Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2012/2013  (Pročitano 136020 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Zima 2012/2013
« Odgovor #340 poslato: 15. Februar 2013. u 20:36 »
po yr.no od 22.februara zahladjenje sa snegom  to se ocekuje vise od 10 mm u 3 dana.Ali to je jos uvek daleko :?:
Toliko daleko i tako kasno da je besmisleno komentarisati ga.
Naravno nemam nista protiv tvog komentara ali poucen ovogodisnjim iskustvom ne mogu to da shvatim ozbiljno.

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #341 poslato: 16. Februar 2013. u 00:13 »
najvise mi se svidja prognoza za 384-ti sat gfs 18z :lmao:

Van mreže sale pn

« Odgovor #342 poslato: 16. Februar 2013. u 00:37 »
najvise mi se svidja prognoza za 384-ti sat gfs 18z :lmao:
Svakako da i u prvoj polovini marta mozemo imati upad tako hladnog vazuha sa severa, ali samo na kratko.
To je ono sto je Ciklon spomenuo u danasnjoj poruci.
moze jos tu i tamo biti nekog prodora sa severa koji bi na dan-dva podsetio na zimu ali mislim da vise od toga ne treba ocekivati.
Ja se sa ovim postom potpuno slazem i mislim da nesto ozbiljnije (dugotrajniju i pravu zimu) necemo imati ove sezone, sanse su vrlo, vrlo male, blizi se kraj klimatoloske zime. Sta da se radi, bice bolje sledece zime naravno.

Van mreže zec

« Odgovor #343 poslato: 16. Februar 2013. u 00:55 »
Prekjuče su karte ulivale neku nadu...Ali svakako će biti hladnih prodora još.

Još malo,za 10-ak dana počinje mart-meni najdosadniji mesec u godini.Ali zna i mart da iznenadi sa većim snegom,kao i pljuskovima snega,kao i prvim grmljavinama-doduše prve grmljavine su zabeležene već prvih dana januara.
Pre par godina je u martu iznenadila mećava sa košavom,tako da zima još ima šansi da napadne,bar na kratko,kao što je rečeno u gornjim postovima.
Cikloni se nižu,što je najvažnije. :)

Van mreže worm

• *
« Odgovor #344 poslato: 16. Februar 2013. u 08:35 »
pa polako su svi modeli slozni da dolazi kraj zimi...vec oko 23. imamo prodor toplog vazduha i polako ali sigurno dolazak proleca.... da ce biti prodora hladnog zraka i mozda jos pokoji sneg  to je gotovo izvjesno ali obdanica je svakim danom duza tako da od snega nema nista specialno.... a sto se tice martovskog snega, jedan od istoriskih snegova je pao u martu 2005. godine, to je bila snecina u BL ga je bilo preko 50cm... tako da nije nista iskljuceno... 

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #345 poslato: 16. Februar 2013. u 09:56 »
Da lepo ste sve rekli. Sinoc je EC jos i ulivao neku nadu za povratak zime sledeceg vikenda bar na kratko. jutros se to rasprsilo kao mehur od sapunice. Sad da li ce biti nekog snega u martu, tesko je reci. Mislim da su ipak sanse bas, bas minimalne sobzirom kakva je ova zima bila. E da ta 2005 je bila pa skoro savrsena zima, nadam se da ce se u skorije vreme poniviti.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #346 poslato: 16. Februar 2013. u 17:54 »
Još malo,za 10-ak dana počinje mart-meni najdosadniji mesec u godini.
Vala ne može biti dosadniji od januara i februara,od ovoga što nas sad spopalo nema dosadnije
Ali zna i mart da iznenadi sa većim snegom
Meni je nekako više ostalo u sećanju temperature znatno iznad proseka,naročito druga polovina kada idu i do 27C
Ali svakako će biti hladnih prodora još.
Da biće,samo što će ti prodori iz dana u dan biti sve topliji.

Van mreže marko79

• *
  • carpe diem
« Odgovor #347 poslato: 17. Februar 2013. u 12:34 »
ajde ljudi, jesmo konstatovali da je kraj zime, ali zanimljivo je vreme pred nama. NW hrvatske ce izgleda imati jos jedan ozbiljan snegopad. modeli konstantno pomeraju ciklone juznije i istocnije. sada je vojvodina vec na granici tople i hladne vazdusne mase. ne nadam se mnogo, ali jos malo pomeranje, i sve je moguce krajem sledece nedelje

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #348 poslato: 17. Februar 2013. u 14:55 »
Dolazi taj 3 ciklon koji ce da zabavlja snegoljupce opet zapadno od nas, i sa tim bi trebalo da bude kraj price.Nemoze da s e ne primeti da ce Vojvodina sada biti blize vatri nego predhodna dva puta, ali pitanje je dali dovoljno blizu? Moram priznati pojma nemam, nijanse mogu da odluce...Sve u svemu moze biti da bude mix padavina, moze da bude i veci deo na kisu da ode, moze da bude i lepog snega koji bi u tom slucaju mogao da lepo da napada ako bi glavne padavine padale tokom noci, ne treba zaboraviti da je ce tada vec biti 3 dekada februara. Sve u svemu da sam negde u okolini Zagreba ja bi opet mirno cekao ovaj ciklon....

