Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2012.  (Pročitano 42196 puta)

Van mreže Darko_9

Odg: Oktobar 2012.
« Odgovor #40 poslato: 15. Oktobar 2012. u 17:03 »
Pogledajte letnje temperature krajem oktobra 1960 u Beogradu http://www.tutiempo.net/en/Climate/BEOGRAD/10-1960/132740.htm

Gledao sam neke sajtove moguće da će ovaj topli talas trajati i do kraja meseca ali ne mora da znači videćemo...mada to nije ništa neuobičajno za oktobar! Bolje sad da bude toplo u oktobru nego u novembru!

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #41 poslato: 16. Oktobar 2012. u 08:40 »
Da narednih dana se uspostavlja anticiklon sa centrom istočno od nas. Očekuje nas suvo i toplije vreme, u početku uz umeren jugoistočni vetar u košavskom području, ali biće to topla košava.

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #42 poslato: 16. Oktobar 2012. u 15:36 »
Estofex za arhivu. Ovako nešto nikada  nisam video u oktobru, mada mislim da preteruje. Čudi me da niko ovo nije primetio.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #43 poslato: 17. Oktobar 2012. u 02:01 »
Primetili smo, al sta ima da komentarisemo kad je evidentno losa procena :) tako se i pokazalo... Od sutra svi napolje da uzivamo uz miholjsko...

Van mreže forest

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #44 poslato: 17. Oktobar 2012. u 10:31 »
Ma samo da se ne ponovi novembar od prosle godine, onda cemo da se slikamo... mada za sada je dosta slicna situacija kao prosle godine. Cak su i kolicine padavina slicne... isto je prosle godine bila jedna kisica slicna ovoj. Ne znam kako ce biti u poslednjoj nedelji oktobra, da li ce biti padavina ali mozda ovaj oktobar na jugu bude i susniji od proslogodisnjeg.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #45 poslato: 17. Oktobar 2012. u 11:55 »
Estofex za arhivu. Ovako nešto nikada  nisam video u oktobru, mada mislim da preteruje. Čudi me da niko ovo nije primetio.

Stvarno nisam gledao ESTOFEX juče, ali sam na http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php video da je na području Albanije od ranog jutra bilo mnogo grmljavine. E sad, da li je bilo i jačeg nevremena ...  :neznam:
Ne znam kakvi su bili ostali parametri, pa su izdali ovakvo upozorenje i to u oktobru. :-\

Van mreže zec

« Odgovor #46 poslato: 18. Oktobar 2012. u 22:09 »
 ^^
Mozda su mislili da ce ono nevreme od Sicilije doci i do nasih krajeva,ali izgleda da je to sve otislo na Albaniju??! :neznam:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #47 poslato: 19. Oktobar 2012. u 10:44 »
Danas i sutra će biti najtopliji dani u ovom periodu stabilnog vremena, sa temperaturama i preko 25°C u mnogim dijelovima Srbije. Od nedjelje za nijansu hladnije vrijeme, a trend blagog pada temperature će se nastaviti i narednih dana. Globalni modeli naziru ozbiljniju promjenu vremena sa zahlađenjem i padavinama narednog petka, ali to za sada stoji samo kao moguća opcija, jer može lako da ispari.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #48 poslato: 19. Oktobar 2012. u 11:14 »
Modeli su i danas istrajni u tome da nas čeka ozbiljnije zahlađenje i svi skoro vide sličnu situaciju,ta opcija polako ulazi u period od 7 dana...

Van mreže sale pn

« Odgovor #49 poslato: 21. Oktobar 2012. u 18:40 »
GFS 12Z :o :oboze:
Jos brutalnije zahladjenje izmedju subote i nedelje.
Sa 20C u subotu (centralni i juzni krajevi) na oko 0C u nedelju, sve to naravno praceno padavinama, u ovom sluicaju sa sigurnim snegom i u nizim krajevima.

Ne verujem ja u ovo.
Ovo bi moralo makar malo da se ublazi u narednim danima.

