Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2012.  (Pročitano 42192 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Oktobar 2012.
« poslato: 25. Septembar 2012. u 09:26 »
Oktobar počinje za 6 dana, i sve je izvjesnije da će nam početak ovog mjeseca donijeti hladnije vrijeme u odnosu na kraj septembra, ali ne i hladno vrijeme za ovo doba godine. Temperature bi bile sasvim prijatne.
Za sada se ne crtaju neke ozbiljne padavine, ali se polako pojavljuju na kartama za 1. oktobar.

Evo kako GFS vidi taj konačni upad hladnijeg vazduha i odlazak tropskog talasa ka jugoistoku:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

Odg: Oktobar 2012.
« Odgovor #1 poslato: 25. Septembar 2012. u 16:01 »
Svakako prijatno vreme početkom oktobra oko 25 stepeni , ne moraju odma kiše i hladnoće bolje je ovako da postepeno ulazimo u jesen!

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #2 poslato: 26. Septembar 2012. u 23:00 »
Trenutno se makar nazire popustanje visokih temperatura od 1 oktobra.Crtaju se i neke padavine,ali pre ce biti da ce one ispariti kako nam se vremenski budu priblizavale.

Uglavnom,neke znacajnije promene vremena nema na vidiku narednih 7-10 dana.To nam nece tesko pasti,ionako smo vec uveliko navikli na monotoniju.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: 27. Septembar 2012. u 12:42 »
Da, početak oktobra će nam defintivno donijeti nešto svježije vrijeme od kraja septembra, ali to će i dalje biti barem za nijansu više temperature od normalnih za ovo doba godine.
Ono što je meni posebno zanimljivo je to što GFS daje sasvim solidne parametre za nestabilnosti u prvih nekoliko dana oktobra. Ne mogu da se sjetim kad smo zadnji put imali u oktobru pljuskove sa grmljavinom u Beogradu. Barem od kad sam ja u Beogradu, čini mi se da nije bilo.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #4 poslato: 27. Septembar 2012. u 19:52 »
Karte se ne menjaju vec cetiri meseca. Cikloni prolaze Atlantikom i dalje preko Skandinavije a anticikloni se sire sa jugozapada preko nas.

Pocetkom oktobra prijatne temperature, po meni idealne oko 25C

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #5 poslato: 28. Septembar 2012. u 00:52 »
Ne mogu da se sjetim kad smo zadnji put imali u oktobru pljuskove sa grmljavinom u Beogradu. Barem od kad sam ja u Beogradu, čini mi se da nije bilo.
predfrontalne nestabilnosti 10.10.2009.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #6 poslato: 29. Septembar 2012. u 11:19 »
I dalje se crtaju zanimljive nestabilnosti za prva tri dana oktobra. Kažem zanimljive, jer su prava rijetkost za ovo doba godine. Do postepenog zahlađenja bi trebalo da dođe u utorak, sa tendencijom pada temperature nakon toga. Ali bi trebalo da dođe i do stabilizacije od četvrtka.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #7 poslato: 29. Septembar 2012. u 11:39 »
^^ ^^ Što je još zanimljivije,crtaju se nestabilnosti do duboko u noć,pa i do jutra. :D

Videćemo hoće li to biti poslednje grmljavinske aktivnosti u ovoj godini. :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #8 poslato: 29. Septembar 2012. u 13:23 »
^^ ^^ Što je još zanimljivije,crtaju se nestabilnosti do duboko u noć,pa i do jutra. :D

Videćemo hoće li to biti poslednje grmljavinske aktivnosti u ovoj godini. :)
Ko zna šta nam još može prirediti ova godina ... februarski sneg na -11°C, visoke temperature, minimalne količine padavina ... ništa me ne bi iznenadilo da ceo oktobar bude nestabilan uz grmljavinu. :o
Vidim da je sklonjena prognoza na RHMZ "poslepodnevni pljuskovi" za Novi sad, međutim, južnije i dalje stoji "poslepodnevni pljuskovi".
Po WRF-NMM, kako sada stvari stoje, Beograd i okolina u centru pažnje prvog dana oktobra.

Van mreže nele-niš

« Odgovor #9 poslato: 29. Septembar 2012. u 14:33 »
Pošto je ova godina bila jako siromašna po pitanju nestabilnosti
bar za moj kraj možda se oktobar mesec iskupi  ??? ;D
međutim naš wrf-nmm za sam početak meseca ne vidi nikakve padavine za grad Niš.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #10 poslato: 29. Septembar 2012. u 18:36 »
Prebaciti u temu jesen 2012. Ova tema je za prognoze do 7 dana koje su više pouzdane.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #11 poslato: 29. Septembar 2012. u 19:25 »
1 i 2 oktobra na jugoistoku Srbije veoma toplo oko 35 stepeni , U Vojvodini oko 28 stepeni , severozapad Vojvodine oko 26 stepeni! 3 oktobra svežije u celoj Srbiji!

