Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2012.  (Pročitano 102988 puta)

Van mreže mareeram

Odg: Decembar 2012.
« Odgovor #700 poslato: 20. Decembar 2012. u 17:42 »
U subotu idem na Kopaonik. Ako se ostvari scenario GFS-a, u ponedjeljak ću skijati u majici kratkih rukava, a već u utorak bih mogao da skijam samo po blatu. EC ipak daje malo blaže otopljenje po visini.

Padavine i ciklonska aktivnost se naziru svuda od utorka/srijede. GFS vidi jak hladni front u četvrtak, a EC toplo do daljnjeg.

Ja sam bio sad za vikend Miloshe, u subotu je bilo super, a u nedelju je pocela cista kisa da pada na plus 3 C i na pola metra snega, zamisli to, to je bilo stvarno ocajno, a opet je radilo 5 staza nekako i u nedelju! ;D Zelim ti dobro vreme za skijanje..

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #701 poslato: 20. Decembar 2012. u 18:10 »
 ^^ Evo već četiri godine idem u ovo doba na Kopaonik i svake godine me isti scenario zadesi. Kad dođem bude 30-50cm snijega, ledara, odlično skijanje, a onda trećeg ili četvrtog dana probije južina (bude i malo kiše) i sav snijeg se otopi za dan-dva. Nevjerovatno kako se tako uvijek zadesi. :) Sad me mrzi da kopam po podacima, ali može se provjeriti da smo i 2009. i 2010. imali jako otopljenje po visini baš oko 24. decembra i da se oba puta sav snijeg otopio.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže mareeram

« Odgovor #702 poslato: 20. Decembar 2012. u 18:20 »
^^ Evo već četiri godine idem u ovo doba na Kopaonik i svake godine me isti scenario zadesi. Kad dođem bude 30-50cm snijega, ledara, odlično skijanje, a onda trećeg ili četvrtog dana probije južina (bude i malo kiše) i sav snijeg se otopi za dan-dva. Nevjerovatno kako se tako uvijek zadesi. :) Sad me mrzi da kopam po podacima, ali može se provjeriti da smo i 2009. i 2010. imali jako otopljenje po visini baš oko 24. decembra i da se oba puta sav snijeg otopio.

A sad je zanimljivo da je bilo pola metra, pa juzina sad za vikend kad smo bili i otapanje, ostalo je bilo 20-ak cm, pa opet napadalo sad u toku nedelje skoro do pola metra, i sad ponovo ce da ojuzi...uhvatices nesto sigurno! :D Radili su i vestacki sneg..

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #703 poslato: 21. Decembar 2012. u 09:02 »
Sve je izvesnije da nam stiže otopljenje naredne nedelje. Da li će se zima vratiti oko Novogodišnjih i Božičnih praznika videćemo. Bilo bi lepo ali se mi tu ništa ne pitamo.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #704 poslato: 21. Decembar 2012. u 09:47 »
Da, od ponedeljka osetno otopljenje.  Maksimalne dnevne temperature će prelaziti 10 stepeni u ladu.  ;) Prolećno vreme se zadržava do daljnjeg kako stvari stoje. Verovatno i do kraja godine ako ne bude smak sveta danas.  :D

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #705 poslato: 21. Decembar 2012. u 12:31 »
Znam da mnogo kritikujemo RHMZ, ali sad mi stvarno nije jasno na osnovu kog modela oni tvrde da u ponedjeljak i utorak temperatura nigdje neće preći 3 ili 4°C, a ja vidjeh ponegdje u zapadnoj Srbiji i preko 15°C. A čak i na najvišim planinama preko 3°C.
Za nedjelju na Kopaoniku prognoziraju maksimalnu temperaturu od -11°C, a svi modeli vide temperaturu na 850mb toga dana oko +2°C. Što znači da bi na Kopaoniku bila maksimalna oko 0°C ili stepen ispod.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #706 poslato: 21. Decembar 2012. u 13:11 »
Da, od ponedeljka osetno otopljenje.  Maksimalne dnevne temperature će prelaziti 10 stepeni u ladu.  ;) Prolećno vreme se zadržava do daljnjeg kako stvari stoje. Verovatno i do kraja godine ako ne bude smak sveta danas.  :D

Bogami, koliko vidim, ne bi me iznenadilo da u nasim krajevima predje i 15-ti podeok. U svakom slucaju bice skoro 10-ak stepeni toplije od proseka 2-3 dana.

Atlantik se aktivirao, Amerikanci i Pavlovic sa njima ima da uzivaju u narednom periodu u lepoj zimi, dok cemo mi zimoljupci morati da cekamo promenu sinopticke situacije-restart.

Sve sto mozemo da ocekujemo do kraja decembra-mozda i pocetkom januara, je tek poneki prolazak hladnog fronta uz hladnu kratkotrajnu kisu.

