Sve, sve, ali da g-din Bjelić kaže da je
prosečna greška za temperaturu samo "jedan do dva stepena" za period od 12 dana :!: je preterivanje i hvaljenje bez osnova. Razumem ja da "svaki Ciga svoga konja hvali" ali ne treba preterivati
Lako je uraditi verifikaciju prognoza za temperaturu za npr. prvih pet dana tokom perioda od mesec dana (ne vredi gledati samo jednu prognozu za 5 dana, jer svako može da ima ili loš dan ili ludu sreću -potrebno je u dužem periodu pratiti prognozu) i videti koliko je srednje apsolutno odstupanje (MAE) a da ne govorim o prognozi za mesec dana koja je svakako orijentaciona i RHMZ sasvim koretno to uvek i napominje (Ова прогноза је оријентациона и пожељно је користити је уз прогнозу за 5 дана унапред.)
Ali ako g-din Bjelić već voli da se pohvali kako RHMZ ima srednje odstupanje 1-2C za prvih 12 dana u dugoročnoj prognozi, neka pogleda poslednju dugoročnu prognozu Zavoda pa neka vidi koliko je odstupanje za Tmax. Npr. za BG ono iznosi
4.3C za period 16.10.-29.10. (za ostala mesta nisam gledao).
Ne mislim da je ovo loša "brojka" za dugoročnu prognozu -naprotiv, sasvim je dobra jer je u pitanju period od 13 dana ali velika je razlika između "greška u prvih 12 dana je stepen do dva" i 4-5C. A ova poslednja mesečna prognoza je i dobra u odnosu na neke prethodne (kada kažem dobra ne mislim da je dobro što je za danas prognozirano 21C a biće oko 5.5C, već da je trend bio solidan).
Prethodno navedenim ne želim da kažem da RHMZ loše radi i da "navijam" za naše malobrojne privatne meteo-firme -ne verujem da bi one imale bolju dugoročnu prognozu jer je dovoljno videti koliko se greši u prognozama i za dan-dva unapred ali kod nas se generalno malo pažnje obraća na verification i maltene da niko ne saopštava podatke kolika je npr. srednja apsolutna greška za prognozu temperature za prva tri dana i slično. Ako bi neko redovno (dakle ne u jednoj dugoročnoj prognozi, nego npr. tokom 6 meseci) imao MAE od samo 1.5C za prognozu za prvih 12-15 dana, taj neko bi mogao da bira klijente u svetu kojima je od vitalnog značaja pouzdana prognoza za 2 nedelje unapred. Postoje firme koje imaju MAE 0.9-1.3C za prva 3 dana (na velikom uzorku od npr. bar 1000 lokacija) ili 1.5C za prvih 5 dana ali nisam čuo za meteo-kompaniju koja ima verification sa MAE 1.5C za prognoze za period od 12 dana (ipak je to forecasting lead-time od čak 288h).
Izvinjavam se za off.