U Beogradu oko 30-31 stepen 1 i 2 oktobra!

Koji je rekord za oktobar za Srbiju otkad se vrše merenja zna li neko?

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #12 poslato: 30. Septembar 2012. u 10:20 »
^^ Rekord za Beograd je 34.7°C, i mislim da su ipak jako male šanse da bude oboren. Ali sigurno je da će sutrašnja Tmax biti barem jako blizu tog rekorda, možda i na samo stepen-dva.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže nele-niš

« Odgovor #13 poslato: 30. Septembar 2012. u 10:40 »
Modeli za moj kraj crtaju neke padavine za utorak od podneva,
sve je to slabo, međutim kakva je suša došlo je vreme daj šta daš... :selam:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #14 poslato: 02. Oktobar 2012. u 20:59 »
Narednih dana stabilno, uglavnom sunčano, uz svakodnevni porast temperature, tako da se u subotu ponovo očekuju prave ljetnje temperature, ali uglavnom ispod 30°C.
U nedjelju jače zahlađenje, ali male su šanse da će biti propraćeno ozbiljnijim padavinama, tako da se nastavlja period sušnog vremena.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #15 poslato: 02. Oktobar 2012. u 21:21 »
Modeli su dosta "složni" oko zahlađenja od ned/pon. GFS u već par "izlaza" vidi samo "suvo" zahlađenje (slabe padavine samo u malom delu Srbije) i T850hPa u pon. i ut. od +0.5 do +2.5C a nov ECMWF od 12UTC se tome pridružuje -padavine su bitno manje nego u prethodna dva "run"-a i npr. za područje BGa su manje od 0.5mm za ned/pon, a zahlađenje je blago "usporeno" pa se za ned. daju nešto više temp. nego u prethodnim "izlazima".

Van mreže sale pn

« Odgovor #16 poslato: 03. Oktobar 2012. u 12:47 »
Izgleda da cemo mi jos dosta cekati na pravu jesen i zahladjenje.
Cini mi se da GFS ide ka tendenciji potpunog ukidanja zahladjenja planiranog za ponedeljak.
Temperature ne bi pale ispod 20C, a identican GFS-u je i jutrosnji UKMO 00Z.

EC pak vidi nesto jace zahladjenje sa prolaznim padavinama u nedelju i temperature malo ispod 20C u ponedeljak i utorak.
Uglavnom ima tu jos mesta za promene, videcemo da li na bolje ili na gore, ali cinjenica je da neke ozbiljnije kise i dalje nema na vidiku.

Van mreže SSJ5

• *
« Odgovor #17 poslato: 05. Oktobar 2012. u 06:18 »
Sigurno nam stize zahladjenje u ponedeljak, pitanje je samo koliko.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #18 poslato: 05. Oktobar 2012. u 10:16 »
Još tri prava ljetnja dana (danas i za vikend) sa maksimalnim temperaturama blizu 30°C. U nedjelju uveče i u noći između nedjelje i ponedjeljka nam stiže front koji će gotovo izvjesno donijeti i nešto padavina, ali ne velike količine. Temperature od ponedjeljka znatno niže, ali normalne za ovo doba godine. Može se reći da jesen konačno stiže.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #19 poslato: 05. Oktobar 2012. u 10:50 »
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:399874-Prolece-usred-oktobra Proleće usred oktobra
B. H. | 05. oktobar 2012. 07:55    | Komentara: 0
I narednih deset dana toplo uz povremenu slabiju kišu. Prvi dani sledeće sedmice, kažu meteorolozi, proteći će u znaku kiše, sa osetno manjim temperaturama
VIKEND pred nama biće topao i sunčan, ali će u nedelju po podne doći do zahlađenja. Prvi dani sledeće sedmice, kažu meteorolozi, proteći će u znaku kiše, sa osetno manjim temperaturama. Ipak, sve do 14. oktobra dnevne temperature neće pasti ispod 18 stepeni.

Subota će sa maksimalnih 29 stepeni biti najtopliji dan u ovom periodu.

- Ali, već sledećeg dana nas očekuje zahlađenje sa prolaznom kišom - kažu u Meteosu. - Najpre na severu Srbije, a do kraja dana i na jugu.