AMS Karaburma za poslednjih 24h belezi 33,1mm kise.
Redovno pratim podatke sa tvoje stanice -zaista je pouzdana, a što se tiče zime sa snegom koji pada nošem jakim vetrom i uz dosta nisku temperaturu (kao npr. u februaru ove godine) tvoja stanica je jedina koja u BGu meri stvarnu količinu padavina. Znamo koliko puta se desilo da BG-Vračar (stanica 13274) ima pogrešan podatak za količinu padavina (govorim o situaciji sa pojačanim vetrom) tj. mnooogo manju količinu od stvarne i to potom ode u međunarodnu razmenu, upiše se u statističke podatke/arhivu... i tako godinama, bez ikakvog poboljšanja.
A ti Rade svojim trudom omugućavaš svima nama da i na -10C uz pojačan vetar imamo dobar uvid u stvarne padavine -bravo
P.S. Iako sada nije zima, želim da ovde iskopiram komentar od februara. Imamo člana koji postiže ono što "referentna ustanova sa punom odgovornošću..." (tj. RHMZ) nikako da uradi -da konačno omogući ispravno merenje količine padavina i u "otežanim" vremenskim prilikama (da ne bude ponovo situacija u kojima je zvanično izmereno samo 0.8mm padavina a zvanična visina snega se povećala 10-15cm).
Citat: rade 11. Februar 2012. u 13:46
Po synop u Beogradu do 6h palo 0,8mm, a od 6-12h samo 0,4mm.
Ne znam kako mere, ali mislim da ovi podaci ne odgovaraju realnom stanju, da padne preko 10cm snega od samo 1,2mm.
Kod mene od ponoci palo 7,5mm, trenutno -8,4C.
Citat: Profiamater juče u 18.57
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rade, tvoja pouzdana stanica
će nam biti od velike koristi sutra kada je u pitanju količina padavina (suvog snega) pri umerenom i pojačanom IJI vetru -u takvim situacijama (imali smo nekoliko primera prošle zime, a mislim i bar jedan slučaj ove zime) zvanična merenja RHMZa sa stanice 13274 nisu baš uvek pouzdana (tj. povremeno je "izmerena" količina padavina bitno manja od realne).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rade, kao što sam i očekivao izmerena količina padavina na Vračaru bitno odstupa od realne, ali ta situacija se ponavlja vec dosta puta kada pada sneg uz jaku košavu (i ti pogrešni podaci ostaju takvi kakvi su, odlaze u arhivu, kvare statistiku...). Ti si pravi primer kako čovek velikim trudom (naravno i znanjem) može da omogući dobro merenje količine padavina i u veoma teškim (da ne kažem, maltene ekstremnim -što se BGa tiče) uslovima. Hvala ti na zalaganju kojim omogućavaš svima nama, koji podatke redovno pratimo, da imamo pouzdanu AMS u BGu.