Ipak slobodno mogu reci da sam se manje-vise navikao na toplije scenarije u ovom periodu, te da me ne iznenadjuje ono sto se crta po modelima.

Na kraju, bolje odraditi juzinu sada nego u srcu zime. ;)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #707 poslato: 21. Decembar 2012. u 13:47 »
Znam da mnogo kritikujemo RHMZ, ali sad mi stvarno nije jasno na osnovu kog modela oni tvrde da u ponedjeljak i utorak temperatura nigdje neće preći 3 ili 4°C, a ja vidjeh ponegdje u zapadnoj Srbiji i preko 15°C. A čak i na najvišim planinama preko 3°C.
Za nedjelju na Kopaoniku prognoziraju maksimalnu temperaturu od -11°C, a svi modeli vide temperaturu na 850mb toga dana oko +2°C. Što znači da bi na Kopaoniku bila maksimalna oko 0°C ili stepen ispod.

Miloše, izgleda da su pročitali tvoj komentar  ;) pa su sada znatno korigovali temperature (npr. +14C za BG, +9C za Zlatibor). Doduše čudi me da su i u jučerašnjoj prognozi imali tako niske temp. koje ti spominješ (priznajem da nisam gledao njihovu prognozu), ipak je i juče situacija delovala dosta jasno što se tiče prva tri dana naredne sedmice...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #708 poslato: 21. Decembar 2012. u 14:16 »
^^ Hehe, nisu pročitali. :) Vidio sam da je prognoza ažurirana samo minut nakon što sam ja napisao komentar. Ne znam šta su toliko čekali, ali sada prognoza djeluje sasvim OK, sa dvocifrenim maksimumima u nižim predjelima u ponedjeljak i utorak, i maksimalnom temperaturom od -2°C u nedjelju na Kopaoniku.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #709 poslato: 21. Decembar 2012. u 16:36 »
Kad smo već kod RHMZ-a i RTS-a koji njihove prognoze prosleđuje slepoverujućm gledaocima, pre nekih sedam dana prognoziraše za 13 januar 2013, "formiranje manjeg snežnog pokrivača" u nižim krajevima...
Svaki komentar na ovo smatram suvišnim.  :neznam:
Inače po svim materijalima koji su mi dostupni u sredu se očekuje temp. preko 15. Inače se vremenske prilike kod mene najčešće podudaraju s onima u Loznici.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #710 poslato: 21. Decembar 2012. u 16:45 »
Još 2 zimska dana i u ponedeljak nam stižu dvocifrene temperature!

Van mreže Slavke

• *
  • Starost: 36
« Odgovor #711 poslato: 21. Decembar 2012. u 20:44 »
Vrhunac toplog talasa je izgleda 26-27 decembar, kada se očekuje manji pad temperature, ali i dalje bi imali vrednosti oko 10 stepeni.

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #712 poslato: 22. Decembar 2012. u 12:10 »

Van mreže zec

« Odgovor #713 poslato: 22. Decembar 2012. u 12:15 »
Zasto je mnogo?Pa i nisu bas nesto extremne temperature.Zna decembar da da i +20c...
20 dana zime,pa vreme je za malu pauzu...

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
« Odgovor #714 poslato: 22. Decembar 2012. u 12:22 »
Pa mislim mnogo je u smilislu toplote, nije zdravo sad iz minusa predji odmah na +15C,pa posle verovatno opet u minus.

Van mreže zec

« Odgovor #715 poslato: 22. Decembar 2012. u 12:31 »
Pa dobro ovo je odlika nase zime.Smenjivanje toplih i hladnih talasa.
Ja ipak mislim da ce se vecina ljudi obradovati ranoprolecnim temperaturama od +15 i suncu.Ovo vreme sada je depresivno

Van mreže mareeram

« Odgovor #716 poslato: 22. Decembar 2012. u 15:00 »
Zasto je mnogo?Pa i nisu bas nesto extremne temperature.Zna decembar da da i +20c...
20 dana zime,pa vreme je za malu pauzu...

Da bar hoce na planinama ostati snega da se moze skijati!

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #717 poslato: 22. Decembar 2012. u 15:00 »
Нови ГФС каже од петка поново зима, бићемо под утицајем антициклона, па ће бити суво време.  :D

Van mreže nele-niš

« Odgovor #718 poslato: 22. Decembar 2012. u 15:13 »
Kod mene od petka uz temperature ispod nule crta 7mm. padavina ali sve je to naravno nesigurno
i dosta daleko pa će gfs menjati stanje iz izlaza u izlaz, međutim kako god bilo vreme narednih dana
ja sam prezadovoljan šta je decembar pokazao u prvih dvadesetak dana ovde... :D

Van mreže file

• *
  • Starost: 53
« Odgovor #719 poslato: 22. Decembar 2012. u 20:22 »
Na kojoj internet adresi mogu da nadjem GFS i EC model? Hvala unapred.