Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2012.  (Pročitano 42258 puta)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Odg: Oktobar 2012.
« Odgovor #60 poslato: 22. Oktobar 2012. u 08:39 »
Stiže jače zahlađenje to je sigurno, ali nisam baš siguran da će biti snega u Srbji. Možda eventualno bude susnežice u nekim krajevima. Videćemo kako će se razvijati situacija. Najverovatnije će snega biti u Sloveniji i zapadnim delovima Hrvatske. Naravno govorim o nižim predelima. Na planinama u Srbiji će doći do formiranja snežnog pokrivača.

Van mreže Banex

• *
« Odgovor #61 poslato: 22. Oktobar 2012. u 09:14 »
Meteos vec par dana za kraj nedelje najavljuje samo "retku pojavu kise".

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #62 poslato: 22. Oktobar 2012. u 09:49 »
Kakvo razilazenje modela jutros. . . lepo ja kazem :) zasto se zaletati sa bilo kakvom preciznijom prognozom,nekavom snegu itd. . .

Po ECMF-u nikakvog snega nema ni na planinama,ni susnezica,samo kisica. . . o nizim predelima da ne govorim,sinoc je EC krenuo sa trendom otopljavanja,jutros je to jos drasticnije. . .

Sinopticka situacija u 144 h

temperatura na 850 hpa,dakle po njemu ni govora nema o bilo kakvoj susnezici ni na najvisim planinama
144h

Dok po GFS-u bi bilo snega i u nizim predelima,po njemu bi na jugozapadu cak bilo snega i cizme i grudvajne :D
Sinop 144h

temp 850 hpa 144h kasnije to jos pada. . .

temp 2 m kasnije  u narednim satima jos pada nize. . .

padavine po gfs-u su prilicne uz niske temperature,polozaj ciklona sinopticka situacija sve ej drugacije u odnosu na EC tako da,jos ej rano,vidcemo sledeci gfs-ov izlaz kako ce se ponasati. . .

EDIT: Sad vidim da sam u brzini 2 puta okacio temp. n a850 hpa,u mesto da okacim i jednu kartu sa temp. i na 2 m visine ,ispravljeno :D
« Poslednja izmena: 22. Oktobar 2012. u 11:14 Srbin »

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #63 poslato: 22. Oktobar 2012. u 12:14 »
U poslednje vreme GFS je uvek imao bolju prognozu od EC-a. Ima još dosta do vikenda, pre srede ne treba nijednu prognozu za sigurno shvatati.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #64 poslato: 22. Oktobar 2012. u 12:43 »
U poslednje vreme GFS je uvek imao bolju prognozu od EC-a. Ima još dosta do vikenda, pre srede ne treba nijednu prognozu za sigurno shvatati.
Uff ... u poslednje vreme nešto im baš ne ide ... mnogo je grešaka kod oba modela, naročito ove godine. Na kraju će se verovatno naći negde na sredini ... GFS će ublažiti zahlađenje, EC pojačati ...

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #65 poslato: 22. Oktobar 2012. u 17:43 »
to je bilo 9. decembra 2010, T.max 19.5 C, posle fronta temperatura je pala na 10 C, a u 20h je bilo 0 C uz sneg.

Evo grafikona sa AMS Karaburma za 09.12.2010. godine

Van mreže Srbin

« Odgovor #66 poslato: 22. Oktobar 2012. u 19:38 »
GFS gura svoje :D hladan scenarijo sa dosta padavina,i sneznim padavinama i u nizim predelima :)  Prokomentarisacu i vecerasnji EC cisto da vidim da li ce se opet prikloniti GFS-u ili ce ostati pri svome. . . i onda cekam dan,dva pred ovaj zanimljiv meteo dogadjaj, tada ce postojati prilicna doza sigurnosti :)

Van mreže forest

• *
  • Starost: 41
« Odgovor #67 poslato: 22. Oktobar 2012. u 19:47 »
A na yr.no ni trag od bilo kakvih promena vremena. Cak predvidjaju da ce biti toplije nego sutra i prekosutra!!!

Van mreže Srbin

« Odgovor #68 poslato: 22. Oktobar 2012. u 19:52 »
 ^^

Na tom sajtu yr.no stoji njihovo vidjenje izlaza EC modela,koji je jos jutros izasao(a od tada je GFS 2 puta ponovio svoju pricu). . . Novi izlaz EC-a je oko 21h pa cemo tada videti hoce li se prikloniti GFS-u ili ce drzati svoju topliju varijantu za nase krajeve. . .

Van mreže Darko_9

« Odgovor #69 poslato: 22. Oktobar 2012. u 19:58 »
Na yr.no za Prokuplje stoji za nedelju 22 stepena pa je zato forest ljut!

