E ja sam se opasno razmišljao dal' ovo da stavim u "Buđenje proleća" ili ovde, pa kao, reko', zima tek počela, biće još frke do proleća.
No, kako je Joe dobro najavio da će biti još fotki cveća u januaru, a i kako sam ja na četvrtoj strani prognoze za decembar rekao da su visibabe počele da niču i obećao fotku procvetale, ovo je to.
Jeste da su one još početkom decembra krenule i tada je jedna i imala zametnut cvet, mrazevi tokom druge polovine tog meseca su ih usporili. Zadnja 3 dana piči sunce i već sutra će biti najmanje još desetak kod mene u vrtu, a na nekim drugim, još sunčanijim pozicijama vidim da su mnoge procvetale.
Što se ostalog cveća tiče, onih decembarskih maslačaka više nema, a još uvek se drži pokoji neven. Gladiolama (one kojima nisam izvadio lukovice iz zemlje) listovi tek malo zažuteli. Na platanima se može naći poneki poluzeleni list (a oni požuteli, osušeni, još se drže - slabi su nam vetrovi pa to ti je).
Najviše me brine situacija sa smokvama, jer su počele da teraju vršne pupoljke. Neće biti toliko strašno ako se na tome zaustave i ako to izmrzne (malo posla oko orezivanja), ali se iskreno nadam da nam neće doći talas sa Bliskog Istoka sa suvim i jako toplim vremenom (maximumi oko +20C i noćni minimumi oko +10C). Onda će smokve krenuti da zameću i plodove, a nije isključeno da i bademi počnu da prave pupoljke (ne daj bože da procvetaju u januaru, to bi bila katastrofa).