Mozda je mali off ali je u skladu sa trenutnom situacijom. . . I to sam bas i ja hteo danas na konstatujem vezano za Djenovke. . . i da pokasam sam sebi da obbjasnim zasto je to tako. . .
Dakle ove godine ide Djenovka za DJenovkom,i ni jedan ciklon se ove godine nije tako postavio da donosi obilne snezne padavine jugozapadu Srbijie tj da ih bude najvise u regionu bivse Jugoslavije bas na jugozapadu Srbije i da moja Ivanjica profitira iz toga
Dok su Hrvatskoj zatrpavanja od Djenovki i delovi Bosne djene djene,(moze se desiti i sever Srbije dobije malo ali evo za sada se predvidja samo kisa i to u poslednjim izlazima),mi smo imali samo jedan pravi kratkotrajni sneg u decembru. .
E ali zato sam se ja setio prosle godine kada su i Alpi i Kredarica kuburili sa snegom upravo zbog nedostatka Djenovki,jer bas ni jedan Djenovski ciklon nije bio formiran u prvoj polovini zime. . . Sve je bilo svedeno na brze prodore i kratkotrajen ciklne u juznijem jadranu koji su po pravilu donoslili snegove na jugozapadu Srbije,i zato je Golija imala 1,5 m snega na 1400 mnv vec pocetkom januara a Alpi su tolii sneg imali tek na 3000 mnv
Onda januar i metar snega u Ivanjici,da bi do kraja februara na Belim Vodama 1400 mnv bilo 2,5 i gotovo 3m snega. . . kao u Alpima na 3000 mnv na Kredarici je bilo manje. . .
I Bosna je dobro prolazila dok je Hrvatska najlosije prolazila i imala je jako slabu zimu,eto. . .
Mislim da priroda tezi ravnotezi i da se zbog toga ove godine uzrocno-posledicno forima Djenovka za Djenovkom,zato i postoje godisnji proseci koji se sabiraju 30 godina pa se izvlace normale za neki kraj, jer je jedne godine jedna situacija a druge godine druga. . .
E sada problem je sto u poslednjih 6,7 godina ja sam imao samo 2 prave zime 2008/9 i jos bolja 11/12