Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2012.  (Pročitano 103035 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Decembar 2012.
« Odgovor #580 poslato: 10. Decembar 2012. u 09:48 »
Bas tako Kimi sad smo mi n a redu i ja ocekujem kod mene petnaestak centimetar novog snega.

Sto se tice narednog vikenda videcemo, za sada deluje da bi mogli da imamo i ledenu kisu.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #581 poslato: 10. Decembar 2012. u 10:13 »
Nikako mi se ne sviđa situacija za ovaj vikend. Imamo jako brz prodor toplog vazduha po visini, i obilnije padavine na stabilnom plusu na 850mb. Prizemni sloj će biti jako rashlađen i neće biti toliko jake tople advekcije u nižim slojevima atmosfere, tako da bi vrlo vjerovatno temperature ostale u minusu i imali bi ledenu kišu. Ostaje da se nadamo da će modeli nešto promijeniti do tada, jer je ledena kiša nešto najgore što može da padne s neba.

Za sutra u Beogradu očekujem 10-ak cm novog snijega, ali ne vjerujem da može biti ugrožen decembarski rekord od 39cm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #582 poslato: 10. Decembar 2012. u 10:20 »
I u Vojvodini po sadašnjim izlazima postoji velika šansa za ledenu kišu za vikend. Pratićemo situaciju, to može napraviti novi kolaps u saobraćaju.  :(

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #583 poslato: 10. Decembar 2012. u 10:31 »
Moje misljenje je da modeli nece puno menjati pricu za sledeci vikend, stidljivo su to predvidjali jos pre nekoliko dana a znamo svi da kada se nacrta prodor sa Atlantika onda se to i desi. U ovoj situaciji temperatura po visini gotovo sigurno ide u plus, uspostavlja se zonalno strujanje, kisa nam ne gine a da li ce biti ledena ili ne sve je jedno.
Modeli za sada ne vide da ce temp na 2m otici u neki debeli plus ali mi se cini da ce ipak biti nesto visa nego sto trenutno predvidjaju i da cemo za vikend "uzivati" u hladnoj kisi.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #584 poslato: 10. Decembar 2012. u 10:53 »
JA za sutra nemam sta da mislim  ;D Znam da u ovakvim situacijama Ivanjica kida :D

Nego da prokomentarisem,a posto je sever iskljucen iz ove price,sve je ovo slabo propraceno,ali ovo je jos jedan tezak nokaut GFS-u od strane EC-a ,EC-ova samarcina druga posle samo par dana. . .

Do sinoc je gfs bio potpuno suv,cak i za jugozapad,dok je ec bio uporan. .  a evo jutros gfs 

tek sada ona klasicna situacija,koju nije umeo da prepozna na vreme  :nelupaj:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #585 poslato: 10. Decembar 2012. u 11:09 »
 ^^
Srbine,
da li ti se svidja sledeća slikica?  :D
Uživaj u snegu sutra! I u BGu će biti finog, suvog snega -ne previše obilnog i svakako manje nego u tvom kraju ali 10cm novog deluje realno.

Van mreže MaxeLL

• *
  • Starost: 37
  • Sneg Je Život, Sve Drugo Su Sitnice.. :)
« Odgovor #586 poslato: 10. Decembar 2012. u 11:51 »
Sta li se onda kod mene moze ocekivati? Gledam sad GFS, on daje nesto malo vise od 6mm padavina u narednih 48h. Zanima me koliko cm snega moze pasti od te kolicine, na temperaturi od -5°C? :)
Ja Volim Život, Kafane I Žene.. :D

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #587 poslato: 10. Decembar 2012. u 11:56 »
 Чини ми се да оба глобална модела имају тенденцију да после затопљења по висини, кроз седам дана утицај на време код нас
 преузима хладни руски антициклон. То је израженије код ец, али је и гфс на том трагу. Тако бисмо након краткотрајног   отопљења  имали опет ладене дане...Видећемо за који дан...
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže sanjin

• *
« Odgovor #588 poslato: 10. Decembar 2012. u 12:05 »
Modeli daju solidne snijezne padavine za jug Crne Gore.
Kukavice umiru mnogo puta prije svoje smrti.A hrabri kusaju smrt samo jednom.

Van mreže sale pn

« Odgovor #589 poslato: 10. Decembar 2012. u 12:17 »
Dobru porciju snega ce dobiti centralna i juzna Srbija.
Do sutra uvece vecina gradova u pomenutim podrucjima ce imati iznad 20cm snega, moja ocekivanja za Paracin i Cupriju su oko 25cm, sto je vise nego odlicno.

Van mreže Slavke

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #590 poslato: 10. Decembar 2012. u 12:53 »
Mislim da WRF-NMM standardno pretjeruje sa padavinama, za Beograd je nacrtao čak 20-ak mm. EC daje oko 8mm, GFS oko 5mm. Realno je da padne 5-10cm novog snijega. Sutra se ne plašim neke visoke temperature i topljenja snijega. I ako ode u plus, neće to biti preko 2°C.

