Ima posebna tema za ovako intresantne rasprave a to je "klima Srbije". . .
Ja sam svojevremeno,dok je ptprince jos uvek bio aktivan clan,pitao koje oblasti u Srbiji primaju najvise padavina a koje su najsusnije. . .
Padavinski rezim u Srbiji je prilicno uslovljen mikroklimatskim karakteristikama odredjenih predela Srbije,naravno da je u najsirem mogucem kontekstu padvinski rezim(i uopste klima Srbije) uslovljen lokacjom same Srbije u odnosu na Sredozemno,Jadransko more, Dinaride,otvorenost Vojvodine,itd ali veliku ulogu igraju mikroklimatske karakteristike odredjenih predela Srbije. . . sve je to ptprince lepo objasnio. . .
Tako npr najsuvlje oblasti u Srbiji jesu Istocna Srbija,Timocka krajna zaledje Kucajskih planina,sever Banata,podkopaonicki kraj tj zaledje kopaonika upravo tvoje Prokuplje,Kursumlija. . . Onda sam jug Srbije cesto ume da bude veoma suv. . . primeri:
Primeri: Prokuplje 576 mm,Vranje,Bujanovac,Presevo oko 600 mm,Negotin oko 600 mm,Kikinda svega 556 mm
Najvlaznije oblasti Srbije jesu jugozapad i podrinje,ali tek tu do izrazaja dolaze lokalne mikroklimatske karakteristike,i ako bi Novi Pazar koji je jugozapadniji od Ivanjice,ovako geografski gledano, trebalo da prima vise padavina od Iv,on prima daleko daleko manje svega 674 mm ,dok Ivanjica prima u proseku oko 1000 mm ,a poslednjih deset godina(ja racunao po meteo godisnjacima
) i malo vise od 1000 mm ,Sjenica 795. . . Loznica 881 mm , Ljubovija 953 mm, Bajna Basta 769mm,Valjevo 783 mm,u Krupnju leti lokalni pljuskovi vole da se istresaju tako da prima malo preko 1000 mm padavina godisnje. ..
Beograd,koji je neki prosek,prima oko 700mm padavina godisnje. . .
Tako da se padavinski rezim Srbije nikako ne moze gledati uopsteno,vec se u obzir moraju uzeti ornografski efekti,polozaj,mikroklima udaljenost od Sredozemnog mora,da li je neki predeo Srbije u zaledju planina ili ne, itd itd. . .