Kod mene za Vrbovski za nedelju 8 stepeni po yr.no!

Moguće je da neće otići južnije zahladjenje nije to prvi put ali videćemo večeras yr.no!

Van mreže nele-niš

« Odgovor #70 poslato: 22. Oktobar 2012. u 20:01 »
Samo neka budu obilnije padavine, nije ovaj put toliko bitno dali će biti kiše ili snega,
samo neka nešto pada neka se prekine ova suša za boga miloga... :selam:

Van mreže mareeram

« Odgovor #71 poslato: 22. Oktobar 2012. u 20:09 »
Samo neka budu obilnije padavine, nije ovaj put toliko bitno dali će biti kiše ili snega,
samo neka nešto pada neka se prekine ova suša za boga miloga... :selam:

Molim te Boze stvarno!!!!! :pop: :selam: :selam: :selam:

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #72 poslato: 22. Oktobar 2012. u 20:23 »
Moguće je da neće otići južnije zahladjenje nije to prvi put ali videćemo večeras yr.no!
Kako mislis "nece otici juznije"?  Odakle nece otici?

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #73 poslato: 22. Oktobar 2012. u 20:35 »
EC znatno bolji nego jutros,ali i dalje je to slabije u odnosu na GFS.

No to se i očekivalo,jer su prosek EC-ovih ENS-a jutros bio više nalik GFS-u.

S obzirom da je GFS u poslednje vreme klasa u odnosu na EC(iako je on moj omiljeni model),mislim da će se ovaj put EC u potpunosti prikloniti GFS-u,samo je pitanje izlaza.

ENSI 12Z GFS:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

« Odgovor #74 poslato: 22. Oktobar 2012. u 20:47 »
^^

I ja sam ocekivao slicno,pogotovu sto je GFS 2 pputa potvrdio svoju pricu. . .  Dakle EC je u svom poslednjem izlazu posao ka GFS-u i to dobrim korakom,i ako se to vise odnosi na Bosnu i Hrvatsku nego na nas. . .

takodje sam misljenja da ako GFS ostane pri svom i u narednim izlazima, ocekujem potpuno priklanjanje EC-a i bogami vec potvrdu dominacije GFS-a u duzem vremenskom periodu. . .

Ako bude tako,onda ce EC za mene biti sporedni model u odnosu na GFS,mada sam to vec jednom rekao ali ajde ovo mu je poslednja sansa ;D

Van mreže forest

• *
  • Starost: 41
« Odgovor #75 poslato: 22. Oktobar 2012. u 21:39 »
Da bas tako... bas me briga da li ce biti 22 ili 2 'C samo neka pada nesto da se prekine ova nenormalna susa!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #76 poslato: 22. Oktobar 2012. u 22:38 »
Ja se iskreno nadam da se neće osvariti ovo što se trenutno crta. Snijeg u ovo doba godine je ništa drugo nego elementarna nepogoda. Lišće sa drveća još nije pootpadalo, nova zelena trava je tek krenula da raste nakon ljetnje suše... a na kraju krajeva, ne znam ni kako bi ljudima prijao taj prelaz iz kratkih rukava u "kompletnu zimsku opremu". Vjerujem da će na kraju ovo biti jedna hladna jesenja kiša, i navijam da padne što više, naravno, jer je kompletna godina u zaostatku sa padavinama.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #77 poslato: 22. Oktobar 2012. u 22:50 »
Ajde budimo objektivni, sneg je klimatoloski, u oktobru, pa cak i na samom kraju, redja pojava u nizim krajevima. Opet, prema sadasnjim kartama sanse za tako nesto nisu uopste male. Zasad bih ipak najavio mogucnost susnezice i to najpre u zapadnim krajevima.

Van mreže mareeram

« Odgovor #78 poslato: 23. Oktobar 2012. u 01:23 »
Bogami!!! I yr.no je upravo smanjio zastoko temperatur za nedelju, bas sam pogledao za Prokuplje jer ste pominjali i sad su napisali da je za Prokuplje max 4 stepena u nedelju i da ima dosta padavina, moguca i susnezica!

Freemeteo kaze da ce sneg u Srbiji gotovo svuda padati od subote navece pa tokom cele nedelje i ponedeljka, cak kazu da je izvesniji sneg u Srbiji nego u BIH, jer su za Srbiju kao stavili sneg, a za BIH u nedelju i ponedeljak MOGUC sneg. 

Auuuu, prosto da ne verujes!! :-X

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #79 poslato: 23. Oktobar 2012. u 09:12 »
Dobro je što oba modela (EC, GFS) imaju tendenciju povećanja padavina. Nadam se da će, kao što reče Miloš, ovo biti samo hladna jesenja kiša.