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #349 poslato: 17. Februar 2013. u 15:16 »
Videćemo,trend GFS-a je sve bolji i bolji.

UKMO je isto OK.EC glavni je loš,ali je zato prosek znatno konkretniji.

Visinski ciklon je to,biće i dalje iznenađenja (setite se samo onog u 3 dekadi decembra,kad smo umesto minusa odjednom dobili značajno otopljenje.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #350 poslato: 17. Februar 2013. u 15:28 »
ne treba zaboraviti da je ce tada vec biti 3 dekada februara.

O tome ne bismo ni mislili  da je ciklon nesto bolje postavljen za nas - pa bismo imali i vise hladnoce. :-\  Bas se secam onog snega koji je pao sredinom marta 2006. kada je veci deo Srbije dobio fin snezni pokrivac , cini mi se da je sneg sasvim lepo napadao u BG-u u toku dana (koliko me secanje sluzi). A eto, skoro da je bila ravnodnevnica. A kad je situacija ovako neizvesna i granicna, cak i vreme padavina(dan ili noc) i duzina dana mogu da igraju bitnu ulogu...  :(

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #351 poslato: 17. Februar 2013. u 18:27 »
Meni je nekako više ostalo u sećanju temperature znatno iznad proseka,naročito druga polovina kada idu i do 27C

Najvisa temperatura u martu u Beogradu (od kad se vrse merenja) je izmerena 30. marta 1952. godine, cak 30.0 C  :) Inace neki prosek najvise izmerene temperature u martu je oko 22-23C - moze da se kaze da je to neka "najverovatnija" maksimalna vrednost koju mozemo da ocekujemo u martu +- 1-2 C.  8) Naravno, ima i godina kada nije tako. ;)  A cinjenica je da u drugoj polovini marta zna bas cesto da naglo nastupi prolece, i u samo nedelju dana dozivimo bas velike amplitude temerature.  Izvinjavam se za mali off.

Van mreže zec

« Odgovor #352 poslato: 17. Februar 2013. u 18:45 »
Toga dana je i u Leskovcu izmereno extremno visokih 35,5C.Ali,ubrzo je naleteo ledeni vazduh,pa je i u I dekadi aprila i u nižim krajevima bilo susnežice i snega,odmah posle vrućine.
Evo tmax u Beogradu tih dana marta.

Dakle,šansi za prodore ima i tokom marta,zima se ne može tek tako otpisati,ima još prilika za sneg,a moguć sneg nam se smeši iduće sedmice,ima šta da se prati narednih dana.Postoje dve opcije:da dobijemo zatrpavanje,ili da dobijemo običnu kišu,eventualno kratkotrajan sneg u nižim krajevima.Za sada Hrvatska najbolje prolazi,kao i uvek ove zime,ali opet kažem da mogućnosti ima,i da ne treba biti pesimista.

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #353 poslato: 19. Februar 2013. u 13:16 »
 ^^  Zaista velike amplitude u samo nekoliko dana.  :o   1. aprila maksimalna temperatura koja bi sasvim prilicila julu mesecu, dok 4. aprila imamo maksimalac prosecan za januar.  :)

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #354 poslato: 19. Februar 2013. u 15:17 »
Neka ovako ostane ne bi se bunio. :lmao:

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #355 poslato: 19. Februar 2013. u 15:46 »
Nema snega ni od ovog ciklona koji će delovati u drugoj polovini nedelje, eventualno malo na početku padavina, ali posle toga je sve čista kiša. Samo nek pada, treba nam posle 2 sušnije jedna vlažnija godina od proseka.

Van mreže srdjandj

• *
  • Starost: 26
« Odgovor #356 poslato: 19. Februar 2013. u 15:48 »
Nema snega ni od ovog ciklona koji će delovati u drugoj polovini nedelje, eventualno malo na početku padavina, ali posle toga je sve čista kiša. Samo nek pada, treba nam posle 2 sušnije jedna vlažnija godina od proseka.
Cini se da je ovo dosta padavina ali mislim da je to samo kisa

Van mreže srdjandj

• *
  • Starost: 26
« Odgovor #357 poslato: 19. Februar 2013. u 15:55 »
Neka ovako ostane ne bi se bunio. :lmao:

sorry hteo sam da citiram vladimira

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #358 poslato: 19. Februar 2013. u 16:02 »
Iako ulazi u temu za februar nastavicu u ovoj temi da pisem.
Kao sto rece dejo, u cetvrtak na petak moguc sneg u Vojvodini, za sada je to neka granica izmedju snega i kise. Posle toga ce biti dosta padavina ali u obliku kise.
Juce sam napisao kako bi bilo dobro da se modeli sloze sto pre i slozili su se, GFS je svoj snezni scenario za sever promenio i svoju prognozu priblizio onoj koju je EC vec neko vreme davao, obilna kisa nas ceka oko vikenda.
Zapadnije od nas se ocekuje lep sneg, opet nam je falilo malo ali jednostavno ova zima je resila da ciklone postavlja tako da mi dobijamo kisu a zapadni susedi sneg.

Van mreže sale pn

« Odgovor #359 poslato: 19. Februar 2013. u 17:17 »
Kakvu kosavu crta GFS za vikend, strasno. :-[
Nece biti od kise nista ako se ostvari ovakav vetar.