neko rece, ne verujem nista dok ne krene da pada.

ETA daje oko 30mm, takodje i NMM na sajtu weather2umbrelle oko 30mm, dok je EC smanjio padavine i daje simbolivnu kolicinu za ovaj kraj.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #170 poslato: 12. Septembar 2012. u 17:33 »
Neki modeli su čak i prilično izdašni sa padavinama za Srbiju u subotu. Evo šta kaže WRF sa ulaznim podacima GFS-a.
Subota prijepodne (12h padavine):

Subota poslijepodne (12h padavine):

Naravno da su još uvijek razne opcije u igri, sve do ponedjeljka.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #171 poslato: 12. Septembar 2012. u 19:39 »
Na kraju to ipak nije toliko loše zaista...šteta što smo ispali iz igre za sutra,ali Bože moj,ciklon će biti tu negde "blizu nas" do ponedeljka pa se nadamo da će ipak biti nešto.

Najteže je prognozirati padavine sa jugoistoka,tako da je sve u igri,od simboličnih padavina pa i do lokalno dosta obilnih.To se na Milosh-evoj karti iznad najbolje vidi.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

« Odgovor #172 poslato: 12. Septembar 2012. u 20:06 »
GFS u 12z izlazu,posle duze vremena promenio raspored padavina,u korist jugozapada Srbije,i to pred sam dolazak fronta. . . Ovo se posebno odnosi na petak. . .

Dok u poslednjih nekoliko dana za Ivanjicu ukupno nije davao vise od 5 mm(oslanjao sam se na ec koji je davao vise) padavina,ovaj izlaz je sve promenio ali je prvi takav izlaz i nisam siguran da ce ostati pri ovome. . .

ali da prokomentarisem. . .

Padavine bi u Srbiji po gfs-u krenule sutra u drugom delu dana i to od severozapadnih do jugozapadnih predela,dok bi celom duzinom centralni i istocni predeli po njemu ostali suvi. . . padavine bi bile samo smbolicne. . .  dok bi u centralnoj i juznoj Bosni,juznoj hrvatskoj,primorskoj Crnoj gori padavine bile obilnije. . .
evo kako bi to izgledalo

U nastaku obilne padavine bi se nastavile u Juznoj Bosni i juznoj Crnoj Gori,delovi primorske hrvatske ,dok bi jugozapad Srbije dobijao simbolicne. .

u daljem nastavku obilnije padavine bi se nastavile samo u primorskoj i zapadnoj Crnoj gori,i delovima primorske Hrvatske,dok bi ostali predeli dobijali slabije padavine. . .

Medjutim u petak po podne situacija se menja i jace padavine se sire i do jugozapada Srbije. . . :D

U nastavku bi u vecem delu regiona to bile slabe padavine,da bi u nedelju sredinom dana one opet ojacale na ugozapadu Srbije i severu Crne Gore. . .

Vratila mi se nada za neku ozbiljniju kisu,samo da ovo gfs u narednim izlazima ne vrati na staro,a po mogucstvu da prosiri jace padavine na veci deo Srbije,ako je vec krenuo da ih vraca :)

Sada gfs meteogram izgleda mnogo bolje  :D

A danima po gfs-u nisam dobijao ni 5 mm padavina. . .Sto neko rece jos se nista ne zna,za bilo koji predeo Srbije. . .

cekamo wrf nmm i ec

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #173 poslato: 12. Septembar 2012. u 21:29 »
Izašao je WRF-NMM i po padavinskim kartama za subotu je jako sličan onome što sam gore postavio. Npr. za Beograd crta 20-ak mm, zapadnije i južnije još više. Vidjećemo može li biti šta od toga.

A evo šta EC crta za sutra poslijepodne kod mene. Ovo su 12h padavine:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #174 poslato: 13. Septembar 2012. u 01:17 »
ГФС се још држи..18Z развукао падавине од циклона до уторка, накупило се негде око 40 мм, видећмо шта ће главни сутра да нацрта.

ВРФ-НММ што се тиче мог краја није лош, Шумадија би добро прошла по овим картама... али ништа док не крене па пада...

Van mreže zec

« Odgovor #175 poslato: 13. Septembar 2012. u 06:38 »
RHMZ vratio upozorenje:У ЧЕТВРТАК, 13. СЕПТЕМБРА 2012.
године, На западу и југозападу
Србије очекују се обилније
падавине, количина падавина већа
од 20 лит/м2 за 12 сати.
Ova dobra refleksija iz Bosne ce sigurno dogurati do tih delova Srbije uskoro. :pop:

Van mreže Johnny2

• *
« Odgovor #176 poslato: 13. Septembar 2012. u 08:31 »
Jer moze neko da mi kaze kakve su sanse za Beograd i njegovu okolinu? :neznam:

Van mreže Srbin

« Odgovor #177 poslato: 13. Septembar 2012. u 08:58 »
RHMZ vratio upozorenje:У ЧЕТВРТАК, 13. СЕПТЕМБРА 2012.
године, На западу и југозападу
Србије очекују се обилније
падавине, количина падавина већа
од 20 лит/м2 за 12 сати.
Ova dobra refleksija iz Bosne ce sigurno dogurati do tih delova Srbije uskoro. :pop:

NIje vratio u potpunosti,jer je prvo stajalo vise od 40 mm ,gfs opet katastrofa. . .

nesto ne verujem da ce se ostvariti rhmz upozorenje. . . ali daj boze da hoce. . .

Ovo iz Bosne se jako sporo krece. . .

Van mreže zec

« Odgovor #178 poslato: 13. Septembar 2012. u 09:07 »
Srbine znam sve to,ali me mrzelo da pisem u detalje.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #179 poslato: 13. Septembar 2012. u 09:12 »
Ovo iz Bosne se jako sporo krece. . .

A i kreće se pravcem jug-sever, bez kretanja ka istoku neće nikad stići. I jutros modeli jako tanki sa padavinama, eventualno nešto više u subotu, ali to mi je jako daleko...