Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2012.  (Pročitano 103135 puta)

Van mreže Aleksa

Odg: Decembar 2012.
« Odgovor #340 poslato: 06. Decembar 2012. u 12:24 »
GFS malo smanjio padavine,ali i malo spustio temperaturu za moj kraj.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #341 poslato: 06. Decembar 2012. u 12:29 »
GFS 06z katastrofa u odnosu na sve prethodne izlaze za istocnu Srbiju...
ništa bolji nije bio ni 00Z, treba iskoristiti vikend za aktivnosti na snegu pitanje je kad će ga opet biti posle toga. Mada Timočka krajina ima izgleda da zadrži taj snežni pokrivač duže od ostalih delova Srbije jer će naredne nedelje posle prolaska ciklona najverovatnije početi da duva košava.

Van mreže RakasSO

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #342 poslato: 06. Decembar 2012. u 12:36 »
evo kako izgleda GFS 06z za sombor, pravo zatrpavanje   :veje

i EC i GFS su slozni da bi danas u somboru mogli videti pahulje ali naravno jako malo :)

Van mreže Lazo

• **
« Odgovor #343 poslato: 06. Decembar 2012. u 12:41 »
Sta mislite koliko ce 1mm padavina na temperaturi od -2 ( recimo da ce se tu negde kretati temperatura) doneti cm snega?

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #344 poslato: 06. Decembar 2012. u 13:07 »
Sta mislite koliko ce 1mm padavina na temperaturi od -2 ( recimo da ce se tu negde kretati temperatura) doneti cm snega?
1mm 2cm od prilike...ali sa tim kada je vec ukupna kolicina 20cm recimo onda posle se vec teze kupe cm zbog sleganja i u toku padavina. Tako da u ovoj situaciji moze se reci  za nekih 30mm padavina 40cm snega.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #345 poslato: 06. Decembar 2012. u 13:13 »
А , ако ме памћење добро служи, стручнији форумаши су објашњавали да варијанта источно--североисточна није толики проблем за падавине као југоисточна...а ако сам добро разумео субота нам је ветровита са варијантом североисточном...

Tamo gde bude severistočno strujanje i neće biti problem, ali veći deo Srbije u subotu ima jugoistočno strujanje.

Raduje me što GFS ne vidi košavu nakon formiranja snežnog pokrivača, barem u narednih nedelju dana. Od sutra uveče do četvrtka po ovom izlazu imamo ledene dane.

Ako pogledamo temperaturu po slojevima ja bih rekao da je to sve sneg.

Kolicina snega nakon ciklona na osnovu GFS 06Z izlaza

« Poslednja izmena: 06. Decembar 2012. u 13:25 Joe »

Van mreže sanjin

• *
« Odgovor #346 poslato: 06. Decembar 2012. u 13:24 »
Jutrosnji izlazi ocajni za CG.
Kukavice umiru mnogo puta prije svoje smrti.A hrabri kusaju smrt samo jednom.

Van mreže sale pn

« Odgovor #347 poslato: 06. Decembar 2012. u 13:25 »
GFS daje kod mene 15mm, dok EC daje 4-5mm, cisto da dekorativno zabeli u nedelju.
Inace po GFS-u bi to bio snezni pokrivac od 10cm, padavine u drugom delu noci na nedelju kada stane kosava.
A sinocni izlaz je crtao pravo zatrpavanje kod mene  i do 40cm snega. :o

Trebalo bi da vecerasnji izlazi konacno malo preciziraju sta ce biti, posebno me zanima WRF-NMM, kao i EC.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #348 poslato: 06. Decembar 2012. u 13:32 »
Samo mi se ne sviđa trend da se formira ciklon iznad Atlantika za nedelju dana. U tom slučaju možemo ući u veoma topao period u drugoj polovini decembra.

Van mreže mareeram

« Odgovor #349 poslato: 06. Decembar 2012. u 13:50 »
U BIH ce biti veselo!  ;D

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #350 poslato: 06. Decembar 2012. u 13:52 »
Ništa gore nego kad ti nešto što bi po pravilu trebalo da nam donese hladno vreme i ledene dane,donese otopljenje.To je ovaj visinski ciklon što će se izolovati u centralnoj Evropi.Umesto da se spušta ka nama,on ide na zapad i tako slabi anticiklon...a Atlantik kao što znamo jedva čeka samo najmanji propust i ode sve u ....

