Deluje mi da je "čudan" kriterijum RHMZa za izdavanje upozorenja.
Npr. narandžasta boja za jugozapadnu Srbiju označava "očekivano formiranje ili povećanje visine snežnog pokrivača za 5 ili više cm za 6 sati". Mislim da 5cm za 6 sati nije puno i da ne bi trebalo da to "ide" u narandžasto upozorenje, bolje bi bilo da donja granica bude npr. 10cm.
Југозападна Србија: Формирање/повећање снежног покривача ≥ 5cm за 6 h
a žuta boja (za BG) predstavljala mogućnost formiranja sn. pokrivača manjeg od 5cm tokom 6 sati (a drugo žuto upozorenje je na jak vetar i svakako je bitno što je to stavljeno)
Београд: Снег са формирањем мањег снежног покривача
Za Srem i Bačku je izdato "žuto upozorenje" ali ono se odnosi na "vlažan sneg" bez nagoveštaja da li se očekuje 2 ili 20cm snega. Za sutra je dosta realno da će u tim krajevima biti oblasti sa bitnim povećanjem visine snega pa bi možda bilo bolje da se dalo narandžasto upozorenje a i malo je nelogično davati za Bačku "vlažan sneg" a za BG "normalan" sneg.
Ipak RHMZ je "referentna ustanova sa punom odgovornošću..." pa oni imaju pravo da rade kako misle da je najbolje, mi na forumu imamo pravo da kulturno komentarišemo a i naše malobrojne privatne meteo-firme imaju pravo da daju "uopštene" najave tipa "naoblačenje sa susnežicom i snegom uz formiranje snežnog pokrivača" tj. bez najave da li se očekuje 5 ili 35cm. Sve do jutros nije bilo preciznijih najava ali eto jutros su konačno nešto preciznije najavili iako rečenica tipa "lokalno je moguće i više od 20cm snega" ne znači puno običnom korisniku koji ne zna na koji deo Srbije se odnosi takva najava.
Ja bih BG stavio u "narandžasto" što se tiče snega -iako GFS u poslednjim izlazima smanjuje padavine i podiže temp. (pre par dana je "držao" -3C a sada je stigao blizu +2C u jednom terminu), mislim da će BG dobro proći i da neće biti kiše i +2C u ranim popodnevnim satima već da će to biti sneg uz hladnu košavu na 0C (što se tiče ranog popodneva, a uveće i u noći ka nedelji očekivani lep minus).
Modeli više nisu presudni, iako očekujem brojne komentare na forumu čim počne da "izlazi" GFS-12UTC, pa potom EC-12 i WRF-NMM... ali lepo je kada je forum aktivan
Gledaćemo satelitske slike a sutra i radarske -ukoliko se opet ne desi da baš u "bitnim satima" nema radarskih slika.