Уфф, та зима 1985-е
. Наравно ја тада нисам био рођен, али ми је ћале причао сигурно једно 10 пута. Он је тада био у Ивањичком крају, негде близу Прилика, у једном селу на тим брдима, заборавио је како се зове то село. Каже да је био невиђени снег те године. Када је дошао у Ивањицу, било је сунчано и пријатно време, нико ништа није слутио, (наравно јер нису пратили временску прогнозу као ми
). Не знам колико ће ово што ћу написати бити тачно, јер се заснива само на сећању мог оца који је тада имао само 16 година
. Али како ми је причао, тог дана, увече је почео да пада јак крупан снег, какав он до тада није видео. Када се пробудио на кратко негде око 2-3 сата ујутру, каже да је снег био толики да се није видео плот испред куће који је био скоро метар висок
! Када су ујутру устали стање је било још горе, на тим брдима где је он био снег је био висок до метар ипо! Ништа се није видело, снег је буквално све прекрио, а ни кола наравно нису могли да нађу, каже да су кола тражили тако што су ишли и убадали штап у снег како би нашли ауто
. Мислим да ће Србин моћи да потврди и допуни ову моју причу о Ивањичком крају те године, коју он сигурно пуно боље зна и има још детаља, а можда и неких метеоролошких записа.
Застоји на путу су били још гори. Пут до Београда је трајо невероватних 17 сати! Највећи застој је био на делу пута од Лајковца до Липовачке шуме, око 6 сати, јер су сметови боло огромни. Пуно камиона и аутобуса је ту било заглављено, што је добрим делом и допринело толиком застоју, а касније је било забрањено камионима и шлеперима да се крећу тим делом пута. Имам још да пишем о томе али ме мрзи, па сам издвојио ово најзанимљивије од тог догађаја.
Као што већ рекох, немојте ме држати за реч што се тиче мера снега и трајање застоја, јер се заснива на сећању, а као што знате сећање зна да превари, али је сигурно било приближно томе.