Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2012.  (Pročitano 42257 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Oktobar 2012.
« Odgovor #80 poslato: 23. Oktobar 2012. u 09:24 »
Još uvijek se nisu uslkadili globalni modeli sa tajmingom zahlađenja i padavina, ali sada već možemo sa sigurnošću govoriti u jakom zahlađenju sa padavinama u subotu, i gotovo izvjesnim snijegom u višim krajevima. Što se tiče nižih krajeva, to i dalje liči na neku granicu između kiše i snijega, nijanse će presuditi. Čekamo da uđe u 72h, pa ćemo znati detaljnije.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #81 poslato: 23. Oktobar 2012. u 09:46 »
Izgleda da će planine dobiti dobar sneg. Iako volim snežne padavine mislim da im nije još vreme. Gledao sam meteogram za Novi Sad i mislim da ima šanse da se pojavi koja pahulja, ali bi padavine brzo prestale čim zahladi dovoljno za sneg. Pre toga će izgleda biti dobre kiše u subotu.

Van mreže forest

• *
  • Starost: 41
« Odgovor #82 poslato: 23. Oktobar 2012. u 10:14 »
Da bas tako yr.no je iz jednog izlaza u drugi promenio za Prokuplje u subotu sa 22'C na 4'C . Ne verujem da ce biti nekog znacajnijeg snega u nizim krajevima... mozda proleti koja pahulja ali ono sto je najbitnije od svega je da padavine budu sto obilnije. Vidim da ETA crta 20mm u subotu kod mene. Ako bi se to i ostvarilo u jednom danu to bi bile najobilnije padavine od maja meseca.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #83 poslato: 23. Oktobar 2012. u 10:23 »
Ako se ostvari GFS,to je siguran sneg,posebno na jugozapadu, zapadu i u centralnim predelima,pa rekao bih i formiranje sneznog pokrivaca.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže sale pn

« Odgovor #84 poslato: 23. Oktobar 2012. u 10:44 »
Da, i po meni postoje solidne sanse da malo zabeli jer bi glavnina padavina juznije od Beograda bila u noci izmedju subote i nedelje, a tada ce vec uveliko osetno zahladneti.

Front nalik onom iz decembra 2010. godine, ali tada to nista nije bilo neuobicajeno, jer je klimatoloski uveliko pocela zima, a ovo sada, tek smo na pola jeseni i imamo ovako jak dotok hladnog vazduha sa severa.
 :-[

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #85 poslato: 23. Oktobar 2012. u 11:00 »
EC opet vraca nesto blazu varijantu,ali ne kao juce ujutru,ali opet je to losije za snegoljubce nego sinocna varijanta. . .

GFS ubica  ;D  :P crta bukvalno 20,25 cm snega na jugozapadu u samo jednom terminu,a ima jos termina sa sneznim padavinama . . .  :D

GFS konstantan, EC seta,mozda u tom trazenju na kraju EC bude precizniji od GFS-a ,ako ne onda GFS NO.1

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #86 poslato: 23. Oktobar 2012. u 11:02 »
Kako je u pitanju zahlađenje uz hladan front padavine se verovatno neće dugo zadržati posle njegovog prolaska tako da će pojava snega biti simbolična u nižim predelima. Naravno brdsko planinski predeli pogotovu na zapadu i jugozapadu će btii u boljoj poziciji pa će granica snežnog pokrivača biti niža ali ipak će ga teško biti ispod 500 m.n.v.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #87 poslato: 23. Oktobar 2012. u 11:04 »
Za vikend nas ocekuje jaca promena vremena.Iako je ovo jedan klasican jesenji prodor ipak kolicina hladnog vazduha koje se spusta sa severa ipak je malo veca nego sto prilici kraju oktobra.Nad Grendlandom je uspostavljenja AC koja uzrokuje spustanje hladnog vazduha.Sa druge strane sa Atlantika preko Azorskih ostrva dolazi velika kolicina vlaznog vazduha i dolaskom u Djenovski zaliv nastaje novi ciklon.

Njegova kretnja preko srednjeg Jadrana donece jace padavine Srbiji ali i spreciti dolazak jos hladnijeg vazduha koji ce se zadrzati u centralnoj Evropi. Mogucnost nekog oblika sneznih padavina gotovo je iskljucna narocito zbog visinskih temperatura.

Po prolasku ovog ciklona ka nama ponovo stize topliji vazduh ali se aktivnost Atlantika nastavlja(opet preko Azora tako da to nije klasicna situacija kada Atlantska struja divlja ovim delom Evrope).Postoje nazanke nove slicne situacije u toku ili krajem sledece nedelje ali to je daleko za bilo kakav kometar.

Van mreže mareeram

« Odgovor #88 poslato: 23. Oktobar 2012. u 21:15 »
Pazi kad se za Mostar prognozira susnezica u nedelju!! MOSTAR!!!!! :oboze:

Van mreže file

• *
  • Starost: 53
« Odgovor #89 poslato: 23. Oktobar 2012. u 21:25 »
Da li će tokom tog zahlađenja u nedelju i ponedeljak temperatura ići u minus, uključujući noć (Tmin)? Zanima me da bih eventualno isključio vodu iz cevi u vikendici, jer ne boravim tamo.