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #50 poslato: 21. Oktobar 2012. u 18:44 »
Невероватан 12z, очекивао сам да ублажи захлађење, ал ништа од тога  :D

Сад ће и метеограм да изађе, па да видимо како то прецизније изгледа.

http://ready.arl.noaa.gov/readyout/44145963_metgram.gif

Овaко то изгледа, што си тиче мог места  :D

« Poslednja izmena: 21. Oktobar 2012. u 19:21 Медо 95 »

Van mreže dragankralj

• *
« Odgovor #51 poslato: 21. Oktobar 2012. u 19:38 »
Невероватан 12z, очекивао сам да ублажи захлађење, ал ништа од тога  :D

Сад ће и метеограм да изађе, па да видимо како то прецизније изгледа.

http://ready.arl.noaa.gov/readyout/44145963_metgram.gif

Овaко то изгледа, што си тиче мог места  :D

Auu pa sta je ovo od cetvrtka ljudi?Pa ovo nailazi bas neko opasno zahladjenje !

Van mreže nou kamp

• *
« Odgovor #52 poslato: 21. Oktobar 2012. u 19:44 »
ko misli da cemo videti u subotu vece,nedelju,makar prve pahulje u bg?  ???
daleko je jos al' zbilja se ozbiljno crta taj scenario.   :kick:

Van mreže Jatmi

• *
« Odgovor #53 poslato: 21. Oktobar 2012. u 19:52 »
Jel' se neko seca pre par godina, mislim da je 2010, da je tako nesto sreinom novembra oko podneva u bEogradu bilo 20 stepeni i oko 12:30poceo da duva severac...kad sam se vracao iz skole oko 20h bila je mecava o.O

Van mreže dragankralj

• *
« Odgovor #54 poslato: 21. Oktobar 2012. u 19:57 »
Daa ja se toga secam.. ali ovo bi bas bilo lepo da nas zima odjednom "presece " pa makar i na kratko pa posle sunce opet ;)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #55 poslato: 21. Oktobar 2012. u 19:58 »
Ima jos dosta do sledeceg vikenda, izvesno je da nas ocekuje jako zahladjenje i da su padavine moguce ali niko jos ne moze tacno da kaze kakva ce biti situacija.
Moje misljenje je da ce planinski predeli videti prvi sneg ove sezone a za nize predele kao sto sam iznad napisao.
Period toplog i suvog vremena je jako dug i realno je ocekivati da nas pred kraj oktobra zahvati zahladjenje sa padavinama koje ce temperaturu spustiti ispod proseka za ovo doba godine.

Van mreže mareeram

« Odgovor #56 poslato: 21. Oktobar 2012. u 22:23 »
Da po nekim prognozama u svim predelima se ocekuju snezne padavine, i visim i nizim.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #57 poslato: 21. Oktobar 2012. u 23:03 »
EC daje nešto blažu i realniju varijantu od GFS-a, barem za sada.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #58 poslato: 22. Oktobar 2012. u 00:24 »
Jel' se neko seca pre par godina, mislim da je 2010, da je tako nesto sreinom novembra oko podneva u bEogradu bilo 20 stepeni i oko 12:30poceo da duva severac...kad sam se vracao iz skole oko 20h bila je mecava o.O
to je bilo 9. decembra 2010, T.max 19.5 C, posle fronta temperatura je pala na 10 C, a u 20h je bilo 0 C uz sneg.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #59 poslato: 22. Oktobar 2012. u 01:08 »
EC daje nešto blažu i realniju varijantu od GFS-a, barem za sada.

GFS ga naravno u poslednjem izlazu prati. . . To je to uglavnom je to i dalje daleko. . .

Daleko za davanje bilo kakvih preciznih prognoza i ne treba se izletati sa tim po poslednjem izlazu sneg "ko kuca" i u nizim predelima itd daleko za kacenje bilo kakvih meteograma i slicno. . .  GFS-a  4 puta dnevno izlazi. . . uvek ce biti nekih promena,kao i kod ostalih modela. . .

Dakle konstatovana je evidentna promena vremena koja nas ocekuje za vikend, padavine i zahaldjenje je sigurno 99 % to je za sada dovoljno,e koliko ce biti padavina i koliko ce zahladjenje temperaturno biti izrazeno e to se,sa nekom dozom sigurnosti, moze komentarisati tek kada prognoza udje u termin od 2 max 3 dana. . .

Jer svi znamo da ce jos biti promena moze se ovo zahladjenje i padavine jos ublaziti,a moze se vratiti i na stari scenario. . .

Naravno za ljubitelje zime i snega kada se ovakav scenarijo naslucuje je pravo uzivanje pratiti modele iz izlaza u izlaz i komentarisati promene na bolje ili losije :) Ali ozbiljno pricati o kolicini padavina i jacini zahladjenja,detaljnije i preciznije, tek po meni 48 sati pre fronta :)