Veoma neobičan i zanimljiv oktobarski dan u mom kraju svakako vredan reportaže,
moje prve
nažalost bez slika ali ću rečima ukratko pokušati da vam dočaram kako je sve to izgledalo iz mog ugla.
Sve je krenulo sat vremena nakon ponoći, počela je da pada umerena povremeno i jaka kiša
praćena grmljavinom i to je trajalo sve negde do 5 pola 6, za to vreme palo je neočekivanih 27mm kiše
mnogo više nego što je bilo koji model prognozirao. ;D
Posle tih obilnih padavina osvanulo je prelepo jutro, toplo nebo je bilo modro plave boje prošarano belim kumulusima, sunce je grejalo kao da je maj mesec
bila je prava uživancija boraviti napolju
Tokom tog prepodneva smeljivali su se sunce i oblaci, temperatura je postepeno rasla da bi oko pola 1, 1h dostigla max. vrednost od 24C dok je jugoistočni vetar postepeno pojačavao.
Već tada iz pravca jug/jugoistok nebo su počeli da prekrivaju cirusi ispod kojih su bujali kumulusi sivkaste boje.
Čim je jugoistočni vetar prestao da fenira odmah se osetio dah hladnog fronta iako severozapadni vetar nije bio u pojačanju tog momenta. Tada sam se ponadao da ću dobiti još koji mm kiše ali se kasnije ispostavilo da sam dobio mnogo više od očekivanog ;D
Temperatura je za tih sat vremena pala za čitavih 13C. Oblaci su polako počeli da osvajaju nebo,
ubrzo zatim iz pravca jugoistoka dva tri puta se začula dubinska grmljavina iz, ne baš neke formacije da bi samo nekoliko minuta kasnije usledio prvi nalet jačeg pljuska sa gradom veličine graška, to je trajalo nekih 5min.
Nakon kraćeg smirivanja situacije ponovo iz pravca juga/jugoistoka nebo je neverovatnom brzinom počelo da se tamni :o
nisu to bile nikakve formacije već jednoličan oblak tamno smeđe boje iz kojeg se čula učestala grmljavina,
brdo koje je od mene udaljeno 3km već je bilo progutano u gradnoj zavesi
Sve sam to posmatrao sa moje terase
Grdosija je polako počela da se približava...
Pala je prva kuglica krupnog grada, iz prve sam pomislio da je neko kamenom pogodio krov kuće
ali sam pogrešio... Za njom je usledila druga, treća... a onda ... rafalna paljba sa neba...
čist krupan grad bez kiše veličine lešnika, za tili čas je sve pobelelo.
Nakon toga grad je usitnio i pomešao se sa kišom ali su padavine i dalje bile intenzivne.
Posle jedno desetak minuta sve se postepeno smirilo i oblak je nastavio svoj put ka severoistoku ali kako je izgledalo u znatno blažem izdanju.
Oba ova naleta od kojih je drugi bio neuporedivo jači bila su lokalnog karaktera i zahvatile su područje opštine
Niška Banja, naselje Nikola Tesla i Brzi Brod, dok je istovremeno u Nišu registrovana slaba kiša i izmereno 1mm
u mom kišomeru se skupilo 11mm padavina.
Kasnije tokom večeri i noći nebo se ponovo naelektrisalo,
dva puta je tako dobro opalilo da su se prozori tresli.
Padala je slaba do umerene kiša mada je u dva navrata bio i pravi monsunski pljusak
Bilans ovih dvadesetčetvoročasovnih padavina je 54mm u kišomeru što je najveća količina u jednom danu od 2007god.
Toliko o ovom interesantnom oktobarskom danu i nadam se da ću sledeću reportažu slikovito da prikažem