Van mreže nele-niš

« Odgovor #90 poslato: 23. Oktobar 2012. u 21:28 »
Pazi kad se za Mostar prognozira susnezica u nedelju!! MOSTAR!!!!! :oboze:

Koliko li će tek snega pasti u višim predelima bosne i jugozapadne srbije
a upravo se tu i očekuju najobilnije padavine u subotu na nedelju,
biće zanimljivo pratiti svakako je jedan interesantan vikend pred nama... :)

Van mreže nele-niš

« Odgovor #91 poslato: 23. Oktobar 2012. u 21:43 »
Da li će tokom tog zahlađenja u nedelju i ponedeljak temperatura ići u minus, uključujući noć (Tmin)? Zanima me da bih eventualno isključio vodu iz cevi u vikendici, jer ne boravim tamo.

Ne bi trebalo da ide ispod nule zbog zadržavanja oblačnosti iznad naših krajeva
nedelja/ponedeljak, sem možda viših planinskih predela.

Van mreže mareeram

« Odgovor #92 poslato: 23. Oktobar 2012. u 22:12 »
Koliko li će tek snega pasti u višim predelima bosne i jugozapadne srbije
a upravo se tu i očekuju najobilnije padavine u subotu na nedelju,
biće zanimljivo pratiti svakako je jedan interesantan vikend pred nama... :)

Ja u nedelju idem u Mali Zvornik i na planinu Boranju iznad njega na nadmorsku visinu od oko 700 m, mozda budem i ocevidac toga sto pominjes! ;D

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #93 poslato: 24. Oktobar 2012. u 13:49 »
Nije bitno u ovom trenutku da li ce biti snega  u nizim predelima, bitno je da nas konacno u narednom periodu ocekuje cesta ciklonska aktivnost sa padavinama. Kraj oktobra ce doneti lepe padavine, pa bi konacno ovaj mesec mogao da bude u normali sa padavinama u mnogim predelima.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #94 poslato: 24. Oktobar 2012. u 15:09 »
Kao sto dikile rece, najbitnije je da ce poslednjih nedelju dana oktobra proci uz padavine, koje vrste manje je bitno. Sneg kao mogucnost ostaje ali mislim da je to nebitno u ovom trenutku.
Svakako snegu nije vreme ali je dobro da se cikloni mogu videti na kartama i to jedan za drugim pa je moguce da sledeci period protekne uz konkretne padavine posle duzeg vremena.

Van mreže laky

« Odgovor #95 poslato: 24. Oktobar 2012. u 21:36 »
Konacno vam stize zanimljivije vreme i to ne na kratko. Jako zahladnje stize krajem nedelje uz solidne padavine i sansu za susnezicu ili cak sneg ako bude jakih padavina...
Bas je lepo videti Djenovski ciklon tako da ce biti sta za pratiti uskoro.  :kisa

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #96 poslato: 24. Oktobar 2012. u 21:44 »
Ako bi vrijeme narednih dana moglo da se opiše sa po jednom riječi, onda bi to bilo: sutra-magla, petak-lijepo, subota-kiša, nedjelja-ledara. :)
Na kraju će biti onako kako sam se i nadao, biće dobre kiše, ponegdje možda i susnježice u nižim krajevima, ali bih mogućnost formiranja sniježnog pokrivača isključio u nižim krajevima.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

« Odgovor #97 poslato: 24. Oktobar 2012. u 21:58 »
Ja bih,sto kaze moj kolega u pp , odmah potpisao ovakav GFS za Ivanjicu !!

Meteorogram za Ivanjicu gfs ,obelezio sam kljucni period,obilnije padavine dosta kise,ali u kljucnom obelezenom periodu po njemu po glavnom izlazu bilo bi i snega,uz ovoliko sneznih padavina,sigurno bi doslo i do formiranja sneznog pokrivaca i u samoj dolini Moravice tj u Ivanjici. . .

Veliki problem je EC ali ajde njega i da zanemarim,medjutim jos jedan problem su Ensabli GFS-a koji opet vuku malo vise na zapad nego sto bi trebalo. .. 

I na kraju ce po meni tako i biti,sve ce otici 50,60 km zapadnije nego sto nama treba,eto toplijeg vazduha i eto samo obilne kise. . .

Ali i to je dobro,polako. . .

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #98 poslato: 24. Oktobar 2012. u 22:03 »
Hvala Bogu biće makar ponovo lepih padavina,samo neka pada,imamo mi stotine i stotine litara nedostatka.

...ali...ovakva količina hladnoće koja se spušta sa severa da ne bude iskorišćena...e to ne mogu da prežalim,verujte mi.To je ono što me "jede".Dao bih sve ove lepe milimetre za sneg,a kad bi i zabelelo radovao bih se više nego neko dete :D :twisted:

Nijanse će odlučivati...
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srbin

« Odgovor #99 poslato: 24. Oktobar 2012. u 22:11 »
 ^^
 ;D  ;D