Doduše,rano je još govoriti o tome,posebno što je to visinski ciklon a njegova putanja se tek ne zna do zadnjeg časa.Ali tako to vide glavni globalni modeli za sada.

Što se tiče snega,ne bih se složio da će ga biti samo dekorativno ovde..padavine jesu značajno manje,ali mislim da bi se tu ipak skupila neka fina količina na kraju s obzirom na položaj ciklona u sinoptičkoj situaciji..padavinske karte me  ne zanimaju,ionako svaki izlaz tupi svoju priču..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #351 poslato: 06. Decembar 2012. u 13:53 »
Sever Vojvodine bi trebao imati cist sneg jer padavine dolaze ranije i topao vazduh ne uspeva da se sa ciklon uvuce.Linija NS-ZR ce zavisiti od male varijable centra i momenta pocetka padavina mada je izvesnije da krece sa kisom(kontrolni GFS i EC).Padavina dovoljno za 20-30 cm na severu nesto manje u juznijim delovima Vojvodine dok juzno od BG od odvog ciklona dekorativno beljenje.

Van mreže mareeram

« Odgovor #352 poslato: 06. Decembar 2012. u 14:39 »
Sever Vojvodine bi trebao imati cist sneg jer padavine dolaze ranije i topao vazduh ne uspeva da se sa ciklon uvuce.Linija NS-ZR ce zavisiti od male varijable centra i momenta pocetka padavina mada je izvesnije da krece sa kisom(kontrolni GFS i EC).Padavina dovoljno za 20-30 cm na severu nesto manje u juznijim delovima Vojvodine dok juzno od BG od odvog ciklona dekorativno beljenje.

A za sam BG, koliko se moze ocekivati?

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #353 poslato: 06. Decembar 2012. u 14:47 »
Beograd moze 10-15cm . :)

Van mreže Slavke

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #354 poslato: 06. Decembar 2012. u 15:47 »
Ja se plašim da će ipak veći deo padavina, i u većem delu Srbije biti na problematičnim temperaturama.  ::)
Mnogi modeli na to ukazuju, a i GFS meteogram nije baš ubedljiv po pitanju snega od samog starta padavina - osim za Vojvodinu.

Videćemo šta kažu 12Z izlazi.

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #355 poslato: 06. Decembar 2012. u 15:56 »
Ja sam dao procenu a i po njoj juznije od BG  i u BG kisa koja kasnije predje u sneg.Topao vazduh dolazi dosta severno zbog polozaja ciklonei dubine ciklone.To kasnije u BG moze biti nekoliko cm a juznije ni toliko.Pricam o nizim krjevima centralne i juzne Srbije.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #356 poslato: 06. Decembar 2012. u 16:00 »
yr.no za Palic vidi odmah sneg u subotu tokom dana a za Suboticu kisu ceo dan tek u toku noci sneg  :neznam: smesno...

Kod mene u Vrbovski sneg u nedelju ujtru pocinje!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #357 poslato: 06. Decembar 2012. u 16:06 »
Nema nikakve razlike između Palića i Subotice

http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Subotica~3189595/

http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Pali%C4%87/

kad otvoriš "svoju" Suboticu pogledaj na mapi gde se nalazi

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #358 poslato: 06. Decembar 2012. u 16:16 »
Ja sam dao procenu a i po njoj juznije od BG  i u BG kisa koja kasnije predje u sneg.Topao vazduh dolazi dosta severno zbog polozaja ciklonei dubine ciklone.To kasnije u BG moze biti nekoliko cm a juznije ni toliko.Pricam o nizim krjevima centralne i juzne Srbije.

Ciklon nastaje severnije,ali se on svakako spušta centrom ka južnom Jadranu,pa dalje na jugoistok.Samim time,i hladnoća po visini će prodreti ka jugu,a padavina u takvoj sinotičkoj situaciji ne bi smelo da nema za južne i centralne delove zemlje.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #359 poslato: 06. Decembar 2012. u 16:21 »
Nisam ni rekao da nece biti padavina juznije.Samo sam rekao da ce tamo biti malo snega u nizim krajevima.Do padavina juznije dobar plus probija po vise slojeva zbog centra ciklone koji utice na vreme u Srbiji..Takodje visinsko strujanje ne uliva nadu za vise padavina na jugu.Ipak treba reci da iako je malo ostalo do dogadjaja ima mesta za korekciju.WRF ce veceras dati pravu sliku a GFS vec za pola sata neku najavu