Prvo bih iskoristio priliku da čestitam Milošu na odlično predviđenom kretanju temperature danas.  :selam:

A sad jedno pitanje:
Otkud Beograd toliko odudara od okoline? U okolnim mestima temperatura -2,-3 i niža...da li je moguće da je ovo uticaj samo toplotnog ostrva Beograda?

Van mreže risbo gr

« Odgovor #591 poslato: 10. Decembar 2012. u 13:06 »
 To se i ja pitam...Uticaj urbane sredine,al meni je jako cudno i pored toga... Ipak Bg lezi na dve velike reke sto bi trebale da drze malo nizu T..neko strucniji moze bolje da objasni  :)

Na mreži Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #592 poslato: 10. Decembar 2012. u 13:13 »
Apsolutno da, mogao si i leti primetiti noćne temperature u glavnom gradu kojih je sve više svake godine.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #593 poslato: 10. Decembar 2012. u 13:13 »
Jeste daleko, ali šanse za uspostavljanje košavske situacije za vikend su prilično velike evo kako GFS vidi visinu snega početkom naredne nedelje. Timočka krajina sa snegom preko pola metra.

Van mreže Slavke

• *
« Odgovor #594 poslato: 10. Decembar 2012. u 13:42 »
To se i ja pitam...Uticaj urbane sredine,al meni je jako cudno i pored toga... Ipak Bg lezi na dve velike reke sto bi trebale da drze malo nizu T..neko strucniji moze bolje da objasni  :)

Apsolutno da, mogao si i leti primetiti noćne temperature u glavnom gradu kojih je sve više svake godine.

Očigledno - nekako ne pronalazim drugi odgovor. Na Surčinu u isto vreme čak -4 stepena.  :neznam:
Izvinjavam se ako je OFF za ovu temu.

Van mreže Danijel-Daca

• *
« Odgovor #595 poslato: 10. Decembar 2012. u 13:50 »
Jeste daleko, ali šanse za uspostavljanje košavske situacije za vikend su prilično velike evo kako GFS vidi visinu snega početkom naredne nedelje. Timočka krajina sa snegom preko pola metra.

Boce,ova karta izgleda savrseno!!!  :selam: Mi bi,ako se uspostavi ova kosavska situacija,a izgledi su sve vece,ovde imali samo sneg,nema ovde otopljenja,minusi do daljnjeg...naravno,tako trenutno stoje stvari!

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #596 poslato: 10. Decembar 2012. u 14:02 »
Boce a kakve su šanse za ledenu kišu u ostatku zemlje? Ja primećujem da ima uslova za tako nešto,jer će prizemlje biti ohlađeno  :idea:

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #597 poslato: 10. Decembar 2012. u 14:03 »
Boce ako se dogodi da se ovo sto pokazuje ova karta gfs-a ostvari, koliko ja vidim bice dobro povecenje sneznog pokrivaca i u Beogradu. Ako mozes da mi odgovoris da li sam u pravu? Hvala unapred. Pozdrav.

Van mreže martin

• *
« Odgovor #598 poslato: 10. Decembar 2012. u 14:17 »
Za sutra nema sta mnogu da mislim dobicu dobar sneg,u drugi dio noc padavine najprvo zafaticu zapadni dio Makedonije i brzo prosiricu se kon istok,pa tako da ocekujem sutra prijepodne obilne snezne padavine kod meni,i povecanje visina sneznog pokrivaca za 10cm moze i nesto vise,prestanak padavine sutra poslepodne.
Ipak najobilnije snezne padavine bicu u zapadna i jugozapadna Makedonije,susnezica ili samo ladna kisa imace vo jugoistocni dio Makedonije(Gevgelija,Valandovo,Dojran,Strumica),isklucak bicu ovi gradovi bez sneg.Sutrasna maksimalna temperatura bice u interval od -6 do 3C.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #599 poslato: 10. Decembar 2012. u 14:25 »
Boce a kakve su šanse za ledenu kišu u ostatku zemlje? Ja primećujem da ima uslova za tako nešto,jer će prizemlje biti ohlađeno  :idea:
Boce ako se dogodi da se ovo sto pokazuje ova karta gfs-a ostvari, koliko ja vidim bice dobro povecenje sneznog pokrivaca i u Beogradu. Ako mozes da mi odgovoris da li sam u pravu? Hvala unapred. Pozdrav.

Ovaj izlaz jedino možemo posmatrati kao jednu od nekoliko verzija koje su moguće za vikend. Sa ovolikom količinom snežnog pokrivača u južnom delu Panonske nizije ako nema jako izraženog košavskog strajanja koje bi dovoljno feniralo i zagrejalo prizemni sloj vazduha naravno da je moguća i ledena kiša. Ali dovoljna su vrlo mala pomeranja pa da ledenu kišu ima recimo Timočka krajina a ostatak Srbije čistu kišu. Videćemo šta će modeli videti narednih dana, u svakom slučaju verovatno nas čeka opet zanimljiv vikend.